Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pieczone frytki z czosnkiem i oregano

Pieczone frytki z czosnkiem i oregano

16 kwietnia 2020 by cookingforemily 3 komentarze

frytki-z-czosnkiem-oregano

Frykasy po świętach dojedzone i czas wrócić do codziennego gotowania. Dziś mam dla Was przepis na nasze ulubione, pieczone frytki. Ciąg dalszy cyklu kuchnia kryzysowa z jednej strony, a z drugiej kto by nie chciał zjeść pysznych fryteczek? Na pewno niejedni oddali by za nie gwiazdkowo-miechelinowe frykasy:)

Te frytki goszczą u nas dość często – jako dodatek do dań albo jako przekąska/kolacja. Żeby przyspieszyć proces przygotowania najpierw ziemniaki lekko gotuję, potem suszę i piekę w piekarniku. Na końcu mieszam w oliwie z czosnkiem i oregano, chwilę podpiekam i są- chrupiące, aromatyczne i mocno czosnkowe. Do tego ulubiony sos i …nic więcej nie trzeba:)

frytki-z-czosnkiem-oregano

Pieczone frytki z czosnkiem i oregano

500-700 g ziemniaków

4-5 lyżek oliwy

sól,

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki oregano

Ziemniaki pokroić w dość duże frytki i wrzucić do wrzątku.

Gotować ok 4-5 minut, wylać na sitko i przelać zimną wodą.

Przełożyć na ścierkę i dobrze obsuszyć. To ważne bo inaczej będą się dusić a nie piec.

Przełożyć ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , polać 2-3 łyżkami oliwy i posolić, wymieszać i rozłożyć tak, żeby nie nachodziły na siebie.

Piec w 200 stopniach ok 30 minut, aż się zarumienię ( w międzyczasie mieszając żeby się równo przypiekły, kilka razy też otworzyć piekarnik i odparować).

W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z posiekanym czosnkiem i oregano.

Wyjąć frytki, polać mieszanką, wymieszać i wstawić na kolejne 5 minut.

Podawać z ulubionym sosem ( u mnie mieszanka majonezu i ketchupu i spuśćmy na to zasłonę milcznia).

frytki-z-czosnkiem-oregano

Related Posts

  • Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli

    Dziś cukinia w nietypowej odsłonie - jako panierowane w parmezanie i bułce frytki, pieczone w…

  • Wesołych Świąt!

  • Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini

    Zanim wiosna się na dobre zadomowi a wraz z nią nowalijki, sałatki i kolejne owoce…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, frytki, przekąska, wegańskie, wegetariańskie, ziemniaki

« Ryż z brokułami i serem
Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką »

Comments

  1. Kasia says

    17 kwietnia 2020 at 11:16

    A co daje takie wrzucenie do wrzątku ziemniaków przed pieczeniem? Jeszcze tak nie robiłam, odrazu cieńko pokrojone idą na blachę i do piekarnika. Nie zawsze są idealne, więc muszę spróbować twój pomysl:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 kwietnia 2020 at 21:09

      Po pierwsze szybsza obróbka wtedy jest – surowe muszą się piec dłużej, poza tym się wysuszają a te podgotowane wcześniej są w środku miękkie a na zewnątrz podpieczone

      Odpowiedz
  2. Majka says

    29 czerwca 2020 at 10:36

    Pyszne to 😋 Idealnie wpasowały się do szaszłyków.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress