Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Przekąska / Brokuły w serowej panierce

Brokuły w serowej panierce

29 października 2019 by cookingforemily 1 Comment

brokuły w serowej panierce

U nas akurat brokuły nie stanowią problemu ( jeden z ulubionych obiadów Emilki to ten makaron z brokułami i kurczakiem ) ale dla tych co szukają sprytnych sposobów na przemycenie tego warzywa do rodzinnego menu mam przepis na brokuły w serowej panierce. Brokuły są obtaczane w mieszance serów ( parmezan i cheddar) i bułki tartej a następnie pieczone w piekarniku. Do tego prosty sos czosnkowy na bazie jogurtu i pyszna przekąska gotowa – w sam raz na długie jesienne wieczory przy dobrym filmie czy serialu.

brokuły w serowej panierce
brokuły w serowej panierce

Brokuły w serowej panierce

Szybka przekąska – brokuły w serowej panierce, pieczone w piekarniku
Wydrukuj przepis Pin Recipe

Składniki
  

  • 1 brokuł
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki cheddara startego na małych oczkach
  • 3 łyżki startego armezanu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

SOS

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sol, pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Brokuły podzielić na różyczki, umyć, i obsuszyć.
  • w misce wymieszać jajka z mlekiem, posolić i popieprzyć.
  • W drugiej misce wymiesząc sery z bułką tartę.
  • Brokuły maczać w jajku, a potem obtaczać w mieszance serów i bułki, dobrze dociskając żeby obtoczyły różyczki. Układać na blasze do pieczenia. Skropić lekko oliwą.
    brokuły w serowej panierce
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, Piec przez ok 25 minut.
  • Składniki sosu wymieszać.
  • Podawać brokuły z sosem
brokuły w serowej panierce

Related Posts

  • Zapiekanka dla dziecka- cielęcina, brokuły i ryż

    Milka zwykle nie ma problemów z jedzeniem. Czasem ma oczywiście focha i mówi "nie", ale…

  • Pełnoziarniste placki z brokułami i serem

    Kiedy Emilka była mała i wprowadzałam do jej menu nowe smaki, wszystko szło bardzo gładko,…

  • Zapiekanka z quinoa, brokułami i kurczakiem

    Zapiekanki to cudowny wynalazek, zazwyczaj nie wymagający dużo pracy – po wstępnej obróbce składników wrzuca…

Filed Under: Przekąska Tagged With: brokuły, parmezan

« Chlebowy pudding z dynią
Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem »

Comments

  1. Majka says

    7 listopada 2019 at 11:26

    Robię czasem kalafiora w panierce i jest naprawdę dobry, brokuły w bogatszej odsłonie też będą super 😋

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress