Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

22 maja 2019 by cookingforemily 5 komentarzy

tarta-ze-szparagami

To był maj, pachniała Saska Kępa… maj póki co rozczarowywuje pogodowo, jest zimno i deszczowo, przez co nie poczułam jeszcze takiej prawdziwej, rozbuchanej wiosny. Nie wiem czy Saska Kępa pachnie, ale na pewno nie ma atmosfery takiego rozbuchania jak w tekście Osieckiej. No ale są szparagi! przynajmniej to. W poprzednim poście podsumowałam
przepisy na szparagi z poprzednich lat, ale już czas najwyższy na nowe. Więc zapraszam na tartę ze szparagami, dymką i fetą. Mój wiosenny klasyk.

A wielbicielom tart przypominam przepis na inną wiosenną tartę
z botwinką – moja (chyba) ulubiona tarta.

tarta-ze-szparagami

Tarta ze szparagami, dymką i fetą

Wiosenny klasyk w sezonie na szparagi – tarta na kruchym cieście, z grillowanymi szparagami i dymką zalana masą jajeczną z serem feta
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Servings 6 porcji

Ingredients
  

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki soli

ŚRODEK

  • 1 pęczek szpragów
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 jajka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Mąkę zmieszać z solą.
    Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
  • Szparagi obrać, umyć i wysuszyć.
    Dymkę umyć i wysuszyć.
    Szparagi i dymkę lekko obtoczyć w oliwie.
    Rozgrzać patelnię grillową i podsmażyć szparagi z dymką
  • Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
    Z ciasta odjąć niewielki kawałek ( na wypadek jakby zjechały boki).
    Resztę ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki.
    Dno ponakłuać widelcem ( ja w tej formie jak mama czas to wstwiam jeszce raz do lodówki na 30 minut).
    Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
    Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec
    jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
    Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw).
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
    Fetę pokruszyć.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną.
    Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
tarta-ze-szparagami

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Letni placek z cukinią i szparagami

    Wreszcie przyszło - lato jakie lubię. Upalne, słoneczne, z ciepłymi nocami i nagrzanym przez cały…

  • Clafoutis ze śliwkami

    Uwielbiam śliwki w ciastach i deserach. Do tej pory jednym z moich ulubionych ciast jest…

Filed Under: Na obiad Tagged With: feta, szparagi, tarta na słono

« Najlepsze przepisy na szparagi
Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka »

Comments

  1. Majka says

    22 maja 2019 at 15:43

    Nie inaczej jak tylko zrobić 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 maja 2019 at 21:36

      Nie inaczej:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    24 maja 2019 at 08:39

    5 stars
    Super smaczne 🙂 Muszę jeszcze spróbować Twojej ulubionej 😉

    Odpowiedz
  3. Anna says

    5 czerwca 2020 at 14:08

    Czy taka tartę można zamrozić ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 czerwca 2020 at 13:25

      jak najbardziej, nie ma w niej nic co by ucierpiało na mrożeniu:)

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź cookingforemily Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress