W ogrodzie mojej mamy nadal są maliny- grube, słodkie jesienne maliny. W poprzedni weekend postało ciasto migdałowe (bez mąki) z dodatkiem bananów, czekolady i tych malin z ogródka. Zapach, który wydobywał się z piekarnika.. nie do opisania. Osłodziliśmy sobie tym ciastem sromotną porażkę poniesioną w lesie na (niedoszłym) grzybobraniu. Wszyscy wrzucają na fejsa i instagrama wiadra grzybów, a w tamtych lasach koło mojej mamy, pełnych grzybów rok w rok, akurat w tym roku prawie nic. Po lesie snują się smętni grzybiarze z pustymi koszami… ale przynajmniej zrobiliśmy sobie dwugodzinny spacer i konkretnie dotlenianie. No a potem zjedliśmy ciasto z malinami 🙂
Ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami
Ingredients
- 250 g migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 banany
- 2 jajka
- 100 ml syropu z agawy (albo inne słodziwo)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczony
- 1/3 szklanki malin
- 100 g gorzkiej czekolady
Instructions
- Migdały rozdrobnić w melakserze na mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
- W misce rozgnieść banany. Dodać jajka, syrop z agawy, i stopiony olej kokosowy, wymieszać.
- Zmieszać mokre składniki z suchymi. czekoladę pokroić w kosteczkę, wmieszać do ciasta, dodać maliny i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Majka says
Tylko zobaczyłam i już wiedziałam, że wyjątkowe 😉 Super skład i oczywiście pyyyszne 😍
Aneta says
Witam czy zamiast oleju kokosowego mogę uczyć masła ?
cookingforemily says
myślę że lepiej sprawdzi się olej np rzepakowy czy słonecznikowy
Wioleta says
właśnie wjechało do piekarnika 🙂 dziękuję za przepis 🙂
cookingforemily says
smakowało?
Monika says
Uwielbiam słodycze z malinami, więc to ciasto jest akurat dla mnie. Muszę spróbować w ten weekend 🙂
Jaga says
Wygląda obłędnie! Czy można użyć też mrożonych malin? Czy będą jednak zbyt wodniste?
cookingforemily says
nie robiłam z mrożonych ale myślę, że jak wymieszasz zamrożone z ciastem, to powinno być ok
Aga says
Mam mąkę migdałową, Ile jej dać?
cookingforemily says
250 g jak w przepisie