Wiele już razy czaiłam się, żeby wypróbować przepis na panforte – ciężkie, zbite ciasto, które pochodzi z Włoch i robi się je najczęściej w okresie bożonarodzeniowym. Wiedziałam, że będzie mi smakować ale jakoś do tej pory nie udało się wypróbować… gdybym tylko wiedziała, że będzie smakować tak bardzo! Tyle lat straconych bez panforte!
Nie jest to przepis ortodoksyjny i klasyczny na panforte – gdzie często w składnikach jest kakao i mnóstwo przypraw korzennych przez co bardziej przypomina w smaku piernik. W wersji którą ja zrobiłam był kardamon, który idealnie zgrywa się ze skórką pomarańczy i czekolada. Do tego figi, orzechy laskowe i trochę włoskich – miały być migdały ale pomyłkowo kupiłam migdały niewyłuskane i nie chciało mi się już z nimi bawić. Wszystko to razem -petarda smakowa! Bardzo proste i bardzo świąteczne. Można przechowywać długo, bo z czasem zyskuje na pełni smaku. Można pokroić w kawałki, zapakować w torebkę, przewiązać wstążką – będzie doskonałym słodkim prezentem. Dla mnie strzał w 10.
Panforte
Ingredients
- 250 g mieszanki orzechów laskowe, migdały, mogą też być włoskie albo pistacje
- 150 g suszonych fig
- 1/2 szklanki mąki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki miodu ( czubate) w wersji wegańskiej mozna zastapić syropem z agawy
- skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
Instructions
- Orzechy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uprażyć kilka minut, aż skórka lekko zbrązowieje a orzechy zaczną pachnieć ( uważać bo łatwo można przypalić), orzechy przełożyć do sciereczki, pocierając pozbawić łupinek ( to co odpadnie wyrzucić) i przełożyć do miski.
- Figi pokroić na drobniejsze kawałki, dodać do orzechów.Dodać startą skórkę z pomarańczy, wymieszać.
- Mąkę wymieszać z kardamonem i sola, przesypać do orzechów wymieszać.
- W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Przelać do orzechów z mąką, dobrze wymieszać całość.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja miałam okrągłą z wyjmowanym bokiem średnica 22 cm).Wyłożyć masę, zmoczyć ręce i wygładzić wierzch.Piec 20 minut w 175 stopniach.Po upieczeniu ostudzić, zdjąć papier, posypać cukrem pudrem i kroić na cienkie plasterki.
Majka says
Cudowne 😍 To ja będę następna. Wspaniałe zdjęcia 👍
cookingforemily says
dziękuję:) :}
naprawdę warto!
Maja says
Już kilka lat zbieram się do zrobienia, ale jakoś zawsze gdzies czeka w kolejce, ale teraz jak to się mówi „namówiłaś mnie!”. Na jaki wymiar formy jest przepis?
cookingforemily says
użyłam okrągłej, z wyjmowanym bokiem, średnica 22 cm
Monika says
Mega orzeszkowe ciasto! Jak dla mnie, najlepsze w formie batoników! Uwielbiam 🙂
JLoaf says
Dzień dobry. Zrobilem według tego przepisu i ciasto jest przepyszne. Super do kawy. Orzechowe, czekoladowe i bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli nie ma Pani nic przeciwko to przepis umieszczę na własnym blogu oczywiście po wystawieniu informacji skąd pochodzi oryginalny przepis.
cookingforemily says
cieszę się że smakowało, ja dziś będę robić po raz kolejny:)
jeżeli wyraźnie oznaczysz na blogu źródło przepisu i podlinkujesz do mnie – to zgadzam się:)