Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pieczona ciecierzyca czosnkowo-koperkowa

Pieczona ciecierzyca czosnkowo-koperkowa

5 lutego 2020 by cookingforemily 3 komentarze

pieczona ciecierzyca

Przepis na tę pieczoną ciecierzycę pochodzi z książki „Naturalnie i zdrowo” Sarah Britton, jest niezwykle prosty i po prostu genialny! Jestem nim zachwycona i już nie raz po niego sięgałam. Takie cudo trzeba dalej puszczać w świat! Ciecierzycę miesza się z olejem kokosowym, czosnkiem granulowanym, sokiem z cytryny i suszonym koperkiem i potem piecze w piekarniku. Im dłużej – tym bardziej jest chrupiąca. Tak upieczona ciecierzyca smakuje jak chipsy smietankowo-cebulowe, jest świetną i o wiele zdrowszą niż chipsy przekąską. Najlepsza zaraz po upieczeniu, przechowywana dłużej traci na chrupkości, można ją też wykorzystać jako posypka do sałatek. Ja zawsze robiłam z gotowanej samodzielnie ciecierzycy, ale jak pisze autorka można też użyć tej z puszki. Spróbujcie koniecznie:)

Pieczona ciecierzyca czosnkowo-koperkowa

Pyszna i zdrowa przekąska o smaku chipsów śmietankowo-cebulowaych
5 from 2 votes
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 5 mins
Cook Time 30 mins

Ingredients
  

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 2 łyżeczki granulowanego czosku w oryginalnym przepisie jest cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 kubki ugotowanej i odsączonej ciecierzycy może być z puszki

Instructions
 

  • W garnku rozpuścić olej, dodać czosnek, koperek, sok z cytryny i sól
  • Ciecierzycę wyłożyć na ścierkę i dokładnie obsuszyć ( jak będzie mokra to po upieczeniu nie nabierze chrupkości). Obsuszoną ciecierzycę zalać w misce olejem z przyprawami i dokładnie wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    Ciecierzyce wysypać na papier i wstawić do piekarnika.
    Piec ok 30-40 minut, aż nabierze koloru i chrupkości, mieszać podczas pieczenia kilka razy.
Pieczona ciecierzyca czosnkowo-koperkowa - zdrowa i pyszna przekąska

Related Posts

  • Wesołych Świąt!

  • Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą

    Zbyt  nagle  przyszły  te chłody i deszcze. Od początku  tygodnia jestem w szoku. Nie wiem…

  • Gulasz z indyka z morelami i ciecierzycą

    Gulasz z indyka w stylu marokańskim - gęsty, słodkawy, aromatyczny. Mięso duszone jest w soku…

Filed Under: Bezglutenowe, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: ciecierzyca, przekąska

« Buraki na zimę. Sok i smoothie z dodatkiem buraków
Sałatka z makaronem soba, bakłażanem i mango »

Comments

  1. Majka says

    6 lutego 2020 at 16:46

    5 stars
    Kluczem do sukcesu tej przekąski są przyprawy. Robiłam już kiedyś pieczoną ciecierzycę ale kompletnie mi nie podpasowała. Ta wręcz przeciwnie, jest genialna 🙂 Przy okazji jak miło popatrzeć, gdy dzieci akurat tym się zajadają 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 lutego 2020 at 10:14

      tak,tak – ciecierzyce często łączy się z kuminem, papryką, na taki marokański sposób, to nie wszystkie dzieci takie przyprawy lubią. Tu ten smak naprawdę taki swojski jest. Emi też zajada, u nas hit:)

      Odpowiedz
  2. Barbara says

    12 lutego 2020 at 09:49

    5 stars
    Wygląda naprawdę pysznie 😉 Ostatnio robiłam fasolkę szparagową w takiej wersji! Koniecznie muszę spróbować ciecierzycy 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress