Zanim dynia zdetronizuje cukinię, mam dla Was zapiekankę z cukinii i ryżu z dodatkiem jajka i serów – parmezanu i cheddara, pod chrupiącymi okruszkami chleba. Jestem bardzo zadowolona z przepisu, i jednocześnie bardzo niezadowolona ze zdjęć, więc się zastanawiałam czy wstawiać przepis na bloga. Kilka jednak osób próbowało tę zapiekankę, wszyscy bardzo chwalili i mi też bardzo smakowała- więc tym razem względy kulinarne zwyciężyły nad estetycznymi. Zróbcie sobie dobry obiad z cukinią w roli głównej- na końcówkę sezonu.
Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami
Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów – parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba
Ingredients
- 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- 60 g parmezanu
- 60 g sera cheddar
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 kromki chleba można też użyć bułki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
Instructions
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku na 20-30 minut, odciskając co jakiś czas wodę.Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.Ryż ugotować w wodzie ( gotować 2 minuty krócej niż w instrukcji).Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć minutę i dodać cukinię. Całość smażyć jeszcze ok 10 minut aż cukinia zmięknie i trochę odparuje, przełożyć do miski.Cukinię przestudzić, dodać ryż, jajko, starte sery, posiekaną natkę, sól, pieprz i całość wymieszać.Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wyłożyć masę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać 15 minut.Chleb ( bułkę) pokruszyć w melakserze, wysypać na wierzch zapiekanki, polać lekko oliwą.Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.
Aga says
Dziękuję za przepis, mąż zachwycony:)) Ps. Bardzo lubię tu do Pani zaglądać🙂
cookingforemily says
serdecznie zapraszam po kolejne przepisy i cieszę się, że smakowało:)