Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Kotlety z ziemniaków i szpinaku

Kotlety z ziemniaków i szpinaku

7 maja 2019 by cookingforemily 5 komentarzy

kotlety z ziemniakow i szpinaku

Wiosną najbardziej cieszy proste gotowanie. Młode ziemniaki z jajkiem, szparagi z parmezanem, botwinka, młoda kapusta. Nic wymyślnego – jak najbardziej prosto, żeby poczuć maksimum smaku warzyw, na które czekamy całą zimę. U mnie jeszcze nie włączył się w pełni tryb „wiosenne gotowanie” – to pewnie przez tę skandaliczną pogodę, ale obudziła się już potrzeba prostoty. I tak powstały bardzo proste i skromne kotlety z ziemniaków i szpinaku z parmezanem. Świetny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków, chociaż oczywiście możecie ugotować ziemniaki specjalnie po to, żeby je przygotować. Podałam je z sosem tzatziki, ale świetnie też będzie pasować sałatka z pomidorów ( jak już będą trochę smaczniejsze i dogrzane słońcem).

A tu przepis na inne wiosenne i wegetariańskie kotlety z bobu i ziemniaków

Kotlety z ziemniaków i szpinaku

Kotlety z ziemniaków i szpinaku z dodatkiem parmezanu. Idealne, żeby zużyć resztki ziemniaków. Można podać z sałatką z pomidorów albo/i sosem tzatziki.
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 35 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 50 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • ok 600 g ziemniaków
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 70 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki oliwy albo oleju do smażenia

Instructions
 

  • Ziemniaki obrać i ugotować, odstawić do przestygnięcia.
    Lekko ciepłe ziemniaki rozgnieść widelcem z mlekiem, dodać sól i pieprz.
  • Cebulę drobno pokroić, czosnek posiekać.
    Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, podsmażyć aż się lekko zarumieni, dodać posiekany czosnek, i szpinak, wymieszać i smażyć aż szpinak zmięknie. Przełożyć zawartość patelni do ziemniaków, dobrze wymieszać.
  • Do masy dodać jajko, bułkę tartą, starty parmezan i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 20 minut
  • Z masy uformować kotleciki. Można je dodatkowo obtoczyć w bułce tartej ale nie jest to koniczne.
    Na patelni rozgrzać oliwę albo olej, smażyć placuszki z obu stron na rumiani.
    Podawać z sałatką z pomidora, sosem tzatziki albo jogurtowym.
kotlety z ziemniaków i szpinaku

Related Posts

  • Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą

    Święta i po świętach. Czas wrócić do normalnych, śród-tygodniowych dań- prostych, szybkich, najlepiej ze składników,…

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

  • Burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa

    Wegetariańskie burgery są w modzie. Nic dziwnego zresztą - są zdrowsze, można je zrobić na…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: kotlety, szpinak, wegetariańskie, ziemniaki

« 2 smoothie z mango
Najlepsze przepisy na szparagi »

Comments

  1. Majka says

    7 maja 2019 at 13:56

    Już widać, że pyszne 🙂 Czekają w kolejce. Dziś robię inną pyszność, pulpeciki z kaszą jaglaną i czekam aż dojrzeje mango, bo z chęcią maniaka spróbuję smoothie 😉

    Odpowiedz
  2. Anna says

    7 maja 2019 at 20:02

    Czy mogę zastąpić parmezan innym serem ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 maja 2019 at 21:04

      Możesz pominąć, albo dodać inny starty, twardy ser, myślę też, że ser typu ricotta (albo nawet biały) też się sprawdzi tylko pewnie trzeba będzie więcej bułki dosypać dla dobrej konsystencji

      Odpowiedz
  3. Iga says

    14 maja 2019 at 13:40

    Czy zamiast smażyć je na oleju można upiec je w piekarniku ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 maja 2019 at 21:09

      Nie próbowałam ale nie widzę przeciwwskazań:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress