
Zimą desperacko poszukuję witamin, energii, koloru i rumieńców. Wszędzie wyblakłość i szarobur. Wybór warzyw i owoców ograniczony, więc zadanie utrudnione -ale nie niemożliwe. Sprzymierzeńcem w tej misji staje się poczciwy burak – dostępny i tani, na pewno nie można mu odmówić koloru i rumieńców jak też wielu właściwości prozdrowotnych.

Lubię go upiec na zapas ( przy pieczeniu innych dań) by potem w każdej chwili móc przygotować szybką sałatkę, albo położyć plaster na grzance z serem kozim, polanego emulsją balsamiczną. Ale przede wszystkim staram się go pożywać na surowo o wtedy zachowuje swoje wszystkie witaminy i składniki mineralne. Robię z niego surówki, dodaję do smoothie, wyciskam sok. Sok z buraka ma właściwości przeciwzapalne, wzmacniające odporność,polecany jest przy infekcjach i kaszlu- więc na ten czas doskonały. Łącze go min. z imbirem i mam już niezłą ochronę na zimę.
Dziś mam dla Was dwie propozycje z wykorzystaniem buraka. Pierwsza to sok z buraka, ogórka i marchewki, z dodatkiem imbiru i borówki dla słodkości. Ja go robię w wyciskarce wolnoobrotowej – jest gęsty o intensywnym kolorze, ale można też użyć sokowirówki.


Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek
Ingredients
- 2 buraki
- 3 marchewki
- 1 ogórek
- 1 kawałek imbiru 3 cm
- garść borówki amerykańskiej
Instructions
- Marchewkę i buraka umyć i obrać. Wszystkie warzywa (oprócz borówek) pokroić na kawałki i wycisnąć sok w wyciskarce albo sokowirówce.
Druga propozycja to smoothie z buraka, jabłka, banana i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i mrożonych jeżyn ( można użyć maliny albo truskawki) – gęste i pożywne, to właściwie bardziej posiłek niż napój.

Smoothie jest słodsze bo zawiera więcej owoców niż pierwsza sok, smak buraka w nim trochę ginie, więc będzie dobrą propozycją dla tych co nie przepadają za zimnistym posmakiem tego warzywa


Smoothie z buraka, jabłek,banana i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i jeżen
Ingredients
- 1 burak
- 2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 garść szpinaku
- 1 garść jeżyn (mrożonych) można zastąpić malinami albo truskawkami
- 1 banan
Instructions
- Buraka obrać i pokroić w małe kawałki.Jabłka pokroić w kawałki, pomarańczę obrać ze skórki i podzielić na cząstki.Przełożyć do blendera kielichowego wraz z pokrojnym bananem, szpinakiem i jeżynami, dodać trochę wody i zmiksować na gładkie, gęste smoothie.

Dzień dobry,mam pytanie jakiej wyciskarki wolnoobrotowej Pani korzysta? Pozdrawiam
Dzień dobry, ja mam akurat przystawkę do miksera planetarnego Kenwood
Jedno i drugie zrobione, oba zupełnie inne, ale tak samo wspaniałe 🙂
twój organizm Ci dziękuje 🙂
O tak, a ja Tobie 😉