
Jak Wam smakuje połączenie czekolady i orzecha laskowego? Moim zdaniem jedno z najlepszych połączeń smakowych… wiedzą to wszyscy uzależnienie od nutelli ( chociaż w ich przypadku to raczej uzależnienie od cukru niż od połączenia smaków:)). Dla wszystkich fanów mam zdrowsze rozwiązanie – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi – ciężkie, wilgotne, konkretne. Ciasto jest wegańskie, z mąki orkiszowej ( można zastąpić pełnoziarnistą) z dodatkiem masła orzechowego, pokruszonych orzechów i czekolady.
Użyłam tu domowego masła orzechowego. Nie miałam tylu orzechów laskowych a że chciałam zrobić większą ilość więc dodałam trochę migdałów. Takie domowe masła orzechowe są najlepsze, jak macie mocny blender to samo wykonanie jest bardzo proste ( tu przepis na masło migdałowe, każde inne zrobić taką samą metodą, i absolutnie nigdy nie pomijajcie etapu prażenia orzechów)
Upiekłyśmy je w zeszły weekend z Emilką, na okazję wizyty jej koleżanki ze szkoły, wszystkim pasowało. Może Wam osłodzi ten nadchodzący weekend:)


Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
Ingredients
CIASTO
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g masła z orzechów laskowych ( ja miałam masło z orzechów laskowych i migdałów)
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g syropu klonowego albo daktylowego albo z agawy
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu jabłkowego można zastąpić octem z białego wina
- 100 ml mleka kokosowego opcjonalnie
- 250 g mąki u mnie orkiszowa typ 1000
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml wody gazowanej
POLEWA
- 100 g gorzkiej czekolady
Instructions
- Odłożyć ok 15 orzechów.Resztę orzechów wysypać na blachę i uprażyć w piekarniku ( kilka minut aż zbrązowieją ale trzeba ich pilnować żeby się nie spaliły).Orzechy przestudzić lekko, zawinąć w ścierkę, pocierać o siebie żeby pozbawić spalonych łupinek – wyjąć orzechy i zmiksować na proszek.
- Do garnka włożyć czekoladę, masło orzechowe, wlać mleko kokosowe i jeszcze 50 ml wody – podgrzać aż czekolada się rozpuści a całość się połączy. Odstawić na bok, dodać oliwę, ocet i syrop klonowy, zmieszać.
- Z posiekanych orzechów odłożyć 2 łyżeczki. Resztę wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Do suchych składników dodać masę czekoladową i wodę gazowaną, całość zmieszać łopatką.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Posmarować czekoladą wierzch ciasta, posypać pokruszonymi orzechami i odłożonymi całymi orzechami. Wystudzić przed pokrojeniem
Notes

Wygląda tak kusząco, że trzeba jak najszybciej upiec ❤
Ciasto wyszło rewelacyjne. Mało, że pyszne to jeszcze taki skład. Dzieciaki brały dokładki 🥰
U nas też hit. Emilka nawet chciała, żebym jej spisała przepis, żeby mieć go jak będzie dorosła i będzie piekła je swoim dzieciom:)
Lepszej rekomendacji nie ma 😍
Czy zamiast octu można użyć soku z cytryny? Akurat nie mam w domu, dziś niedziela, a chciałabym upiec to ciasto🙂
tak, tylko mniej:)
Wyszło super, dzięki za przepis:))🙂
super:) ciesze się że smakowało, dla mnie też super- uwielbiam smak, wyraźnie orzechowo-czekoladowy
Czy syrop klonowy można zastąpić cukrem? Jeśli tak, to ile cukru dodać?
tak można, dodałabym 1/2-2/3 szklanki