Po szparagach i botwince czas na coś z truskawkami. Taka wiosenne kolej rzeczy:) I chociaż ciągle mam poczucie, że tegoroczna wiosna przechodzi mi koło nosa ( to przez to, że większość czasu nadal spędzamy w domu) to w kuchni wiosna na całego.
Dziś przepis na pyszne, delikatne muffinki z truskawkami z dodatkiem delikatnego twarożku, pod migdałową kruszonką. Przekąska idealna. Dodatek twarożku sprawia, że są wilgotne i miękkie i długo zachowują świeżość. Migdałowa kruszonka dodaje chrupkości.
Mam nadzieję, że miło, leniwie, albo jak kto woli -aktywnie, spędzacie ten długi weekend. Tak czy inaczej takie muffinki tylko mogą go poprawić. Jak najlepszego ciągu dalszego tego weekendu życzę .
Muffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką
Z podanych proporcji wyszło mi 20 muffink
Składniki:
Kruszonka:
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyzki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
Ciasto:
400 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru
1/3 łyżeczki soli
250 g twarogu kremowego albo ricotty
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 jajka
ok 250 g truskawek – pokrojonych w kosteczkę
Wykonanie:
Płatki migdałowe posiekać na drobno albo zmiksować w blenderze, przełożyć do miski razem z mąką, cukrem i masłem i wyrobić w palcach na kruszonkę – wstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, proszkiem i sodą.
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w większej misce, dodać olej i mleko, twaróg – zmieszać. Przesypać suche składniki, zmiksować.
Białka ubić na pianę i połowę przełożyć do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, przełożyć pozostałą pianę, zmieszać całość.
Do ciasta dodać truskawki i bardzo delikatnie wymieszać całość.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Formy do muffinek wyłożyć papierkami ( ja użyłam 2 form), wyłożyć do każdej po 2 łyżki ciasta, pospać każdą kruszonką.
Piec ok 25 minut aż się ładnie zarumienią, wystudzić przed zjedzeniem ( przyznam szczerze to najtrudniejszy etap 🙂 .
Karina says
Zaświadczam, ze są przepyszne! Mniam
Majka says
Pyszności 😍 Użyłam mielonego twarogu w kostce i mam nieodparte wrażenie, że struktura i smak babeczek bardzo zbliżone do ciasta drożdżowego 🙂
P.S. Nie widzę ostatnio możliwości oceny przepisu gwiazdkami.
cookingforemily says
cos mi sie wiget do dodawania przepisów popsuł, więc wpisuje przepisy jako tekst – i wtedy nie ma opcji oceny:(
Paulina Milczarek says
Boskie!!!
Jagoda says
Moje dzieci bardzo je lubią 🙂 odkąd znalazłam Twój przepis musiałam je już 3 razy przygotować. Za każdym razem wyszły przepyszne i szybko zniknęły z talerza. Rzadko zdarza się tak, że coś smakuje całej mojej rodzinie, więc dodatkowo jestem zadowolona. Na pewno wypróbuję inne przepisy 🙂
cookingforemily says
bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂