
Co tydzień chodzę na zakupy warzywne na targ, by potem w ciągu tygodnia przygotowywać sałatki i inne warzywne obiady. Teraz obowiązkowo co tydzień wracam do domu ze szparagami i pęczkiem botwinki. Z botwinki najczęściej gotuję zupy ( na chłodnik jeszcze za zimno) , sięgam po wypróbowane przepisy ( jak genialne chociaż pracochłonne pierogi z botwinką i serami lub ulubioną tartę z botwinką). W ostatni weekend powstała z pęczka botwinki frittata z botwinką, młodymi ziemniakami ( które pozostały z obiady z poprzedniego dnia) z dodatkiem koziego twarożku i dużej ilości koperku. Pyszna!

Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim twarożkiem
Składniki:
2 pęczki botwinki ( ja miałam jeden z większymi buraczkami i jeden z mini buraczkami)
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
5-6 ugotowanych, młodych ziemniaków ( najlepiej zużyć resztki z obiadu)
6-7 jajek
2/3 szklanki kwaśnej śmietany
pół pęczka koperku
150 g twarożku koziego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Z botwinki obciąć buraczki i obrać je a następnie pokroić na połówki a połówki posiekać w cienkie plasterki, przełożyć do garnka, zalać wodą żeby je przykryła i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną ok 10-15 minut, odcedzić.
Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i pół łyżeczki masła, przesmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać ziemniaki i smażyć aż się zarumienią z obu stron, przełożyć do miski.
Łodyżki z liścimi umyć, posiekać. Ząbki czosnku posiekać
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i pół łyżki masła, dodać czosnek, chwilę smażyć, dodać łodyżki i liście, przesmażyć ok 5 minut mieszając, dodać buraczki, posolić wymieszać, smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełożyć na durszlak i dobrze odcisnąć. Lekko przestudzić, przełożyć do ziemniaków.
Koperek posiekać i dodać do warzyw.
W drugiej misce wymieszać śmietanę z jajkami, posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny, pokruszony kozi twarożek, przelać do warzyw , dobrze całość wymieszać.
Patelnie rozgrzać, dodać oliwy. Najlepiej wykorzystać patelnie z wyjmowaną rączką, którą można wstawić do piekarnika.
Wylać masę na patelnię, przykryć i smażyć na wolnym ogniu aż masa się zetnie. Wierzch można podpiec pod rozgrzanym grillem w piekarniku, albo przewrócić fritatte na drugą stronę (wykładając ją najpierw na jakąś płaską powierzchnię i zsuwając następnie na patelnię).
Kupiłam składniki na pizzę, ale pojawił się przepis na frittatę…Wspaniały smak a dodatek młodych ziemniaków to genialny trik. Znam odkąd robię tartę z młodą kapustą. Jednym słowem warte stania w kuchni 😍
mam nadzieje ze pizza tez będzie kiedyś zrobiona bo warto:) uwielbiam te porę roku – teraz jest najlepszy czas w kuchni:)