Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim serem

Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim serem

4 czerwca 2020 by cookingforemily 2 komentarze

frittata-z-botwinka-kozim-serem

Co tydzień chodzę na zakupy warzywne na targ, by potem w ciągu tygodnia przygotowywać sałatki i inne warzywne obiady. Teraz obowiązkowo co tydzień wracam do domu ze szparagami i pęczkiem botwinki. Z botwinki najczęściej gotuję zupy ( na chłodnik jeszcze za zimno) , sięgam po wypróbowane przepisy ( jak genialne chociaż pracochłonne pierogi z botwinką i serami lub ulubioną tartę z botwinką). W ostatni weekend powstała z pęczka botwinki frittata z botwinką, młodymi ziemniakami ( które pozostały z obiady z poprzedniego dnia) z dodatkiem koziego twarożku i dużej ilości koperku. Pyszna!

frittata-z-botwinka-kozim-serem

Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim twarożkiem

Składniki:

2 pęczki botwinki ( ja miałam jeden z większymi buraczkami i jeden z mini buraczkami)

3 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

5-6 ugotowanych, młodych ziemniaków ( najlepiej zużyć resztki z obiadu)

6-7 jajek

2/3 szklanki kwaśnej śmietany

pół pęczka koperku

150 g twarożku koziego

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Z botwinki obciąć buraczki i obrać je a następnie pokroić na połówki a połówki posiekać w cienkie plasterki, przełożyć do garnka, zalać wodą żeby je przykryła i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną ok 10-15 minut, odcedzić.

Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i pół łyżeczki masła, przesmażyć cebulę aż się zeszkli, dodać ziemniaki i smażyć aż się zarumienią z obu stron, przełożyć do miski.

Łodyżki z liścimi umyć, posiekać. Ząbki czosnku posiekać

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i pół łyżki masła, dodać czosnek, chwilę smażyć, dodać łodyżki i liście, przesmażyć ok 5 minut mieszając, dodać buraczki, posolić wymieszać, smażyć kolejne 2-3 minuty. Przełożyć na durszlak i dobrze odcisnąć. Lekko przestudzić, przełożyć do ziemniaków.

Koperek posiekać i dodać do warzyw.

W drugiej misce wymieszać śmietanę z jajkami, posolić, popieprzyć, dodać sok z cytryny, pokruszony kozi twarożek, przelać do warzyw , dobrze całość wymieszać.

Patelnie rozgrzać, dodać oliwy. Najlepiej wykorzystać patelnie z wyjmowaną rączką, którą można wstawić do piekarnika.

Wylać masę na patelnię, przykryć i smażyć na wolnym ogniu aż masa się zetnie. Wierzch można podpiec pod rozgrzanym grillem w piekarniku, albo przewrócić fritatte na drugą stronę (wykładając ją najpierw na jakąś płaską powierzchnię i zsuwając następnie na patelnię).

Related Posts

  • Razowa pizza z jarmużowym pesto i kozim serem

    To już trzeci odcinek zielonej, jarmużowej tyrogii. Najpierw było pesto, potem pasujące do niego kluski…

  • Tarta z botwinką

    Botwinka, rabarbar i szparagi to coś co najbardziej lubię w majowym jadłospisie. Te smaki to…

  • Ryż z cukinią i serem

    Jest coś kojącego i domowego w daniach typu "paciaja". Ładnego zdjęcia temu nie zrobisz, ale…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, botwinka, frittata, jajka, ser kozi, wegetariańskie, ziemniaki

« Pizza ze szparagami i botwinką
Muffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką »

Comments

  1. Majka says

    6 czerwca 2020 at 13:19

    Kupiłam składniki na pizzę, ale pojawił się przepis na frittatę…Wspaniały smak a dodatek młodych ziemniaków to genialny trik. Znam odkąd robię tartę z młodą kapustą. Jednym słowem warte stania w kuchni 😍

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 czerwca 2020 at 13:24

      mam nadzieje ze pizza tez będzie kiedyś zrobiona bo warto:) uwielbiam te porę roku – teraz jest najlepszy czas w kuchni:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress