Sytuacja jaka jest wszyscy wiemy, nie będę się nad nią rozwodzić bo jeszcze chyba nikt nie wie dokładnie z czym przyjdzie nam się zmierzyć… Mam tylko nadzieję, że staracie się znajdować i plusy tej kwarantanny a na pewno może nim być czas na gotowanie. Dobre jedzenie pomaga w każdej sytuacji, przynajmniej mi:)
Dziś mam dla Was makaron z groszkiem, cukinią i chrupiącym boczkiem w sosie z dodatkiem koziego sera. To są zdecydowanie moje smaki, bo ser kozi uwielbiam, całość mimo boczku jest dość lekka i taka wiosenna w charakterze.
Makaron z groszkiem i cukinią w sosie z kozim serem
Składniki:
400 g makaronu
200 g groszku mrożonego
1 cukinia
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
100 g wędzonego boczku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
150 g serka koziego (typu twarożek)
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
pół pęczka szczypiorku
Wykonanie:
Wstawić wodę na makaron, posolić- do gotującej się wody wrzuć makaron gotować 2 minuty, dodać groszek i gotować aż makaron będzie miękki, odsączyć na sitku, zachować trochę wody z gotowania.
Cukinię pokroić na półplasterki, czosnek posiekać – na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć przez chwilkę, dodać cukinię i na dużym ogniu smażyć mieszając ok 10 minut aż cukinią nabierze kolorków.
Boczek pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie chrupiący – wyjąć na ręcznik papierowy do odsączenia.
Z patelni za pomocą ręcznika papierowego zdjąć dłuszcz ( nie myć) dodać masło a jak się rozpuści dodać mąkę, przesmażyć chwilę, wlać mleko i mieszając czekać aż mleko się zagotuje i zgęstnieje, dodać ok 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu i pokruszony serek kozi, mieszać aż serek się rozpuści, doprawić solą, pieprzem i cytryną.
Na patelnię (jak macie dużą, jak nie o trzeba ten etap wykonać w jakimś większym naczyniu) do sosu przełożyć makaron z groszkiem, wymieszać, dodać cukinię i boczek, zmieszać i wyłożyć na talerze, posypać na talerzach szczypiorkiem.
Majka says
Pasowałoby na piątkowy obiad 🙂 Jaki serek tu dodałaś? Mam w lodówce kozi serek ale nie wiem czy akurat o ten typ chodzi?
cookingforemily says
ja miałam taki zwyczajny kozi serek/twarożek do smarowania kanapek ( polskiej marki) ale możesz dowolny kozi twarożek dodać
BB says
Ratunku! W przepisie nie ma mleka! Nie wiadomo, ile go dodać…
cookingforemily says
juz poprawiam, dzięki:)
Majka says
To danie jest G E N I A L N E ❤
cookingforemily says
🙂 🙂