Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Przekąska / Chrupiące naleśniki z dymką

Chrupiące naleśniki z dymką

4 lipca 2019 by cookingforemily 6 komentarzy

naleśniki-z-dymka

Chrupiące naleśniki z dymką to bardzo prosta, trzyskładnikowa przekąska idealna do pogryzania przy różnych okazjach. Można chrupać same, można podać ulubiony sos- ja zjadłam z guacamole i z sosem na bazie sosu sojowego z octem ryżowym. Najlepiej jeść zaraz po usmażeniu.

naleśniki-z-dymka
naleśniki-z-dymka

Naleśniki z dymką

Proste naleśniki z dymką wymagające tylko 3 składników. Pyszna, chrupiąca przekąska idealna do maczania w sosach.
5 from 2 votes
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 180 ml wody
  • 1 pęczek dymki
  • 4 łyżki oliwy lub trochę więcej

Instructions
 

  • W misce wymieszać mąkę z solą, dodać wodę i wymieszać za pomocą widelca a następnie ręką wyrobić na gładkie ciasto ( wyrabiać ok 5 minut).
    Zakryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut.
    Ciasto podzielić na 4 część, każdą z nich uformować w kulkę.
    Dymkę drobno posiekać.
    Każdą kulkę rozwałkować na cienko w kszałt koła na stolnicy posypanej mąką, posmarować cienko oliwą i posypać szczypiorkiem – zwinąć w rulonik.
    Następnie każdy rulon zawinąć w kształt ślimaka i jeszcze raz każdego ślimaka rozwałkować na płaski placek.
    Smażyć na patelni posmarowanej lekko olejem ( moze być kokosowy albo rzepakowy).
    Podawać z sosami np guacamole albo azjatyckim – ja zrobiłam taki z sosu sojowego z dodatkiem octu ryżowego i sosu chilli z sezamem.

Filed Under: Przekąska Tagged With: dymka, naleśniki, przekąska

« Mrożone kwadraty z truskawkami na kokosowym spodzie
Sałatka makaronowa w paprykowym pesto »

Comments

  1. Majka says

    4 lipca 2019 at 21:22

    Banalne składniki ale niebanalne wykonanie. Podoba mi się. Chętnie przygotuję 😉

    Odpowiedz
    • Majka says

      19 lipca 2019 at 01:30

      5 stars
      Fantastyczne 😍 Aż żałuję, że nie zrobiłam podwójnej porcji.

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        19 lipca 2019 at 21:24

        🙂 🙂 następnym razem

        Odpowiedz
  2. Karina says

    7 lipca 2019 at 14:52

    5 stars
    Uwielbiam takie przepisy! Czy próbowałaś z maki razowej albo owsianej?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 lipca 2019 at 21:15

      tych nie robiłam z razową, ale robiłam kiedyś podobne z brokułami (są też na blogu) i one były z mąki pełnoziarnistej i były spoko

      Odpowiedz
  3. Family Mess says

    9 lipca 2019 at 10:10

    Muszę spróbować 👍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress