
U nas akurat brokuły nie stanowią problemu ( jeden z ulubionych obiadów Emilki to ten makaron z brokułami i kurczakiem ) ale dla tych co szukają sprytnych sposobów na przemycenie tego warzywa do rodzinnego menu mam przepis na brokuły w serowej panierce. Brokuły są obtaczane w mieszance serów ( parmezan i cheddar) i bułki tartej a następnie pieczone w piekarniku. Do tego prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu i pyszna przekąska gotowa – w sam raz na długie jesienne wieczory przy dobrym filmie czy serialu.


Brokuły w serowej panierce
Szybka przekąska – brokuły w serowej panierce, pieczone w piekarniku
Ingredients
- 1 brokuł
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki cheddara startego na małych oczkach
- 3 łyżki startego armezanu
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
SOS
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sol, pieprz do smaku
Instructions
- Brokuły podzielić na różyczki, umyć, i obsuszyć.
- w misce wymieszać jajka z mlekiem, posolić i popieprzyć.
- W drugiej misce wymiesząc sery z bułką tartę.
- Brokuły maczać w jajku, a potem obtaczać w mieszance serów i bułki, dobrze dociskając żeby obtoczyły różyczki. Układać na blasze do pieczenia. Skropić lekko oliwą.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, Piec przez ok 25 minut.
- Składniki sosu wymieszać.
- Podawać brokuły z sosem

Robię czasem kalafiora w panierce i jest naprawdę dobry, brokuły w bogatszej odsłonie też będą super 😋