Sałatka z fasolką szparagową, ziemniakami i kaparami w tapenadzie czyli paście z czarnych oliwek z bazylią, orzechami i czosnkiem – coś dla wielbicieli wytrawnych, zdecydowanych smaków. Będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs. Pozostałości sałatki można podsmażyć i zjeść z jajkiem sadzonym albo zrobić z nich frittatę.
Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie
Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i kaparów w tapenadzie czyli paście z czarnych oliwek, orzechów, bazylii i czosnku.
Ingredients
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1/2 kg fasolki szparagowej
- 60 g kaparów
TAPENADA
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście natki pietruszki (lub bazylii)
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 80 ml oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Przygotować tapenadę: uprażyć orzechy, czosnek lekko posiekać, dodać wszystkie składniki tapenady do blendera i zmiksować na gładką pastę.
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości (ale uważać żeby się nie rozpadły), ostudzić lekko. W drugim garnku ugotować fasolkę. Odsączyć.
- Przełożyć ziemniaki i fasolkę do miski, dodać kapary i tapenadę, wymieszać całość.
Notes
Z resztek sałatki można zrobić frittatę – trzeba zmieszać kilka jajek ze śmietaną, dodać fetę i wymieszać z sałatką. Usmażyć na patelni z obu stron albo upiec w formie do pieczenia.
Z resztek sałatki zrobiłam frittatę. Zamiast na patelni upiekłam ją w formie do pieczenia, dodając do resztek jajka, śmietanę i fetę.
Majka says
Bardzo mnie ciekawiła tapenada 🙂 Wyszło smacznie w obu wersjach.