Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką

Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką

13 listopada 2019 by cookingforemily 6 komentarzy

muffinki-dyniowe

Dziś przepis na najprostsze muffinki dyniowe, na zasadzie składniki suche wymieszaj z mokrymi. Wilgotne i pachnące cynamonem i imbirem. Ale żeby nie było tak prosto i pospolicie to finezji dodaje im kruszonka z dodatkiem orzechów włoskich. Czasem robię je w wersji bardziej wypasionej i dodaję do środka nadzienie z białego serka. Wystarczy wtedy trochę serka kanapkowego (albo mascarpone) ok 150 g wymieszać z żółtkiem i cukrem a następnie wykładać do foremki na muffinki łyżkę ciasta, na to łyżeczkę serka i na wierzch znów łyżkę ciasta. Wtedy proste muffinki zmienią się w rarytas z niespodzianką w środku. Do Was należy wybór, w której wersji je upieczecie, będzie pysznie.

Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką

Wilgotne muffinki dyniowe, pachnące cynamonem i imbirem z orzechową kruszonką na wierzchu
5 z 2 głosy
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 20 minuty minut
Czas gotowania 25 minuty minut

Składniki
  

Kruszonka

  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 50 g mąki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 g masła

Muffinki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki u mnie orkiszowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki  cukru trzcinowego
  • 3 jajka

Instrukcje
 

  • Przygotować kruszonkę:
    Palcami wymieszać wszystkie składniki. Można zostawić w postaci grudek (i schlodzić), ale ja najczęściej wyrabiam w zbite ciasto i wkładam do zamrażarki a potem ścieram na tarce
  • Ciasto : w jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i wszystkie przyprawy.W drugiej misce wymieszać pure z dyni, cukier, olej i jajka.Połączyć suche składniki z mokrymi i zmiksować.
  • Formę do muffinek wyłożyć papierkami.
    Wkładać po 2 łyżki ciasta.
    Ciasto na kruszonkę wyciągnąć z zamrażarki, zetrzeć na grubej tarce i posypać wierzch muffinek.
    Piec 20 minut w 180 stopniach.

Uwagi

Żeby zrobić pure z dyni trzeba najpierw upiec w piekarniku kawałki dyni ( ok 20-30 minut w 180 stopniach). Miąższ upieczonej dyni wydobyć łyżeczką i zmiksować.

Related Posts

  • Dyniowe muffinki z płatków owsianych z dodatkiem czekolady

    Nadal w pełni korzystamy z sezonu dyniowego, robią nasze ulubione przepisy i próbując nowych. Ostatnio…

  • Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami

    Nadwyżki cukinii są u nas często przerabiane na ciasto. Najlepiej wychodzi to mojej siostrze (podobnie…

  • Muffinki z jagodami

    Muffinki to wypiek idealny- szybko się je przygotowuje i szybko piecze, są proste w wykonaniu,…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Przekąska Tagged With: do szkoły, dynia, muffinki, orzechy

« Makaronowa zapiekanka z brukselką i boczkiem
Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze »

Comments

  1. Majka says

    15 listopada 2019 at 07:09

    5 gwiazdek
    Idealnie się wstrzeliły 🙂 Raz w tygodniu córka może zabrać ze sobą coś słodkiego. Babeczki są smakowite, w środku pulchniutkie, z wierzchu chrupiące. Zrobiłam wersję wypasioną 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 listopada 2019 at 10:59

      bardzo mi się podoba ten pomysł, że tylko raz w tygodniu dzieci mogą zabrać coś słodkiego. u nas niestety wolna ameykanka w szkole, dzieci przynoszą codziennie mnóstwo syfu, i mam problem, że Emilka domaga się słodyczy i mówi, że wszystkie dzieci mają i ona się wyróżnia… to była inicjatywa rodziców czy szkoły?

      Odpowiedz
      • Majka says

        15 listopada 2019 at 11:12

        Wspólna inicjatywa rodziców i wychowawczyni (która docenia domowe wypieki). Ale to zerówka i łatwiej to wprowadzić w życie. Jeśli rodzice i kolejna nauczycielka będą tego pilnować to będzie super. Do trzeciej klasy jest na pewno łatwiej, potem już wiadomo. Córka oczywiście też porównuje, bo większość dzieci przynosi batoniki ze sklepu 😏

        Odpowiedz
  2. Wiola says

    26 listopada 2019 at 19:33

    Wyszły świetne, jednak zdecydowanie za słodkie, szczególnie jak na wypieki dla dzieci…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 listopada 2019 at 19:37

      ilość cukru można modyfikować. w komentarzach pod postami czytam że coś jest za mało słodkie, a czasem że za słodkie… najlepiej ilość cukru dostosować pod własne preferencje:)

      Odpowiedz
  3. Kasiulka says

    28 maja 2022 at 22:52

    5 gwiazdek
    Bardzo fajne, zamiast puree z dyni użyłam dżemu z dyni.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress