Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Ziemniaczane kotlety z groszkiem, szpinakiem i mozzarellą

Ziemniaczane kotlety z groszkiem, szpinakiem i mozzarellą

21 stycznia 2020 by cookingforemily 6 komentarzy

ziemniaczane kotlety z goroszkiem

W ramach styczniowego odciążania menu przygotowałam ziemniaczane kotlety z groszkiem i szpinakiem a w środku każdego z nich krył się kawałek ciągnącej się mozzarelli. Do tego sałatka z marynowanego na szybko ogórka z czerwoną cebulą i koperkiem. Pyszne, chociaż przyznać się muszę, że oblepianie mozzarelli masą ziemniaczaną, panierowanie i smażenie było trochę wymagające. Dlatego polecam robić małe kotleciki, żeby łatwiej było nimi operować. Warto się trochę pobawić bo danie dobrze smakuje i warte jest zachodu.

Tu przepisy na inne kotlety ziemniaczane – ze szpinakiem, podane z tzatziki lub z tuńczykiem i kukurydzą

Praktycznie nie jem mięsa w tym miesiącu (pomijając jedną upieczoną kaczkę), nie jest to jakaś zaplanowana akcja, ale potrzeba organizmu. W przeciwieństwie do Emilki, która nadal najchętniej zajada klopsiki, kotleciki i pieczonego kurczaka. Co niestety kończy się często tym, że muszę gotować dwa obiady. Zamrażarka jest moim ulubionym sprzętem kuchennym w tej rzeczywistości.

Ziemniaczane kotlety z gorszkiem, szpinakiem i mozzarellą

5 from 3 votes
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 40 mins
Cook Time 30 mins
Servings 6 porcji

Ingredients
  

KOTLETY

  • 700 g ziemniaków można użyć ziemniaki, które zostały z obiadu
  • 100 g groszku
  • 100 g szpinaku
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 125 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • sol, pieprz do smaku
  • 100 g bułki tartej do obtaczania
  • olej do smażenia

SAŁATKA

  • 1 ogórek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 2 łyżki octu ryżowego albo jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Instructions
 

SAŁATKA

  • Sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej, albo minimum godzinę przed podaniem.
    Ogórka przekroić na pół lekko wydłubać gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
    Cebulę posiekać w cienkie piórka, dodać do ogórka razem z koperkiem.
    Ocet, sok, cukier i sól zmieszać, zalać warzywa i dobrze wymieszać.
    Odstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki, na minimum godzinę a najlepiej całą noc.

KOTLETY

  • Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, ugotować do miękkości.
    5 minut przed końcem gotowania dodać groszek mrożony.
    Ziemniaki i groszek wylać na durszlak, odstawić do odsączenia i przestygnięcia lekkiego a następnie przełożyć do miski rozdrobnić widelcem (groszek może zostać w kawałkach ale ziemniaki trzeba dobrze rozdrobnić).
  • Szpinak umyć i wrzucić na patelnię, żeby stracił objętość i odparował, potem dobrze wycisnąć, posiekać, przełożyć do ziemniaków.
    Całość masy przestudzić.
    Dodać sól, pieprz i musztardę, wymieszać, dodac jajko, zmieszać.
    Odstawić masę minimum na godzinę do lodówki ( można na całą noc).
  • Na talerz wysypać bułkę tartą.
    Mozzarellę pokroić na małe kawałki ( mi wyszło koło 15 kotlecików więc na mniej więcej tyle kawałków).
    Brać do ręki trochę masy, wciskać w środek mozzarellę, obtoczyć ją masa, uformowac kulkę i obtoczyć w bułce, i obtaczając uformowac kotlecik spłaszczając. To trochę niewdzięczna część całego procesu bo masa się lepi, więc ważne, żeby robić nie duże kotleciki i szybko obtaczać. Odłożyć kotleciki na bok.
    Na patelni rozgrzać olej do smażenia. Smażyć kotleciki z obu stron na złoto.
    Podawać z sałatką z ogórka i opcjnalnie łyżką śmietany.

Related Posts

  • Ziemniaczane kotlety z tuńczykiem i kukurydzą

    Święta i po świętach. Czas wrócić do normalnych, śród-tygodniowych dań- prostych, szybkich, najlepiej ze składników,…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą

    Mam trochę kłopot z jarmużem. Wiem, że modny, wiem że zdrowy (wapń, żelazo, witamina K,…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: groszek, kotlety, mozzarella, ogórek, sałatka, szpinak, wegetariańskie

« Kanapkowa pasta z ciecierzycy z marchewką i szpinakiem
Buraki na zimę. Sok i smoothie z dodatkiem buraków »

Comments

  1. Karina says

    1 lutego 2020 at 18:51

    5 stars
    Przepyszne! Dziś zrobiłam!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 lutego 2020 at 20:28

      Buziaki borszuczku:)

      Odpowiedz
    • Karina says

      15 lutego 2020 at 09:58

      5 stars
      Jeszcze chciałam dodać, ze z lenistwa pokroiłam mozarellę na małe kawałki i pomieszałam z reszta składników i po prostu usmażyłam i tez wyszły dobrze, a pracy trochę mniej przy formowaniu kotlecików 😉

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        17 lutego 2020 at 19:32

        dziękuje za tę wskazówkę :*

        Odpowiedz
  2. Majka says

    28 lutego 2020 at 16:37

    5 stars
    Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z wykonaniem tego dania. Zrobiłam mały eksperymencik i zamiast szpinaku dałam zblanszowane liście białej rzepy. To jest P E T A R D A ❤ Idealnie wstrzeliło się w dzisiejszy obiad.
    Robiłam już podobne kotlety ziemniaczane, m.in. z farszem z pieczarek i w wersji z kapustą kiszoną, wszystkie super 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 lutego 2020 at 20:10

      liście białej rzepy brzmią ciekawie!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress