Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze

Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze

27 listopada 2019 by cookingforemily 6 komentarzy

pieczone klopsiki w glazurze

Klopsiki to dla mnie kwintesencja domowego gotowania. Mało elegancko i trochę pospolicie ale pysznie i kojąco. U nas wszelkie pulpeciki i klopsiki mają duże wzięcie, więc tym bardziej je lubię – bo Emilka zjada je chętnie i można w nie wpakować różne niespodzianki. Na blogu było ich już bardzo dużo ( min. klopsiki ze szpinakiem zapiekane w pomidorowym sosie, szwedzkie z żurawiną , z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami, czy klopsiki z dodatkiem sera pleśniowego w sosie pomidorowym z kaparami )

Dziś klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze z dodatkiem miodu i musztardy. W środku kryją drobno pokrojone warzywa. Najlepsze z bardzo kremowym pure ziemniaczanym.

pieczone klopsiki w glazurze
pieczone klopsiki w glazurze

Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze

Klopsiki z dodatkiem warzyw, pieczone w pomidorowej glazurze z dodatkiem miodu i musztardy. Najlepsze z kremowym pure ziemniaczanym. Kwintesencja domowego, kojącego gotowania.
5 from 4 votes
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 35 mins
Cook Time 25 mins

Ingredients
  

Glazura

  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu z białego ryżu można też użyć jabłkowego albo ryżowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/4 łyżeczki soli

KLOPSIKI

  • 2 kromki chleba albo 5 łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg mielonego mięsa wołowe, albo mieszanka wieprzowo-wołowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Instructions
 

Glazura

  • Wszystkie składniki glazury wymieszać w małym garnku, i wstawić na mały ogień, gotować 2 minuty, odstawić.

Klopsiki

  • Czosnek drobno posiekać, cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, lekko posolić w połowe smażenia. Odstawić
  • Chleb rozdrobnić w melakserze na drobne okruszki.
  • Do miski przełożyć mięso, smażone warzywa, okruszki chleba i resztę składników, wymieszać wszystko łyżką a potem jeszcze dokładnie za pomocą ręki.
    Uformować klopsiki (trochę większe niż standardowe- tak na jedną porcję do zjedzenia, jak kotlety mielone)
  • Formę do pieczenia lekko wysmarować oliwą, ułożyć klopsiki i polać każdy glazurą
    pieczone klopsiki w glazurze
  • Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni

Notes

Przepis pochodzi z książki „The smitten kitchen cookbook” Deb Perelman
Keyword klopsiki, mięso, pulpety
pieczone klopsiki w glazurze

Related Posts

  • Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie

    Nowy Rok witam daniem idealnym na zimę i kojarzącym się z "zimnym" krajem czyli Szwecją.…

  • Wesołych Świąt!

  • Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie

    Klopsiki mają w sobie coś takiego domowego i kojącego.. dla mnie to takie proste, codzienne…

Filed Under: Na obiad Tagged With: klopsiki, mięso, mięso mielone, pulpety, wołowina

« Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką
Bananowe tosty francuskie na mleku kokosowym »

Comments

  1. Majka says

    1 grudnia 2019 at 15:20

    5 stars
    Pyszne, rewelacyjne 😋 Zastanawia mnie tylko kolor glazury, bo mój wyszedł zupełnie inny, dałam domowy przecier i syrop z agawy zamiast miodu, reszta wraz z sosem worcestershire bez zmian.
    Ja to chyba spróbowałam wszystkich klopsików z Twojego bloga 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 grudnia 2019 at 20:02

      a jaki twoj wyszedł? pewnie przez domowy ketchup jaśniejszy?

      Odpowiedz
      • Majka says

        4 grudnia 2019 at 00:24

        Dokładnie, kolor o wiele jaśniejszy co nie zmienia faktu, że wyszło pysznie

        Odpowiedz
  2. Marta says

    4 stycznia 2020 at 21:02

    5 stars
    Czy te klopsy sa suche ?My zazwyczaj pieczone wychodzą dość suche i dzieci nie przepadają . Zastanawiam się jakie te wychodzą ?

    Odpowiedz
  3. Marta says

    5 stycznia 2020 at 19:12

    5 stars
    To znowu ja ☺️Nie czekając na odpowiedź zrobiłam te pulpety i były tak pyszne że nie mogliśmy przestać jeść . Pyszne i nie suche !Kochamy twój blog. ♥️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 stycznia 2020 at 18:50

      przepraszam za brak odpowiedzi ale to poświąteczne rozleniwienie… :):) cieszę się, że się udały!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress