Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

Klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

6 marca 2019 by cookingforemily 8 komentarzy

zapiekane-klopsiki-ze-szpinakiem

Klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań Emilki, i sądzę, że sporo dzieci ma podobnie. Lubi je na tyle, że nawet jak się okazuje, że są to klopsiki ze szpinakiem to dzięki zapieczeniu ich w pomidorowym sosie pod warstwą sera to i ten szpinak w nich nie przeszkadza. To dobry sposób na przemyt (tu podobny patent – wersja z indyka z dodatkiem cukinii ). Pewnie pisałam o tym nie raz, ale dla mnie to kwintesencja domowego gotowania. I zawsze przy gotowaniu klopsików w sosie pomidorowym myślę o tych wszystkich włoskich mamach karmiących nimi całe rodziny.

zapiekane-klopsiki-ze-szpinakiem

Zapiekane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Kwintesencja domowego gotowania- klopsiki ze szpinakiem zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Servings 6 porcji

Ingredients
  

SOS

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pierz do smaku

KLOPSIKI

  • 800 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 garście świeżego szpinaku ok 60-70 g
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 100 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mozzarella w kulce

Instructions
 

  • Cebule (obie) drobno pokroić. 4 ząbki czosnku drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć 5 minut cebulę aż lekko zmięknie, dodać czosnek, smażyć kolejne 5 minut.
    Połowę czosnku z cebulą odłożyć.
    Na patelnię  do reszty czosnku i cebuli dodać passatę pomidorową, zagotować, dodać zioła , doprawić solą i pieprzem.
    Śmietanę przełożyć do miski, dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, wlać do sosu i wymieszać.
  • Szpinak posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce.
    Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i podsmażyć szpinak aż zmięknie.
    Do miski przełożyć mięso, dodać podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, szpinak, bułkę, jajko, połowę parmezanu, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki.
    Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki.
    Jeżeli macie duża patelnię z odpinaną rączką to można zapiec wszystko na patelni, jak nie to przełożyć klopsiki do naczynia do zapiekania, zalać sosem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 189 stopni, piec 20 minut, posypać pozostałym parmezanem i startą mozzarella, zapiekać kolejne 15 minut.

Klopsiki w różnych postaciach już nie raz gościły na blogu ( np. takie szwedzkie w żurawinowym sosie czy z dodatkiem kaszy jaglanej i warzyw) więc jeżeli macie ochotę na inną wersję zapraszam do wyszukiwarki.

zapiekane klopsiki ze szpinakiem

Related Posts

  • Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie

    Klopsiki mają w sobie coś takiego domowego i kojącego.. dla mnie to takie proste, codzienne…

  • Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

    Nie powiem, żebym przepadała za jarmużem. Powiem raczej, że ciągle szukam na niego najlepszego sposobu.…

  • Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie

    Nowy Rok witam daniem idealnym na zimę i kojarzącym się z "zimnym" krajem czyli Szwecją.…

Filed Under: Na obiad Tagged With: danie dla dzieci, indyk, klopsiki, mięso mielone, mozzarella, parmezan, szpinak

« Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem
Zupa brokułowa z serem »

Comments

  1. Weronika says

    7 marca 2019 at 09:03

    5 stars
    Mniam! Wyglądają naprawdę pysznie! Podkradam przepis 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    8 marca 2019 at 09:00

    Cudowny przepis ❤ Klopsiki z cukinią są u nas faworytem, robiłam 2 dni temu. Nową wersję zrobię na dniach, tym bardziej że szpinak każdy chętnie je, a zapowiada się przepysznie 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 marca 2019 at 11:17

      Klopsiki zawsze dobre:)

      Odpowiedz
  3. Majka says

    12 marca 2019 at 18:56

    5 stars
    Kolejny raz się zachwycam 😍 Pychota!!!

    Odpowiedz
  4. Aga says

    11 kwietnia 2019 at 12:32

    5 stars
    Bardzo dobre. Polecam. Zwłaszcza przygotowanie zaskakująco szybkie

    Odpowiedz
  5. Wioleta says

    13 kwietnia 2019 at 15:52

    dziś zrobione i powiem, że bardzo smaczne 🙂

    Odpowiedz
  6. Katarzyna says

    29 sierpnia 2019 at 13:12

    5 stars
    Klopsiki ze szpinakiem bardzo nam smakowaly ,napewno pozostaną w moim menu. Polecam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 sierpnia 2019 at 09:51

      U nas też często goszczą na stole, te i inne klopsiki. Generalnie moja córka jest mocno klopsikowa:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress