Od czasu tego przepisu na makaron z brokułami i kurczakiem Emilka dość przychylnie patrzy na brokuły. Ten makaron bardzo lubi i często o niego prosi (robię więc na zapas i mrożę porcje sosu z kurczakiem i brokułami), tez zjada chętnie klasyczną, zabielaną, warzywną zupę z dodatkiem brokułów. Postanowiłam rozszerzyć nasz brokułowy asortyment i powstała prosta zupa brokułowa z serem cheddar, inspirowana właśnie powyższym przepisem. Zupa jest dość wyrazista w smaku przez cheddar, więc miałam lekkie obawy czy przejdzie, mocno ją reklamowałam, że podobna do jej ulubionego makaronu z brokułami… po pierwszej łyżce Emi spojrzała mi w oczy i powiedziała „wcale tak nie smakuje jak ten makaron”… ale zjadła cały talerz. Muszę się przyznać, że dodałam do jej porcji groszek ptysiowy co uatrakcyjnia każdą zupę, ale i tak uważam przepis za sukces:) Ja zjadłam swoją porcje posypaną migdałami i z grzankami serowymi.
Zupa brokułowa z serem
Ingredients
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 duża główka brokułów
- 1 i 1/2 litra rosołku albo wywaru warzywnego
- 1 szklanka mleka
- 200 g sera cheddar
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Posiekać drobno cebulę.W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć 5 minut. Dodać mąkę, wymieszać, przesmażyć 1 minutę i zalać rosołkiem.Odciąć z brokułów różyczki. Łodygę obrać i pokroić w plasterki – łodygę i różyczki dodać do bulionu, gotować do miękkości.W międzyczasie zetrzeć ser.Zupę zblendować, dodać mleko, doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny, zagotować.Dodać ser starty i mieszając poczekać aż się rozpuści.Podawać z grzankami, można posypać płatkami migdałowymi, pestkami dyni albo groszkiem ptysiowym
Dodaj komentarz