
Kiedy zobaczyłam przepis to masło kokosowe z nerkowcami i kakao na blogu „My new roots” od razu wiedziałam, że bardzo szybko muszę go wypróbować. Sara nazwała ten przepis krócej ” Bali butter” ale ja nigdy na Bali nie byłam więc mi się z tym miejscem nie kojarzy. Przepis wypróbowałam kilka dni po jego opublikowaniu i nie zawiodłam się – pyszna mieszanka z wiórków kokosowych, prażonych nerkowców z dodatkiem kakao i cukru kokosowego. Zmniejszyłam trochę ilość składników a i tak wyszedł mi duży słoik masła. Masło zaraz po zrobieniu jest bardzo płynne. Nie doczytałam w przepisie, że Sara polecała trzymać je w temperaturze pokojowej ( do miesiąca) i wstawiłam mój słoik do lodówki – masło stwardniało i jest bardziej do krojenia nawet niż smarowania ale mi to nie przeszkadza poza tym pod wpływem ciepła z jedzenia jednak mięknie. Można wyjadać łyżeczką ze słoika bo jest pyszne. Emilka zajada chrupki chlebek nim posmarowany. Ja dodaję też do porannej owsianki. Będzie też super do smarowania naleśników i placuszków.



Masło kokosowe z nerkowcami i kakao
Ingredients
- 2 szklanki nerkowców
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 łyżczki soli
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru kokosowego
Instructions
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem, wysypać nerkowce i piec ok 10 minut mieszając, aż się ładnie zarumienią ( trzeba uważać, żeby się nie spiekły za bardzo)
- Rozgrzać dużą patelnię, wsypać wiórki i na wolnym ogniu lekko je podprażyć mieszając aż się zrumienią. Odstawić do ostygnięcia
- Wiórki umieścić w blenderze- blendować aż staną się całkowicie płynne, zdrapując co jakiś czas resztki ze ścianek.Do płynnych wiórków dodać nerkowce i dalej miksować aż całość będzie gładka i płynna ( zależy od blendera ale może potrwać to i z 10 minut lub dłużej)Na koniec dodać kakao i cukier, zmiksować,Przełożyć do słoika lub słoików.Trzymać poza lodówką do miesiąca.Można też w lodówce ale wtedy mocno stwardnieje.
Notes

Lubię te wszelkie mikstury z nerkowcami. Zrobiłam z połowy porcji, bo tyle udało mi się znaleźć. Dzieciaki się oblizywały. Wyszło fantastyczne 😍
Widzę, żę też ekspresowo działasz:) ja jak zobaczyłam na blogu Sary to musiałam też zrobić następnego dnia:)
😉
ja zobaczyłam dopiero dziś i też zaraz po pracy zachodzę do sklepu po nerkowce 😀
W 2 gim punkcie o jakie platki chodzi? 🙈
chodzi o wiórki, już poprawiłam , dziękuję
Dzień dobry, jeśli maslo wychodzi za twarde można dodać po prostu wode?
jeżeli nerkowce i wiorki kokosowe sa podprażone i potem nie je długo miksuje to masło powinno być płynne. może za krótko miksowałaś? nie próbowałam nigdy dodawać wody, możesz sprawdzić, ale chyba bardziej poszłabym w dodanie np rozpuszczonego oleju kokosowego