Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Wegetariańskie / Zupa krem z batatów i czarnej fasoli

Zupa krem z batatów i czarnej fasoli

10 kwietnia 2019 by cookingforemily 3 komentarze

zupa-krem-z-batatow-czarnej-fasoli

Kupiłam kiedyś suchą czarną fasolę z bliżej nieokreślonym przeznaczeniem. Fasola sobie leżała i jakoś nie miałam na nią pomysłu. Aż pewnego dnia przeglądając książkę „Naturalnie i zdrowo” Sarah Britton wpadłam na przepis na zupę krem z batatów z dodatkiem fasoli i mleka kokosowego. Wszystko mi w tym przepisie pasowało, więc ją ugotowałam. Zupa jest gęsta, lekko słodkawa dzięki batatom, delikatna co zawdzięcza dodatkowi mleka kokosowego, aczkolwiek podkręcona cayenne i zrównoważona kwaśnością z limonki.

zupa-krem-z-batatow-czarnej-fasoli
zupa-krem-z-batatow-czarnej-fasoli

Zupa krem z batatów z czarną fasolą

Gęsta, słodkawa zupa krem z batatów i czarnej fasoli, zrównoważona w smaku kwaskowatością limonki, z dodatkiem mleka kokosowego i kolendry.
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 25 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne można pominąć jak będzie dla dzieci
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm imbiru starte
  • 600 g batatow czyli ok 2 średniej wielkości
  • 1 litr rosołku albo wywaru warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli może być z puszki
  • 3 łyżki soku z limonki trzeba próbować dodając
  • garść liści kolendry

Instrukcje
 

  • Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Bataty pokroić w kostkę
  • W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać kmin, kolendrę i pieprz, smażyć 1 minutę, dodać cebulę i sól, smażyć aż cebula zmięknie ( ok 5-7 minut).
  • Dodać czosnek, starty imbir, chwilę przesmażyć, dodać bataty i zalać rosołkiem i mlekiem kokosowym – gotować aż bataty zmiękną (ok 15 minut). Dodać 2/3 fasoli i gotować jeszcze trochę.
  • Zupę przełożyć do blendera i zmiksować ( albo zrobić to za pomocą blendera ręcznego). Przelać do garnka, dodać resztę fasoli, doprawić sokiem z limonki i solą jeżeli jest taka potrzeba. Podawać z kolendrą. Można polać oliwą.

Uwagi

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton „Naturalnie i zdrowo”

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki

    Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą…

  • Zupa z porów i ziemniaków

    Ta zupa z porów i ziemniaków to "prościuch" zarówno pod względem wykonania jak też użytych…

Filed Under: Wegetariańskie, Zupy Tagged With: bataty, czarna fasola, kolendra, limonka, mleko kokosowe, słodkie ziemniaki

« Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi
2 smoothie z mango »

Comments

  1. Majka says

    16 kwietnia 2019 at 17:19

    5 gwiazdek
    Pyszna 😋

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 kwietnia 2019 at 11:10

      🙂 🙂

      Odpowiedz
  2. agata says

    24 kwietnia 2019 at 09:16

    5 gwiazdek
    Mnóstwo smaków 🙂 Polecam zrobić

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress