Wiosną najbardziej cieszy proste gotowanie. Młode ziemniaki z jajkiem, szparagi z parmezanem, botwinka, młoda kapusta. Nic wymyślnego – jak najbardziej prosto, żeby poczuć maksimum smaku warzyw, na które czekamy całą zimę. U mnie jeszcze nie włączył się w pełni tryb „wiosenne gotowanie” – to pewnie przez tę skandaliczną pogodę, ale obudziła się już potrzeba prostoty. I tak powstały bardzo proste i skromne kotlety z ziemniaków i szpinaku z parmezanem. Świetny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków, chociaż oczywiście możecie ugotować ziemniaki specjalnie po to, żeby je przygotować. Podałam je z sosem tzatziki, ale świetnie też będzie pasować sałatka z pomidorów ( jak już będą trochę smaczniejsze i dogrzane słońcem).
A tu przepis na inne wiosenne i wegetariańskie kotlety z bobu i ziemniaków
Kotlety z ziemniaków i szpinaku
Ingredients
- ok 600 g ziemniaków
- 4 łyżki mleka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 150 g szpinaku
- 70 g parmezanu
- 1 jajko
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki oliwy albo oleju do smażenia
Instructions
- Ziemniaki obrać i ugotować, odstawić do przestygnięcia.Lekko ciepłe ziemniaki rozgnieść widelcem z mlekiem, dodać sól i pieprz.
- Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać.Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać posiekany czosnek, i szpinak, wymieszać i smażyć aż szpinak zmięknie. Przełożyć zawartość patelni do ziemniaków, dobrze wymieszać.
- Do masy dodać jajko, bułkę tartą, starty parmezan i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 20 minut
- Z masy uformować kotleciki. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej ale nie jest to koniczne.Na patelni rozgrzać oliwę albo olej, smażyć placuszki z obu stron na rumiani.Podawać z sałatką z pomidora, sosem tzatziki albo jogurtowym.
Majka says
Już widać, że pyszne 🙂 Czekają w kolejce. Dziś robię inną pyszność, pulpeciki z kaszą jaglaną i czekam aż dojrzeje mango, bo z chęcią maniaka spróbuję smoothie 😉
Anna says
Czy mogę zastąpić parmezan innym serem ?
cookingforemily says
Możesz pominąć, albo dodać inny starty, twardy ser, myślę też, że ser typu ricotta (albo nawet biały) też się sprawdzi tylko pewnie trzeba będzie więcej bułki dosypać dla dobrej konsystencji
Iga says
Czy zamiast smażyć je na oleju można upiec je w piekarniku ?
cookingforemily says
Nie próbowałam ale nie widzę przeciwwskazań:)