Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Bananowe tosty francuskie na mleku kokosowym

Bananowe tosty francuskie na mleku kokosowym

4 grudnia 2019 by cookingforemily Leave a Comment

bananowe-tosty-francuskie

Klasyczne tosty francuskie to chleb/bułka maczane w mieszance jajka i mleka z cukrem i smażone na maśle. Brzmi pysznie? Owszem i takie jest:) Ja mam dziś wegańską wersję tego dania gdzie bułka moczona jest w mieszance banana, mleka kokosowego i nasion chia i siemienia lnianego (zamiast jajka) i smażone na oleju kokosowym. Nie mniej pyszne! Ja podałam je z jogurtem – ale, w wersji wegańskiej można podać je z ubitym mlekiem kokosowym. Do tego podsmażone dodatkowo plasterki banana. Takie proste i szybkie a jakie pyszne.

bananowe-tosty-francuskie
bananowe-tosty-francuskie

Bananowe tosty francuskie na mleku kokosowym

Wegańska wersja tostów francuskich gdzie bułka moczona jest w mieszance banana, mleka kokosowego i nasion chia i siemienia lnianego (zamiast jajka) i smażone na oleju kokosowym.
Wydrukuj przepis Pin Recipe
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 10 minuty minut

Składniki
  

  • 1 banan
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 6 kromek pieczywa
  • 1 łyżka oleju kokosowego

do podania

  • 1 banan
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego lub brązowego
  • jogurt albo ubite mleko kokosowe

Instrukcje
 

  • Do blendera dodać banana, mleko kokosowe, nasiona i cynamon – zblendować.
  • Pieczywo zalać mieszanką kokosowo-bananową, obtoczyć i odstawić na 3-4 minuty.
  • Na patelni rozgrzać olej, i smażyć pieczywo z obu stron na rumiano.
  • Na drugiej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, dodać pokrojonego banana, i smażyć z obu stron na rumiano, posypać odrobiną cukru.
  • Tosty podawać z jogurtem albo ubitym mlekiem kokosowym ( trzeba najpierw schłodzić puszkę mleka kokosowego, potem do miski przełożyć samą gęstą część i ubić), z kawałkami banana.

Related Posts

  • Ryż na mleku z pieczonym rabarbarem

    Jakbym miała wybrać najbardziej kojące danie to chyba byłby to ryż na mleku - dla…

  • Kokosowe ciasto bananowe

    Tydzień temu w weekend lepiłyśmy bałwana a w ten weekend piękne słońce, ciepło i powrót…

  • Zupa jagodowa z mlekiem kokosowym

      Pamiętacie z dzieciństwa zupy owocowe? Myślę dość popularne w tej epoce bo tanie, sezonowe,…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: banan, chleb, mleko kokosowe, tosty, wegańskie

« Klopsiki pieczone w pomidorowej glazurze
Panforte »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress