Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami

Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami

18 września 2019 by cookingforemily 2 komentarze

zapiekanka z cukinii z ryżem i serami

Zanim dynia zdetronizuje cukinię, mam dla Was zapiekankę z cukinii i ryżu z dodatkiem jajka i serów – parmezanu i cheddara, pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jestem bardzo zadowolona z przepisu, i jednocześnie bardzo niezadowolona ze zdjęć, więc się zastanawiałam czy wstawiać przepis na bloga. Kilka jednak osób próbowało tę zapiekankę, wszyscy bardzo chwalili i mi też bardzo smakowała- więc tym razem względy kulinarne zwyciężyły nad estetycznymi. Zróbcie sobie dobry obiad z cukinią w roli głównej- na końcówkę sezonu.

zapiekanka z cukinii z ryżem i serami

Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami

Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów – parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba
Wydrukuj przepis

Składniki
  

  • 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 2 jajka
  • 60 g parmezanu
  • 60 g sera cheddar
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 kromki chleba można też użyć bułki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Instrukcje
 

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku na 20-30 minut, odciskając co jakiś czas wodę.
    Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.
    Ryż ugotować w wodzie ( gotować 2 minuty krócej niż w instrukcji).
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć minutę i dodać cukinię. Całość smażyć jeszcze ok 10 minut aż cukinia zmięknie i trochę odparuje, przełożyć do miski.
    Cukinię przestudzić, dodać ryż, jajko, starte sery, posiekaną natkę, sól, pieprz i całość wymieszać.
    Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wyłożyć masę.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać 15 minut.
    Chleb ( bułkę) pokruszyć w melakserze, wysypać na wierzch zapiekanki, polać lekko oliwą.
    Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
zapiekanka z cukinii z ryżem i serami

Related Posts

  • Lekka zapiekanka z cukinii i ziemniaków

      Lato w pełni, nadmiar cukinii w kuchni. Nigdy nie robiłam z niej chłodnika, ktoś…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem

      Końcówka lata u mojej mamy na wsi upłynęła pod znakiem cukinii, szpinaku i pomidorów.…

Filed Under: Na obiad Tagged With: cukinia, parmezan, ryż, zapiekanka

« Czekoladowe ciastka z orzechami
Zupa warzywna z kurczakiem i ryżem »

Comments

  1. Aga says

    2 października 2019 at 14:48

    Dziękuję za przepis, mąż zachwycony:)) Ps. Bardzo lubię tu do Pani zaglądać🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 października 2019 at 20:51

      serdecznie zapraszam po kolejne przepisy i cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress