Sezon na szparagi się powoli kończy, więc trzeba je jeść szybko póki jeszcze są. Mam dziś dla Was przepis na bardzo prosty i szybki makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami, z pietruszkowo-cytrynowym sosem z oliwą, posypany parmezanem. Obiad w 30 minut maksymalnie. Nie ma wymówek.
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami
4 porcje
Składniki:
1 pęczek szparagów
1 łyżka oliwy
400 g makaronu
10-12 suszonych pomidorów
sok i skórka z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok 70 g startego parmezanu
sól, pieprz do smaku, opcjonalnie trochę suszonego chilli
Wykonanie:
Szparagi pozbawić twardych końcówek, obrać w razie potrzeby i pokroic na kawałki ok 3 cm.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, wrzucić szparagi i na nie dużym ogniu podsmażyć aż zmiękną ( 10 minut), posolić podczas smażenia.
Makaron ugotować do miękkości, odlać i zachować ok 3 łyżki wody z gotowania.
Pomidory pokroić na kawałki.
Szparagi zdjąć z patelni, na patelnię wlać 2 łyżki oleju z pomidorów , dodać czosnek i chwilę podsmażyć, przełożyć makaron i szparagi, chwilę razem podsmażyć, dodać pomidory, wodę z gotowania makaronu i pozostałą łyżkę masła, sok z cytryny i skórkę, dobrze posolić i popieprzyć, chwilę całość smażyć.
Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać, przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Majka says
Prosto, szybko i pysznie 😋 Tego było mi dziś potrzeba.
cookingforemily says
tez lubię takie przepisy:)