Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Pizza ze szparagami i botwinką

Pizza ze szparagami i botwinką

21 maja 2020 by cookingforemily 2 komentarze

pizza-ze-szparagami-i-botwinka

Pizza z botwinką i szparagami. Czy może być coś bardziej majowego? No może gdyby jeszcze dołożyć tan rabarbar.. 🙂 🙂 wolałam jednak położyć tam kozi twarożek, mozzarellę i jajko – które się cudownie rozpłynęło tworząc żółtkowy sosik. Było pysznie.

Maj nas nie rozpieszcza. Pogoda taka sobie, ale to i nawet lepiej z ładnej i tak byśmy nie korzystali jak zwykle.. Więc skoro taka sytuacja to chociaż korzystajmy na maksa z tego maja w kuchni. U mnie zdecydowanie królują szparagi, botwinka i rabarbar. Odbijam sobie w kuchni majowe niedomagania na zewnątrz.

PIZZA ZE SZPARAGAMI I BOTWINKĄ

Składniki:

Ciasto (możecie użyć też innego sprawdzonego przepisu na ciasto)

400 g mąki ( najlepiej typ 00)

20 g świeżych drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy

ok 200 ml wody ciepłej (ok 36 stopni)

Wierzch

2 pęczki botwinki

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

sól

1 kulka mozzarelli

150 g twarożku koziego

3 łyżki oliwy

pęczek szparagów

2-3 jajka

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać drożdże z ok 20-30 ml wody, szczyptą cukru i łyżką mąki – ostawić na 15 minut.

W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać, dodać oliwę, rozczyn i resztę wody, najpierw wymieszać łyżką a potem wyrobić ciasto. Mikserem ok 8 minut, ręcznie ok 10 minut.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej lekko oliwą i odstawić do ok 1,5 h do wyrośnięcia.

Botwinkę umyć, buraczki pokroić na cieniutkie plasterki, odłożyć na bok. Łodyżki i liście lekko pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać buraczki, chwilę podsmażyć, dodać czosnek, wymieszać, dodać liście i łodyżki- smaży ok 5 minut, można podlać lekko wodą i smażyć aż wyparuje, poslić, dodać sok z cytryny, odstawić.

Szparagi jeżeli są grube to obrać, cienkich nie obierać. Odłamać stwardniałe końcówki. Pokroić w plasterki albo nożem albo obieraczką do warzyw, wymieszać z łyżką oliwy i posolić.

Mozzarellę wyciągnąć z zalewy, położyć na ręczniku papierowym złożonym na 4, przykryć tak samo złożonym kawałkiem ręcznika, położyć talerz, na to coś ciężkiego – żeby mozzarella pozbyła się wody.

Ciasto do pizzy podzielić na 2 albo 3 części. Ja piekłam pizze na patelni żeliwnej i z podanych proporcji wyszły mi 3 pizze. Jak będziecie piec na większej blasze wyjdą Wam pewnie 2.

Każdą z części uformować w kulkę, i potem na stolnicy, stole wysypanym mąką rozciągać ciasto na kształt placka. Najlepiej robić to ręcznie nie wałkiem.

Piekarnik rozgrzać na maksymalną temperaturę ( ja rozgrzewam do 250). Nagrzać naczynie w którym będziecie piec – ja nie mam kamienia więc piekę na patelni żeliwnej ale może też być blacha do pieczenia.

Jak blacha, patelnia się rozgrzeje przełożyć placek, posmarować wierzch lekko oliwą i wstawić do piekarnika – piec ok 2-3 minuty, otworzyć piekarnik, rozłożyć botwinkę, szparagi, kawałki sera i twarożku, wstawić do piekarnika i piec ok 4-5 minut, aż się zaczną rumienić boki i sery. Otworzyć piekarnik, rozbić jajko i piec aż się białko zetnie.

To samo powtórzyć z resztą ciasta i składników.

Wierzch upieczonej pizzy można dodatkowo skropić oliwą.

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami

    Przedwczoraj usłyszałam na straganie z warzywami jak sprzedawca mówił do kupującego przede mną - "trzeba…

  • Tarta ze szparagami

    To był maj, pachniała Saska Kępa... maj póki co rozczarowywuje pogodowo, jest zimno i deszczowo,…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: botwinka, jajko, mozzarella, pizza, ser kozi, szaparagi

« Ziemniaki ze szparagami i łososiem na sosie z avocado
Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim serem »

Comments

  1. Majka says

    21 czerwca 2020 at 20:58

    To było pewne, że prędzej czy później przygotuję tę pizzę. Inny wymiar pizzy ale jakże udanej 🙂 Taka wersja jest zdecydowanie zdrowsza i prawdziwie wiosenna. Nie trzeba było dużo zjeść aby się nasycić. Zrobiłam dla męża i siebie, reszta przystała przy wersji klasycznej.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 czerwca 2020 at 19:50

      u mnie też Emi zostala przy swojej klasycznej wersji:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress