Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

29 marca 2019 by cookingforemily 10 komentarzy

ciasto-czekoladowe-z-orzechami-laskowymi

Jak Wam smakuje połączenie czekolady i orzecha laskowego? Moim zdaniem jedno z najlepszych połączeń smakowych… wiedzą to wszyscy uzależnienie od nutelli ( chociaż w ich przypadku to raczej uzależnienie od cukru niż od połączenia smaków:)). Dla wszystkich fanów mam zdrowsze rozwiązanie – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi – ciężkie, wilgotne, konkretne. Ciasto jest wegańskie, z mąki orkiszowej ( można zastąpić pełnoziarnistą) z dodatkiem masła orzechowego, pokruszonych orzechów i czekolady.

Użyłam tu domowego masła orzechowego. Nie miałam tylu orzechów laskowych a że chciałam zrobić większą ilość więc dodałam trochę migdałów. Takie domowe masła orzechowe są najlepsze, jak macie mocny blender to samo wykonanie jest bardzo proste ( tu przepis na masło migdałowe, każde inne zrobić taką samą metodą, i absolutnie nigdy nie pomijajcie etapu prażenia orzechów)

Upiekłyśmy je w zeszły weekend z Emilką, na okazję wizyty jej koleżanki ze szkoły, wszystkim pasowało. Może Wam osłodzi ten nadchodzący weekend:)

ciasto-czekoladowe-z-orzechami-laskowymi
ciasto-czekoladowe-z-orzechami-laskowymi

Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

Wegańskie ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi – wilgotne i ciężkie, o smaku nutelli ale o wiele zdrowsze:)
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 35 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 5 minuty minut

Składniki
  

CIASTO

  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g masła z orzechów laskowych ( ja miałam masło z orzechów laskowych i migdałów)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g syropu klonowego albo daktylowego albo z agawy
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego można zastąpić octem z białego wina
  • 100 ml mleka kokosowego opcjonalnie
  • 250 g mąki u mnie orkiszowa typ 1000
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml wody gazowanej

POLEWA

  • 100 g gorzkiej czekolady

Instrukcje
 

  • Odłożyć ok 15 orzechów.
    Resztę orzechów wysypać na blachę i uprażyć w piekarniku ( kilka minut aż zbrązowieją ale trzeba ich pilnować żeby się nie spaliły).
    Orzechy przestudzić lekko, zawinąć w ścierkę, pocierać o siebie żeby pozbawić spalonych łupinek – wyjąć orzechy i zmiksować na proszek.
  • Do garnka włożyć czekoladę, masło orzechowe, wlać mleko kokosowe i jeszcze 50 ml wody – podgrzać aż czekolada się rozpuści a całość się połączy. Odstawić na bok, dodać oliwę, ocet i syrop klonowy, zmieszać.
  • Z posiekanych orzechów odłożyć 2 łyżeczki. Resztę wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Do suchych składników dodać masę czekoladową i wodę gazowaną, całość zmieszać łopatką.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
    Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
    Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Posmarować czekoladą wierzch ciasta, posypać pokruszonymi orzechami i odłożonymi całymi orzechami. Wystudzić przed pokrojeniem

Uwagi

Przepis pochodzi z książki „La Veganista. Superfood. Jedzmy szczęśliwie”  Nicole Just
ciasto-czekoladowe-z-orzechami-laskowymi

Related Posts

  • Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami

    Jesień to taki czas, że człowieka prędzej czy później nachodzi ochota na ciasto z jabłkami.…

  • Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

    Bardzo lubię odwrócone ciasta - przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy…

  • Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini

    To moje pierwsze wegańskie ciasto. Robiłam już wegańskie placki, naleśniki i mnóstwo wegańskich słodyczy bez…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, czekolada, orzechy laskowe, wegańskie

« Masło kokosowe z nerkowcami i kakao
Zupa krem z batatów i czarnej fasoli »

Comments

  1. Majka says

    29 marca 2019 at 21:14

    Wygląda tak kusząco, że trzeba jak najszybciej upiec ❤

    Odpowiedz
  2. Majka says

    2 kwietnia 2019 at 16:01

    5 gwiazdek
    Ciasto wyszło rewelacyjne. Mało, że pyszne to jeszcze taki skład. Dzieciaki brały dokładki 🥰

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 kwietnia 2019 at 11:58

      U nas też hit. Emilka nawet chciała, żebym jej spisała przepis, żeby mieć go jak będzie dorosła i będzie piekła je swoim dzieciom:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        3 kwietnia 2019 at 16:51

        5 gwiazdek
        Lepszej rekomendacji nie ma 😍

        Odpowiedz
  3. Aga says

    19 stycznia 2020 at 12:10

    Czy zamiast octu można użyć soku z cytryny? Akurat nie mam w domu, dziś niedziela, a chciałabym upiec to ciasto🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 stycznia 2020 at 19:40

      tak, tylko mniej:)

      Odpowiedz
      • Aga says

        20 stycznia 2020 at 00:12

        Wyszło super, dzięki za przepis:))🙂

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          20 stycznia 2020 at 12:29

          super:) ciesze się że smakowało, dla mnie też super- uwielbiam smak, wyraźnie orzechowo-czekoladowy

          Odpowiedz
  4. Izzy says

    3 października 2024 at 17:33

    Czy syrop klonowy można zastąpić cukrem? Jeśli tak, to ile cukru dodać?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 października 2024 at 20:05

      tak można, dodałabym 1/2-2/3 szklanki

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress