Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie

Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie

13 sierpnia 2019 by cookingforemily 1 Comment

sałatka-z-fasolka-ziemniakami-w-tapenadzie

Sałatka z fasolką szparagową, ziemniakami i kaparami w tapenadzie czyli paście z czarnych oliwek z bazylią, orzechami i czosnkiem – coś dla wielbicieli wytrawnych, zdecydowanych smaków. Będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs. Pozostałości sałatki można podsmażyć i zjeść z jajkiem sadzonym albo zrobić z nich frittatę.

sałatka-z-fasolka-ziemniakami-w-tapenadzie
sałatka-z-fasolka-ziemniakami-w-tapenadzie

Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie

Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i kaparów w tapenadzie czyli paście z czarnych oliwek, orzechów, bazylii i czosnku.
5 z 1 głos
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 20 minuty minut

Składniki
  

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 60 g kaparów

TAPENADA

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście natki pietruszki (lub bazylii)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 80 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Przygotować tapenadę: uprażyć orzechy, czosnek lekko posiekać, dodać wszystkie składniki tapenady do blendera i zmiksować na gładką pastę.
  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości (ale uważać żeby się nie rozpadły), ostudzić lekko. W drugim garnku ugotować fasolkę. Odsączyć.
  • Przełożyć ziemniaki i fasolkę do miski, dodać kapary i tapenadę, wymieszać całość.

Uwagi

Z resztek sałatki można zrobić frittatę – trzeba zmieszać kilka jajek ze śmietaną, dodać fetę i wymieszać z sałatką. Usmażyć na patelni z obu stron albo upiec w formie do pieczenia.

Z resztek sałatki zrobiłam frittatę. Zamiast na patelni upiekłam ją w formie do pieczenia, dodając do resztek jajka, śmietanę i fetę.

Related Posts

  • Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw

    Wegetariańskie kotleciki to zdecydowanie moja bajka. Uzależniona jestem od falafela i mam w mieście swoje…

  • Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka

    Pyszna wiosenna sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka, idealna jako dodatek do dań…

  • Burger ze słodkich ziemniaków z czerwoną fasolą i kaszą quinoa

    Wegetariańskie burgery są w modzie. Nic dziwnego zresztą - są zdrowsze, można je zrobić na…

Filed Under: Bezglutenowe, Sałatki, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, fasolka szparagowa, sałatka, wegańskie, wegetariańskie

« Owsiane batony z malinami i masłem orzechowym
Makaron z oliwkami, kaparami i anchois »

Comments

  1. Majka says

    18 sierpnia 2019 at 19:50

    5 gwiazdek
    Bardzo mnie ciekawiła tapenada 🙂 Wyszło smacznie w obu wersjach.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress