Klopsiki to dla mnie kwintesencja domowego gotowania. Mało elegancko i trochę pospolicie ale pysznie i kojąco. U nas wszelkie pulpeciki i klopsiki mają duże wzięcie, więc tym bardziej je lubię – bo Emilka zjada je chętnie i można w nie wpakować różne niespodzianki. Na blogu było ich już bardzo dużo ( min. klopsiki ze szpinakiem zapiekane w pomidorowym sosie, szwedzkie z żurawiną , z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami, czy klopsiki z dodatkiem sera pleśniowego w sosie pomidorowym z kaparami )
Dziś klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze z dodatkiem miodu i musztardy. W środku kryją drobno pokrojone warzywa. Najlepsze z bardzo kremowym pure ziemniaczanym.
Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze
Ingredients
Glazura
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu z białego ryżu można też użyć jabłkowego albo ryżowego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć
- 1 łyżka musztardy
- 1/4 łyżeczki soli
KLOPSIKI
- 2 kromki chleba albo 5 łyżek bułki tartej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju
- 1 kg mielonego mięsa wołowe, albo mieszanka wieprzowo-wołowa
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Instructions
Glazura
- Wszystkie składniki glazury wymieszać w małym garnku, i wstawić na mały ogień, gotować 2 minuty, odstawić.
Klopsiki
- Czosnek drobno posiekać, cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i smażyć ok 10 minut, lekko posolić w połowe smażenia. Odstawić
- Chleb rozdrobnić w melakserze na drobne okruszki.
- Do miski przełożyć mięso, smażone warzywa, okruszki chleba i resztę składników, wymieszać wszystko łyżką a potem jeszcze dokładnie za pomocą ręki. Uformować klopsiki (trochę większe niż standardowe- tak na jedną porcję do zjedzenia, jak kotlety mielone)
- Formę do pieczenia lekko wysmarować oliwą, ułożyć klopsiki i polać każdy glazurą
- Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni
Majka says
Pyszne, rewelacyjne 😋 Zastanawia mnie tylko kolor glazury, bo mój wyszedł zupełnie inny, dałam domowy przecier i syrop z agawy zamiast miodu, reszta wraz z sosem worcestershire bez zmian.
Ja to chyba spróbowałam wszystkich klopsików z Twojego bloga 😉
cookingforemily says
a jaki twoj wyszedł? pewnie przez domowy ketchup jaśniejszy?
Majka says
Dokładnie, kolor o wiele jaśniejszy co nie zmienia faktu, że wyszło pysznie
Marta says
Czy te klopsy sa suche ?My zazwyczaj pieczone wychodzą dość suche i dzieci nie przepadają . Zastanawiam się jakie te wychodzą ?
Marta says
To znowu ja ☺️Nie czekając na odpowiedź zrobiłam te pulpety i były tak pyszne że nie mogliśmy przestać jeść . Pyszne i nie suche !Kochamy twój blog. ♥️
cookingforemily says
przepraszam za brak odpowiedzi ale to poświąteczne rozleniwienie… :):) cieszę się, że się udały!