Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Masło kokosowe z nerkowcami i kakao

Masło kokosowe z nerkowcami i kakao

19 marca 2019 by cookingforemily 8 komentarzy

maslo-kokosowe-z-nerkowcami-kakao

Kiedy zobaczyłam przepis to masło kokosowe z nerkowcami i kakao na blogu „My new roots” od razu wiedziałam, że bardzo szybko muszę go wypróbować. Sara nazwała ten przepis krócej ” Bali butter” ale ja nigdy na Bali nie byłam więc mi się z tym miejscem nie kojarzy. Przepis wypróbowałam kilka dni po jego opublikowaniu i nie zawiodłam się – pyszna mieszanka z wiórków kokosowych, prażonych nerkowców z dodatkiem kakao i cukru kokosowego. Zmniejszyłam trochę ilość składników a i tak wyszedł mi duży słoik masła. Masło zaraz po zrobieniu jest bardzo płynne. Nie doczytałam w przepisie, że Sara polecała trzymać je w temperaturze pokojowej ( do miesiąca) i wstawiłam mój słoik do lodówki – masło stwardniało i jest bardziej do krojenia nawet niż smarowania ale mi to nie przeszkadza poza tym pod wpływem ciepła z jedzenia jednak mięknie. Można wyjadać łyżeczką ze słoika bo jest pyszne. Emilka zajada chrupki chlebek nim posmarowany. Ja dodaję też do porannej owsianki. Będzie też super do smarowania naleśników i placuszków.

maslo-kokosowe-z-nerkowcami-kakao
Masło trzymane w temperaturze pokojowej
maslo-kokosowe-z-nerkowcami-kakao
Masło z lodówki
maslo-kokosowe-z-nerkowcami-kakao

Masło kokosowe z nerkowcami i kakao

Masło z prażonych wiórków kokosowych i nerkowców z dodatkiem kakao i cukru kokosowego. Do smarowania kanapek, owsianki, placków czy naleśników
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 20 minuty minut

Składniki
  

  • 2 szklanki nerkowców
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżczki soli
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru kokosowego

Instrukcje
 

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem, wysypać nerkowce i piec ok 10 minut mieszając, aż się ładnie zarumienią ( trzeba uważać, żeby się nie spiekły za bardzo)
  • Rozgrzać dużą patelnię, wsypać wiórki i na wolnym ogniu lekko je podprażyć mieszając aż się zrumienią. Odstawić do ostygnięcia
  • Wiórki umieścić w blenderze- blendować aż staną się całkowicie płynne, zdrapując co jakiś czas resztki ze ścianek.
    Do płynnych wiórków dodać nerkowce i dalej miksować aż całość będzie gładka i płynna ( zależy od blendera ale może potrwać to i z 10 minut lub dłużej)
    Na koniec dodać kakao i cukier, zmiksować,
    Przełożyć do słoika lub słoików.
    Trzymać poza lodówką do miesiąca.
    Można też w lodówce ale wtedy mocno stwardnieje.

Uwagi

Przepis pochodzi z bloga My new roots

Related Posts

  • Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent

    O moim podejściu do słodyczy pisałam już na blogu wielokrotnie. Nie jestem słodyczową terrorystką ale…

  • Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami

    Dziś mam dla Was prawdziwy hit. Ten kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami jest przepyszny. Piszę…

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

Filed Under: Bezglutenowe, Na kanapkę, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: kakao, kokos, nerkowce, wiórki kokosowe

« Zupa brokułowa z serem
Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi »

Comments

  1. Majka says

    20 marca 2019 at 12:58

    5 gwiazdek
    Lubię te wszelkie mikstury z nerkowcami. Zrobiłam z połowy porcji, bo tyle udało mi się znaleźć. Dzieciaki się oblizywały. Wyszło fantastyczne 😍

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 marca 2019 at 13:24

      Widzę, żę też ekspresowo działasz:) ja jak zobaczyłam na blogu Sary to musiałam też zrobić następnego dnia:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        20 marca 2019 at 20:15

        😉

        Odpowiedz
  2. siostra says

    21 marca 2019 at 15:45

    ja zobaczyłam dopiero dziś i też zaraz po pracy zachodzę do sklepu po nerkowce 😀

    Odpowiedz
  3. Paulina says

    30 lipca 2019 at 06:27

    W 2 gim punkcie o jakie platki chodzi? 🙈

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 sierpnia 2019 at 11:43

      chodzi o wiórki, już poprawiłam , dziękuję

      Odpowiedz
  4. Zapytanie says

    27 października 2023 at 12:10

    Dzień dobry, jeśli maslo wychodzi za twarde można dodać po prostu wode?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 października 2023 at 13:20

      jeżeli nerkowce i wiorki kokosowe sa podprażone i potem nie je długo miksuje to masło powinno być płynne. może za krótko miksowałaś? nie próbowałam nigdy dodawać wody, możesz sprawdzić, ale chyba bardziej poszłabym w dodanie np rozpuszczonego oleju kokosowego

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress