
To był maj, pachniała Saska Kępa… maj póki co rozczarowywuje pogodowo, jest zimno i deszczowo, przez co nie poczułam jeszcze takiej prawdziwej, rozbuchanej wiosny. Nie wiem czy Saska Kępa pachnie, ale na pewno nie ma atmosfery takiego rozbuchania jak w tekście Osieckiej. No ale są szparagi! przynajmniej to. W poprzednim poście podsumowałam
przepisy na szparagi z poprzednich lat, ale już czas najwyższy na nowe. Więc zapraszam na tartę ze szparagami, dymką i fetą. Mój wiosenny klasyk.
A wielbicielom tart przypominam przepis na inną wiosenną tartę
z botwinką – moja (chyba) ulubiona tarta.



Tarta ze szparagami, dymką i fetą
Wiosenny klasyk w sezonie na szparagi – tarta na kruchym cieście, z grillowanymi szparagami i dymką zalana masą jajeczną z serem feta
Ingredients
CIASTO
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki soli
ŚRODEK
- 1 pęczek szpragów
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka oliwy
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 100 g sera feta
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Mąkę zmieszać z solą.Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
- Szparagi obrać, umyć i wysuszyć.Dymkę umyć i wysuszyć.Szparagi i dymkę lekko obtoczyć w oliwie.Rozgrzać patelnię grillową i podsmażyć szparagi z dymką
- Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.Z ciasta odjąć niewielki kawałek ( na wypadek jakby zjechały boki).Resztę ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki.Dno ponakłuać widelcem ( ja w tej formie jak mama czas to wstwiam jeszce raz do lodówki na 30 minut).Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec
jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw). - Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.Fetę pokruszyć.Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną.Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.

Nie inaczej jak tylko zrobić 😉
Nie inaczej:)
Super smaczne 🙂 Muszę jeszcze spróbować Twojej ulubionej 😉
Czy taka tartę można zamrozić ?
jak najbardziej, nie ma w niej nic co by ucierpiało na mrożeniu:)