Klopsiki w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań Emilki, i sądzę, że sporo dzieci ma podobnie. Lubi je na tyle, że nawet jak się okazuje, że są to klopsiki ze szpinakiem to dzięki zapieczeniu ich w pomidorowym sosie pod warstwą sera to i ten szpinak w nich nie przeszkadza. To dobry sposób na przemyt (tu podobny patent – wersja z indyka z dodatkiem cukinii ). Pewnie pisałam o tym nie raz, ale dla mnie to kwintesencja domowego gotowania. I zawsze przy gotowaniu klopsików w sosie pomidorowym myślę o tych wszystkich włoskich mamach karmiących nimi całe rodziny.
Zapiekane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Ingredients
SOS
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pierz do smaku
KLOPSIKI
- 800 g mięsa mielonego z indyka
- 2 garście świeżego szpinaku ok 60-70 g
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- 100 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 mozzarella w kulce
Instructions
- Cebule (obie) drobno pokroić. 4 ząbki czosnku drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć 5 minut cebulę aż lekko zmięknie, dodać czosnek, smażyć kolejne 5 minut.Połowę czosnku z cebulą odłożyć.Na patelnię do reszty czosnku i cebuli dodać passatę pomidorową, zagotować, dodać zioła , doprawić solą i pieprzem.Śmietanę przełożyć do miski, dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, wlać do sosu i wymieszać.
- Szpinak posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce.Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i podsmażyć szpinak aż zmięknie.Do miski przełożyć mięso, dodać podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, szpinak, bułkę, jajko, połowę parmezanu, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki.Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki.Jeżeli macie duża patelnię z odpinaną rączką to można zapiec wszystko na patelni, jak nie to przełożyć klopsiki do naczynia do zapiekania, zalać sosem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 189 stopni, piec 20 minut, posypać pozostałym parmezanem i startą mozzarella, zapiekać kolejne 15 minut.
Klopsiki w różnych postaciach już nie raz gościły na blogu ( np. takie szwedzkie w żurawinowym sosie czy z dodatkiem kaszy jaglanej i warzyw) więc jeżeli macie ochotę na inną wersję zapraszam do wyszukiwarki.
Weronika says
Mniam! Wyglądają naprawdę pysznie! Podkradam przepis 🙂
Majka says
Cudowny przepis ❤ Klopsiki z cukinią są u nas faworytem, robiłam 2 dni temu. Nową wersję zrobię na dniach, tym bardziej że szpinak każdy chętnie je, a zapowiada się przepysznie 🙂
cookingforemily says
Klopsiki zawsze dobre:)
Majka says
Kolejny raz się zachwycam 😍 Pychota!!!
Aga says
Bardzo dobre. Polecam. Zwłaszcza przygotowanie zaskakująco szybkie
Wioleta says
dziś zrobione i powiem, że bardzo smaczne 🙂
Katarzyna says
Klopsiki ze szpinakiem bardzo nam smakowaly ,napewno pozostaną w moim menu. Polecam
cookingforemily says
U nas też często goszczą na stole, te i inne klopsiki. Generalnie moja córka jest mocno klopsikowa:)