Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Migdałowo-bananowe ciasto z malinami i czekoladą

Migdałowo-bananowe ciasto z malinami i czekoladą

14 października 2019 by cookingforemily 8 komentarzy

migdalowe bananowe ciasto z malinami i czekolada

W ogrodzie mojej mamy nadal są maliny- grube, słodkie jesienne maliny. W poprzedni weekend postało ciasto migdałowe (bez mąki) z dodatkiem bananów, czekolady i tych malin z ogródka. Zapach, który wydobywał się z piekarnika.. nie do opisania. Osłodziliśmy sobie tym ciastem sromotną porażkę poniesioną w lesie na (niedoszłym) grzybobraniu. Wszyscy wrzucają na fejsa i instagrama wiadra grzybów, a w tamtych lasach koło mojej mamy, pełnych grzybów rok w rok, akurat w tym roku prawie nic. Po lesie snują się smętni grzybiarze z pustymi koszami… ale przynajmniej zrobiliśmy sobie dwugodzinny spacer i konkretnie dotlenianie. No a potem zjedliśmy ciasto z malinami 🙂

ciasto migdalowe z malinami i czekolada
ciasto migdalowe z malinami i czekolada

Ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami

Pyszne, wilgotne ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami. Bezglutenowe
5 from 2 votes
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins

Ingredients
  

  • 250 g migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 100 ml syropu z agawy (albo inne słodziwo)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczony
  • 1/3 szklanki malin
  • 100 g gorzkiej czekolady

Instructions
 

  • Migdały rozdrobnić w melakserze na mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • W misce rozgnieść banany. Dodać jajka, syrop z agawy, i stopiony olej kokosowy, wymieszać.
  • Zmieszać mokre składniki z suchymi. czekoladę pokroić w kosteczkę, wmieszać do ciasta, dodać maliny i delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Related Posts

  • Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

    Bardzo lubię odwrócone ciasta - przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy…

  • Kokosowe ciasto bananowe

    Tydzień temu w weekend lepiłyśmy bałwana a w ten weekend piękne słońce, ciepło i powrót…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka Tagged With: bezglutenowe, ciasto, czekolada, maliny, migdały

« Sałatka z dynią, kaszą quinoa i żurawiną
Chlebowy pudding z dynią »

Comments

  1. Majka says

    16 października 2019 at 10:58

    5 stars
    Tylko zobaczyłam i już wiedziałam, że wyjątkowe 😉 Super skład i oczywiście pyyyszne 😍

    Odpowiedz
  2. Aneta says

    16 października 2019 at 18:12

    Witam czy zamiast oleju kokosowego mogę uczyć masła ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 października 2019 at 20:15

      myślę że lepiej sprawdzi się olej np rzepakowy czy słonecznikowy

      Odpowiedz
  3. Wioleta says

    17 października 2019 at 09:54

    właśnie wjechało do piekarnika 🙂 dziękuję za przepis 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 października 2019 at 12:01

      smakowało?

      Odpowiedz
  4. Monika says

    22 października 2019 at 09:12

    5 stars
    Uwielbiam słodycze z malinami, więc to ciasto jest akurat dla mnie. Muszę spróbować w ten weekend 🙂

    Odpowiedz
  5. Jaga says

    13 listopada 2019 at 08:17

    Wygląda obłędnie! Czy można użyć też mrożonych malin? Czy będą jednak zbyt wodniste?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 listopada 2019 at 21:29

      nie robiłam z mrożonych ale myślę, że jak wymieszasz zamrożone z ciastem, to powinno być ok

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress