Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami

Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami

22 czerwca 2020 by cookingforemily 2 komentarze

makaron-ze-szpragami

Sezon na szparagi się powoli kończy, więc trzeba je jeść szybko póki jeszcze są. Mam dziś dla Was przepis na bardzo prosty i szybki makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami, z pietruszkowo-cytrynowym sosem z oliwą, posypany parmezanem. Obiad w 30 minut maksymalnie. Nie ma wymówek.

Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami

4 porcje

Składniki:

1 pęczek szparagów

1 łyżka oliwy

400 g makaronu

10-12 suszonych pomidorów

sok i skórka z połowy cytryny

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

ok 70 g startego parmezanu

sól, pieprz do smaku, opcjonalnie trochę suszonego chilli

Wykonanie:

Szparagi pozbawić twardych końcówek, obrać w razie potrzeby i pokroic na kawałki ok 3 cm.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, wrzucić szparagi i na nie dużym ogniu podsmażyć aż zmiękną ( 10 minut), posolić podczas smażenia.

Makaron ugotować do miękkości, odlać i zachować ok 3 łyżki wody z gotowania.

Pomidory pokroić na kawałki.

Szparagi zdjąć z patelni, na patelnię wlać 2 łyżki oleju z pomidorów , dodać czosnek i chwilę podsmażyć, przełożyć makaron i szparagi, chwilę razem podsmażyć, dodać pomidory, wodę z gotowania makaronu i pozostałą łyżkę masła, sok z cytryny i skórkę, dobrze posolić i popieprzyć, chwilę całość smażyć.

Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać, przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.

Related Posts

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami

    Przedwczoraj usłyszałam na straganie z warzywami jak sprzedawca mówił do kupującego przede mną - "trzeba…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: makaron, suszone pomidory, szparagi, w 30 minut, wegetariańskie

« Muffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką
Smoothie z mrożonych truskawek i arbuza »

Comments

  1. Majka says

    1 lipca 2020 at 18:57

    Prosto, szybko i pysznie 😋 Tego było mi dziś potrzeba.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 lipca 2020 at 21:15

      tez lubię takie przepisy:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress