Chrupiące naleśniki z dymką to bardzo prosta, trzyskładnikowa przekąska idealna do pogryzania przy różnych okazjach. Można chrupać same, można podać ulubiony sos- ja zjadłam z guacamole i z sosem na bazie sosu sojowego z octem ryżowym. Najlepiej jeść zaraz po usmażeniu.
Naleśniki z dymką
Proste naleśniki z dymką wymagające tylko 3 składników. Pyszna, chrupiąca przekąska idealna do maczania w sosach.
Ingredients
- 2 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki soli
- 180 ml wody
- 1 pęczek dymki
- 4 łyżki oliwy lub trochę więcej
Instructions
- W misce wymieszać mąkę z solą, dodać wodę i wymieszać za pomocą widelca a następnie ręką wyrobić na gładkie ciasto ( wyrabiać ok 5 minut).Zakryć ciasto ściereczką i odstawić na 30 minut.Ciasto podzielić na 4 część, każdą z nich uformować w kulkę.Dymkę drobno posiekać.Każdą kulkę rozwałkować na cienko w kszałt koła na stolnicy posypanej mąką, posmarować cienko oliwą i posypać szczypiorkiem – zwinąć w rulonik.Następnie każdy rulon zawinąć w kształt ślimaka i jeszcze raz każdego ślimaka rozwałkować na płaski placek.Smażyć na patelni posmarowanej lekko olejem ( moze być kokosowy albo rzepakowy).Podawać z sosami np guacamole albo azjatyckim – ja zrobiłam taki z sosu sojowego z dodatkiem octu ryżowego i sosu chilli z sezamem.
Majka says
Banalne składniki ale niebanalne wykonanie. Podoba mi się. Chętnie przygotuję 😉
Majka says
Fantastyczne 😍 Aż żałuję, że nie zrobiłam podwójnej porcji.
cookingforemily says
🙂 🙂 następnym razem
Karina says
Uwielbiam takie przepisy! Czy próbowałaś z maki razowej albo owsianej?
cookingforemily says
tych nie robiłam z razową, ale robiłam kiedyś podobne z brokułami (są też na blogu) i one były z mąki pełnoziarnistej i były spoko
Family Mess says
Muszę spróbować 👍