Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Ciasto migdałowo-kokosowe z jeżynami

Ciasto migdałowo-kokosowe z jeżynami

27 lutego 2020 by cookingforemily 4 komentarze

ciasto migdałowe kokosowe z jeżynami

Ciasto na bazie mielonych migdałów i wiórków koksowych ( jest też trochę mąki) z dodatkiem jeżyn i skórki cytrynowej. Jeżyny miałam jeszcze mrożone z ogródka mamy ale można użyć też malin, jagód czy borówki amerykańskiej. Nie jest to jakieś spektakularne ciasto, raczej nawet wygląda skromnie ale jest pyszne w smaku. Idealne do kawki, na drugie śniadanie – przynajmniej tak było u mnie w zeszłym tygodniu:)

ciasto migdałowe kokosowe z jeżynami

Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami

Migdałowo-kokosowe ciasto z jeżynami- na bazie mielonych migdałów i wiórków kokosowych z dodatkiem jeżyn i skórki pomarańczowej
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe

Ingredients
  

  • 180 g mielonych migdałów
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 200 g jeżyn ja użyłam mrożonych, mozna zastąpić malinami albo borówkami
  • 1 garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu

Instructions
 

  • W misce mieszać migdały, wiórki, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier – zmieszać dobrze żeby pozbyć się grudek.
  • Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
  • W misce lekko roztrzepać jajka, dodać przestudzone masło, zmieszać i wlać do suchych składników – wymieszać.
  • Formę do pieczenia z wyjmowanym bokiem wyłożyć papierem ( albo nasmarować masłem).
  • Do ciasta wmieszać jeżyny, wylać ciasto do formy. Posypać płatkami.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok 50 minut.
    Przed pokrojeniem wystudzić.

Notes

Inspiracja „Sweet” – Ottolenghi, Goh

Related Posts

  • Kokosowe ciasto bananowe

    Tydzień temu w weekend lepiłyśmy bałwana a w ten weekend piękne słońce, ciepło i powrót…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki

    Moja mama narzeka, że nie ma w tym roku jagód a jak już są to…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, jeżyny, migdały, wiórki kokosowe

« Sałatka z makaronem soba, bakłażanem i mango
Zapiekane tortille z warzywami z curry »

Comments

  1. Majka says

    3 marca 2020 at 19:35

    5 stars
    Rzeczywiście ciasto nie wygląda jakoś wytwornie, też dlatego nie rzuciło mi się w oczy przeglądając książkę 😉 Ale skład ma fajny, do tego jeżyny miałam z podobnego źródła więc trzeba było je zrobić. Pyszne i to to z serii, które na następny dzień zyskuje na smaku.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 marca 2020 at 20:30

      klasycznie zmniejszyłam ilość cukru:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        3 marca 2020 at 23:27

        No tak, 250 g to była mega słodycz 😉

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          4 marca 2020 at 18:53

          on tak lubi:)

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress