Klasyczne tosty francuskie to chleb/bułka maczane w mieszance jajka i mleka z cukrem i smażone na maśle. Brzmi pysznie? Owszem i takie jest:) Ja mam dziś wegańską wersję tego dania gdzie bułka moczona jest w mieszance banana, mleka kokosowego i nasion chia i siemienia lnianego (zamiast jajka) i smażone na oleju kokosowym. Nie mniej pyszne! Ja podałam je z jogurtem – ale, w wersji wegańskiej można podać je z ubitym mlekiem kokosowym. Do tego podsmażone dodatkowo plasterki banana. Takie proste i szybkie a jakie pyszne.
Bananowe tosty francuskie na mleku kokosowym
Wegańska wersja tostów francuskich gdzie bułka moczona jest w mieszance banana, mleka kokosowego i nasion chia i siemienia lnianego (zamiast jajka) i smażone na oleju kokosowym.
Ingredients
- 1 banan
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 6 kromek pieczywa
- 1 łyżka oleju kokosowego
do podania
- 1 banan
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego
- jogurt albo ubite mleko kokosowe
Instructions
- Do blendera dodać banana, mleko kokosowe, nasiona i cynamon – zblendować.
- Pieczywo zalać mieszanką kokosowo-bananową, obtoczyć i odstawić na 3-4 minuty.
- Na patelni rozgrzać olej, i smażyć pieczywo z obu stron na rumiano.
- Na drugiej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, dodać pokrojonego banana, i smażyć z obu stron na rumiano, posypać odrobiną cukru.
- Tosty podawać z jogurtem albo ubitym mlekiem kokosowym ( trzeba najpierw schłodzić puszkę mleka kokosowego, potem do miski przełożyć samą gęstą część i ubić), z kawałkami banana.
Dodaj komentarz