Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Panforte

Panforte

17 grudnia 2019 by cookingforemily 7 komentarzy

panforte

Wiele już razy czaiłam się, żeby wypróbować przepis na panforte – ciężkie, zbite ciasto, które pochodzi z Włoch i robi się je najczęściej w okresie bożonarodzeniowym. Wiedziałam, że będzie mi smakować ale jakoś do tej pory nie udało się wypróbować… gdybym tylko wiedziała, że będzie smakować tak bardzo! Tyle lat straconych bez panforte!

Nie jest to przepis ortodoksyjny i klasyczny na panforte – gdzie często w składnikach jest kakao i mnóstwo przypraw korzennych przez co bardziej przypomina w smaku piernik. W wersji którą ja zrobiłam był kardamon, który idealnie zgrywa się ze skórką pomarańczy i czekolada. Do tego figi, orzechy laskowe i trochę włoskich – miały być migdały ale pomyłkowo kupiłam migdały niewyłuskane i nie chciało mi się już z nimi bawić. Wszystko to razem -petarda smakowa! Bardzo proste i bardzo świąteczne. Można przechowywać długo, bo z czasem zyskuje na pełni smaku. Można pokroić w kawałki, zapakować w torebkę, przewiązać wstążką – będzie doskonałym słodkim prezentem. Dla mnie strzał w 10.

panforte
panforte

Panforte

Panforte – ciężkie, zbite włoskie ciasto z orzechami, figami i czekoladą, z dodatkiem kardamonu i skórki pomarańczowej.
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins

Ingredients
  

  • 250 g mieszanki orzechów laskowe, migdały, mogą też być włoskie albo pistacje
  • 150 g suszonych fig
  • 1/2 szklanki mąki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu ( czubate) w wersji wegańskiej mozna zastapić syropem z agawy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Instructions
 

  • Orzechy ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i uprażyć kilka minut, aż skórka lekko zbrązowieje a orzechy zaczną pachnieć ( uważać bo łatwo można przypalić), orzechy przełożyć do sciereczki, pocierając pozbawić łupinek ( to co odpadnie wyrzucić) i przełożyć do miski.
  • Figi pokroić na drobniejsze kawałki, dodać do orzechów.Dodać startą skórkę z pomarańczy, wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z kardamonem i sola, przesypać do orzechów wymieszać.
  • W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż się rozpuści. Przelać do orzechów z mąką, dobrze wymieszać całość.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja miałam okrągłą z wyjmowanym bokiem średnica 22 cm).
    Wyłożyć masę, zmoczyć ręce i wygładzić wierzch.
    Piec 20 minut w 175 stopniach.
    Po upieczeniu ostudzić, zdjąć papier, posypać cukrem pudrem i kroić na cienkie plasterki.

Notes

Inspiracja ” Zielone Boże Narodzenie” Karoline Jonsson
panforte

Related Posts

  • Wesołych Świąt!

  • Pumpkin pie czyli tarta z dynią

    W tym odcinkowym serialu, który pojawia się na blogu pod tytułem" jak wykorzystać pure z…

  • Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu

    Na większości blogów panoszą się baby, serniki i mazurki. Ja nie mam typowo świątecznej propozycji…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, figi, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, pomarańcze, słodkie

« Bananowe tosty francuskie na mleku kokosowym
Najpopularniejsze przepisy w 2019 roku »

Comments

  1. Majka says

    17 grudnia 2019 at 23:49

    Cudowne 😍 To ja będę następna. Wspaniałe zdjęcia 👍

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 grudnia 2019 at 14:41

      dziękuję:) :}
      naprawdę warto!

      Odpowiedz
  2. Maja says

    19 grudnia 2019 at 23:48

    5 stars
    Już kilka lat zbieram się do zrobienia, ale jakoś zawsze gdzies czeka w kolejce, ale teraz jak to się mówi „namówiłaś mnie!”. Na jaki wymiar formy jest przepis?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 grudnia 2019 at 07:54

      użyłam okrągłej, z wyjmowanym bokiem, średnica 22 cm

      Odpowiedz
  3. Monika says

    24 grudnia 2019 at 07:34

    Mega orzeszkowe ciasto! Jak dla mnie, najlepsze w formie batoników! Uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  4. JLoaf says

    28 grudnia 2019 at 17:40

    Dzień dobry. Zrobilem według tego przepisu i ciasto jest przepyszne. Super do kawy. Orzechowe, czekoladowe i bardzo proste w przygotowaniu. Jeżeli nie ma Pani nic przeciwko to przepis umieszczę na własnym blogu oczywiście po wystawieniu informacji skąd pochodzi oryginalny przepis.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 grudnia 2019 at 10:17

      cieszę się że smakowało, ja dziś będę robić po raz kolejny:)
      jeżeli wyraźnie oznaczysz na blogu źródło przepisu i podlinkujesz do mnie – to zgadzam się:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress