Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

22 maja 2019 by cookingforemily 5 komentarzy

tarta-ze-szparagami

To był maj, pachniała Saska Kępa… maj póki co rozczarowywuje pogodowo, jest zimno i deszczowo, przez co nie poczułam jeszcze takiej prawdziwej, rozbuchanej wiosny. Nie wiem czy Saska Kępa pachnie, ale na pewno nie ma atmosfery takiego rozbuchania jak w tekście Osieckiej. No ale są szparagi! przynajmniej to. W poprzednim poście podsumowałam
przepisy na szparagi z poprzednich lat, ale już czas najwyższy na nowe. Więc zapraszam na tartę ze szparagami, dymką i fetą. Mój wiosenny klasyk.

A wielbicielom tart przypominam przepis na inną wiosenną tartę
z botwinką – moja (chyba) ulubiona tarta.

tarta-ze-szparagami

Tarta ze szparagami, dymką i fetą

Wiosenny klasyk w sezonie na szparagi – tarta na kruchym cieście, z grillowanymi szparagami i dymką zalana masą jajeczną z serem feta
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Servings 6 porcji

Ingredients
  

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki soli

ŚRODEK

  • 1 pęczek szpragów
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Mąkę zmieszać z solą.
    Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
  • Szparagi obrać, umyć i wysuszyć.
    Dymkę umyć i wysuszyć.
    Szparagi i dymkę lekko obtoczyć w oliwie.
    Rozgrzać patelnię grillową i podsmażyć szparagi z dymką
  • Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
    Z ciasta odjąć niewielki kawałek ( na wypadek jakby zjechały boki).
    Resztę ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki.
    Dno ponakłuać widelcem ( ja w tej formie jak mama czas to wstwiam jeszce raz do lodówki na 30 minut).
    Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
    Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec
    jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
    Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw).
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
    Fetę pokruszyć.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną.
    Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
tarta-ze-szparagami

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Letni placek z cukinią i szparagami

    Wreszcie przyszło - lato jakie lubię. Upalne, słoneczne, z ciepłymi nocami i nagrzanym przez cały…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

Filed Under: Na obiad Tagged With: feta, szparagi, tarta na słono

« Najlepsze przepisy na szparagi
Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka »

Comments

  1. Majka says

    22 maja 2019 at 15:43

    Nie inaczej jak tylko zrobić 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 maja 2019 at 21:36

      Nie inaczej:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    24 maja 2019 at 08:39

    5 stars
    Super smaczne 🙂 Muszę jeszcze spróbować Twojej ulubionej 😉

    Odpowiedz
  3. Anna says

    5 czerwca 2020 at 14:08

    Czy taka tartę można zamrozić ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 czerwca 2020 at 13:25

      jak najbardziej, nie ma w niej nic co by ucierpiało na mrożeniu:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress