Ciasto na bazie mielonych migdałów i wiórków koksowych ( jest też trochę mąki) z dodatkiem jeżyn i skórki cytrynowej. Jeżyny miałam jeszcze mrożone z ogródka mamy ale można użyć też malin, jagód czy borówki amerykańskiej. Nie jest to jakieś spektakularne ciasto, raczej nawet wygląda skromnie ale jest pyszne w smaku. Idealne do kawki, na drugie śniadanie – przynajmniej tak było u mnie w zeszłym tygodniu:)
Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami
Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami- na bazie mielonych migdałów i wiórków kokosowych z dodatkiem jeżyn i skórki pomarańczowej
Ingredients
- 180 g mielonych migdałów
- 60 g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 70 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 200 g masła
- starta skórka z 1 cytryny
- 200 g jeżyn ja użyłam mrożonych, mozna zastąpić malinami albo borówkami
- 1 garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu
Instructions
- W misce mieszać migdały, wiórki, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier – zmieszać dobrze żeby pozbyć się grudek.
- Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
- W misce lekko roztrzepać jajka, dodać przestudzone masło, zmieszać i wlać do suchych składników – wymieszać.
- Formę do pieczenia z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem ( albo nasmarować masłem).
- Do ciasta wmieszać jeżyny, wylać ciasto do formy. Posypać płatkami.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok 50 minut.Przed pokrojeniem wystudzić.
Notes
Inspiracja „Sweet” – Ottolenghi, Goh
Majka says
Rzeczywiście ciasto nie wygląda jakoś wytwornie, też dlatego nie rzuciło mi się w oczy przeglądając książkę 😉 Ale skład ma fajny, do tego jeżyny miałam z podobnego źródła więc trzeba było je zrobić. Pyszne i to to z serii, które na następny dzień zyskuje na smaku.
cookingforemily says
klasycznie zmniejszyłam ilość cukru:)
Majka says
No tak, 250 g to była mega słodycz 😉
cookingforemily says
on tak lubi:)