Zimą desperacko poszukuję witamin, energii, koloru i rumieńców. Wszędzie wyblakłość i szarobur. Wybór warzyw i owoców ograniczony, więc zadanie utrudnione -ale nie niemożliwe. Sprzymierzeńcem w tej misji staje się poczciwy burak – dostępny i tani, na pewno nie można mu odmówić koloru i rumieńców jak też wielu właściwości prozdrowotnych.
Lubię go upiec na zapas ( przy pieczeniu innych dań) by potem w każdej chwili móc przygotować szybką sałatkę, albo położyć plaster na grzance z serem kozim, polanego emulsją balsamiczną. Ale przede wszystkim staram się go pożywać na surowo o wtedy zachowuje swoje wszystkie witaminy i składniki mineralne. Robię z niego surówki, dodaję do smoothie, wyciskam sok. Sok z buraka ma właściwości przeciwzapalne, wzmacniające odporność,polecany jest przy infekcjach i kaszlu- więc na ten czas doskonały. Łącze go min. z imbirem i mam już niezłą ochronę na zimę.
Dziś mam dla Was dwie propozycje z wykorzystaniem buraka. Pierwsza to sok z buraka, ogórka i marchewki, z dodatkiem imbiru i borówki dla słodkości. Ja go robię w wyciskarce wolnoobrotowej – jest gęsty o intensywnym kolorze, ale można też użyć sokowirówki.
Sok z buraka, ogórka i marchewki z dodatkiem imbiru i borówek
Ingredients
- 2 buraki
- 3 marchewki
- 1 ogórek
- 1 kawałek imbiru 3 cm
- garść borówki amerykańskiej
Instructions
- Marchewkę i buraka umyć i obrać. Wszystkie warzywa (oprócz borówek) pokroić na kawałki i wycisnąć sok w wyciskarce albo sokowirówce.
Druga propozycja to smoothie z buraka, jabłka, banana i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i mrożonych jeżyn ( można użyć maliny albo truskawki) – gęste i pożywne, to właściwie bardziej posiłek niż napój.
Smoothie jest słodsze bo zawiera więcej owoców niż pierwsza sok, smak buraka w nim trochę ginie, więc będzie dobrą propozycją dla tych co nie przepadają za zimnistym posmakiem tego warzywa
Smoothie z buraka, jabłek,banana i pomarańczy z dodatkiem szpinaku i jeżen
Ingredients
- 1 burak
- 2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 garść szpinaku
- 1 garść jeżyn (mrożonych) można zastąpić malinami albo truskawkami
- 1 banan
Instructions
- Buraka obrać i pokroić w małe kawałki.Jabłka pokroić w kawałki, pomarańczę obrać ze skórki i podzielić na cząstki.Przełożyć do blendera kielichowego wraz z pokrojnym bananem, szpinakiem i jeżynami, dodać trochę wody i zmiksować na gładkie, gęste smoothie.
Monika says
Dzień dobry,mam pytanie jakiej wyciskarki wolnoobrotowej Pani korzysta? Pozdrawiam
cookingforemily says
Dzień dobry, ja mam akurat przystawkę do miksera planetarnego Kenwood
Majka says
Jedno i drugie zrobione, oba zupełnie inne, ale tak samo wspaniałe 🙂
cookingforemily says
twój organizm Ci dziękuje 🙂
Majka says
O tak, a ja Tobie 😉