Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką

Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką

26 kwietnia 2020 by cookingforemily Leave a Comment

kryche-ciasto-z-morelami

Za chwilę uderzy nas bogactwo warzyw i owoców i będziemy korzystać w tych dobrodziejstw, piekąc ciasta z truskawkami, rabarbarem, wiśniami i śliwkami. Zanim jednak to się rozkręci podaję Wam przepis na proste i przepyszne kruche ciasto z suszonymi morelami pod kruszonką. Morele do tego ciasto się gotuje w miodzie i wodzie, dzięki temu stają się miękkie, słodkie lepiące. Potem mieli się je na masę i zapieka z kruchym, maślanym ciastem. Obłęd. Do ciasta można dodać trochę rozmarynku, bo świetnie pasuje do moreli ( ja akurat nie miałam w domu). Zamiast moreli można też użyć innych suszonych owoców jak śliwki czy żurawina. Mało składników, wszystko raczej można znaleźć w lodówce i szafkach, doskonałe kryzysowe ciasto.

kruche-ciasto-z-morelami

Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki cukru

160 g masła

1 żółtko

Nadzienie:

250 g moreli

5 łyżek miodu

1 łyżka alkoholu (brandy, burbon)

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki

1/3 szklanki orzechów włoskich

3 łyżki cukru

szczypta soli

3 łyżki zimnego masła

Wykonanie:

Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto (oprócz żółtka), rozdrabniać w palcach mąkę z masłem aż powstanie kruszonka a potem dodać żółtko zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki.

Do garnka dodać morele, miód, alkohol i 1 i 1/2 szklanki wody. Gotować ok 40 minut aż woda prawie wyparuje i gęsto słodki syrop oblepi morele.

Przełożyć morele do pojemnika i zmiksować na gładką masę.

Do miski dodać składniki na kruszonkę, wyrobić palcami, przełożyć do lodówki.

Prostokątną formę do ciasta ( ja mialam 20 na 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto na spód u palcami ugnieść, żeby był równy spód, ponakuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 25 minut, wyjąć.

Na spód ciasta wyłożyć masę morelową i posypać kruszonką.

Wstawić ponownie do piekarnika, piec ok 25 minut, ostudzić przed pokrojeniem.

Related Posts

  • Ciasto z kaszy jaglanej z morelami i migdałami

    Miałam w zeszły weekend ochotę na ciasto. Dawno nie piekłam ciasta a bogactwo owoców o…

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Kruche ciasto z jagodami i kremem cytrynowym

    Jagody to dla mnie smak lata i wakacji. W dzieciństwie chodziłam z mamą na jagody…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciasto, morele, słodkie

« Pieczone frytki z czosnkiem i oregano
Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress