Lipiec to dla mnie miesiąc cukinii. Jak pisałam na instagramie ostatnio – jeżeli to prawda, że jesteś tym co jesz to ja w lipcu jestem cukinią:) Przerabiam zawsze moje ulubione klasyki z cukinii ( obowiązkowo wytrawny sernik z cukinią i lazania z cukinii ) i wymyślam nowe połączenia. I skutkuje to tym, że w ostatnioch dwóch tygodniaj jem prawie wyłacznięe cukinię, której zapas przywiozłam od mamy jak byłam w poprzedni weekend. Aktualnie zapasy wykończyłam robiąc nadziewaną cukinię, ale podczas tych cukiniowych dni powstała ta potrawka z cukinii w śmietanie. Cukinię do tego dania się piecze w kosteczkę w piekraniku, bez mieszania, dzięki temu mimo, że jest mięka to się nie rozpada w potrawce, do tego kurczak, śmietana, przecier pomidorowy i mnóstwo koperku. Do ryżu albo makaronu albo ulubionej kaszy. Prosto, szybko i sezonowo.
Potrawka z cukinii z kurczakiem w śmietanie
Ingredients
- 2 młode cukinie średniej wiekości
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 podwójna pierś z kurczaka z wolnego wybiegu
- sól, pieprz
SOS
- 400 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smkau
Instructions
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Cukinię umyć (nie obierać) pokroić w kostkę.Obtoczyć w oliwie, posypać papryką, lekko posolić i popieprzyć przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika.Piec 15-20 minut bez mieszania aż lekko zbrązowieje i zmięknie.
- W tym czasie jak cukinia się piecze pokroić kurczaka w kosteczkę, posolić, popieprzyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać kurczaka i smażyć aż się zarumieni, przełożyć do miski.
- Na tą samą patelnię wlać łyżeczkę oliwy, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, zestawić z ognia – dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i wstawić na mały ogień.Zagrzać sos, chwilę podgotować ok 1-2 minuty, dodać kurczaka i cukinię i delikatnie zmieszać. Gotować jeszcze minutę, zdjąć z ognia.Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą.
Majka says
Uwielbiam Twoją potrawkę z ciasteczkami i siłą rzeczy tę potrawkę też mam ochotę przygotować, tym bardziej że cukinia teraz na topie 🙂
Natalia says
Czy można zastąpić śmietaną jogurtem naturalnym, aby było bardziej fit ?
cookingforemily says
z jogurtem nie będzie takie kremowe i jest ryzyko, że się zważy. w smaku może być ok, ale wygląd będzie znacznie gorszy, no ale to tylko przypuszczenia bo nie robiłam z jogurtem. jak spróbujesz daj znać:)
Natalia says
OK, Dziękuje 🙂