Za chwilę uderzy nas bogactwo warzyw i owoców i będziemy korzystać w tych dobrodziejstw, piekąc ciasta z truskawkami, rabarbarem, wiśniami i śliwkami. Zanim jednak to się rozkręci podaję Wam przepis na proste i przepyszne kruche ciasto z suszonymi morelami pod kruszonką. Morele do tego ciasto się gotuje w miodzie i wodzie, dzięki temu stają się miękkie, słodkie lepiące. Potem mieli się je na masę i zapieka z kruchym, maślanym ciastem. Obłęd. Do ciasta można dodać trochę rozmarynku, bo świetnie pasuje do moreli ( ja akurat nie miałam w domu). Zamiast moreli można też użyć innych suszonych owoców jak śliwki czy żurawina. Mało składników, wszystko raczej można znaleźć w lodówce i szafkach, doskonałe kryzysowe ciasto.
Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
160 g masła
1 żółtko
Nadzienie:
250 g moreli
5 łyżek miodu
1 łyżka alkoholu (brandy, burbon)
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki zimnego masła
Wykonanie:
Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto (oprócz żółtka), rozdrabniać w palcach mąkę z masłem aż powstanie kruszonka a potem dodać żółtko zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki.
Do garnka dodać morele, miód, alkohol i 1 i 1/2 szklanki wody. Gotować ok 40 minut aż woda prawie wyparuje i gęsto słodki syrop oblepi morele.
Przełożyć morele do pojemnika i zmiksować na gładką masę.
Do miski dodać składniki na kruszonkę, wyrobić palcami, przełożyć do lodówki.
Prostokątną formę do ciasta ( ja mialam 20 na 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto na spód u palcami ugnieść, żeby był równy spód, ponakuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 25 minut, wyjąć.
Na spód ciasta wyłożyć masę morelową i posypać kruszonką.
Wstawić ponownie do piekarnika, piec ok 25 minut, ostudzić przed pokrojeniem.
Dodaj komentarz