Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Muffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką

Muffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką

12 czerwca 2020 by cookingforemily 6 komentarzy

muffiki-z-truskawkami

Po szparagach i botwince czas na coś z truskawkami. Taka wiosenne kolej rzeczy:) I chociaż ciągle mam poczucie, że tegoroczna wiosna przechodzi mi koło nosa ( to przez to, że większość czasu nadal spędzamy w domu) to w kuchni wiosna na całego.

Dziś przepis na pyszne, delikatne muffinki z truskawkami z dodatkiem delikatnego twarożku, pod migdałową kruszonką. Przekąska idealna. Dodatek twarożku sprawia, że są wilgotne i miękkie i długo zachowują świeżość. Migdałowa kruszonka dodaje chrupkości.

Mam nadzieję, że miło, leniwie, albo jak kto woli -aktywnie, spędzacie ten długi weekend. Tak czy inaczej takie muffinki tylko mogą go poprawić. Jak najlepszego ciągu dalszego tego weekendu życzę .

Muffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką

Z podanych proporcji wyszło mi 20 muffink

Składniki:

Kruszonka:

3 łyżki płatków migdałowych

2 łyzki mąki

2 łyżki masła

1 łyżka cukru

Ciasto:

400 g mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2/3 szklanki cukru

1/3 łyżeczki soli

250 g twarogu kremowego albo ricotty

1/3 szklanki oleju

1/2 szklanki mleka

2 jajka

ok 250 g truskawek – pokrojonych w kosteczkę

Wykonanie:

Płatki migdałowe posiekać na drobno albo zmiksować w blenderze, przełożyć do miski razem z mąką, cukrem i masłem i wyrobić w palcach na kruszonkę – wstawić do lodówki.

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, proszkiem i sodą.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w większej misce, dodać olej i mleko, twaróg – zmieszać. Przesypać suche składniki, zmiksować.

Białka ubić na pianę i połowę przełożyć do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką, przełożyć pozostałą pianę, zmieszać całość.

Do ciasta dodać truskawki i bardzo delikatnie wymieszać całość.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Formy do muffinek wyłożyć papierkami ( ja użyłam 2 form), wyłożyć do każdej po 2 łyżki ciasta, pospać każdą kruszonką.

Piec ok 25 minut aż się ładnie zarumienią, wystudzić przed zjedzeniem ( przyznam szczerze to najtrudniejszy etap 🙂 .

Related Posts

  • Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką

    Dziś przepis na najprostsze muffinki dyniowe, na zasadzie składniki suche wymieszaj z mokrymi. Wilgotne i…

  • Muffinki z cukinią, jabłkiem i rodzynkami

    Nadwyżki cukinii są u nas często przerabiane na ciasto. Najlepiej wychodzi to mojej siostrze (podobnie…

  • Crumble z truskawkami

    Sezon truskawkowy w pełni, już trochę się najadłam świeżymi owocami więc czas najwyższy na crumble…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: do szkoły, muffinki, przekąska, truskawki

« Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim serem
Makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami »

Comments

  1. Karina says

    14 czerwca 2020 at 23:14

    Zaświadczam, ze są przepyszne! Mniam

    Odpowiedz
  2. Majka says

    15 czerwca 2020 at 21:12

    Pyszności 😍 Użyłam mielonego twarogu w kostce i mam nieodparte wrażenie, że struktura i smak babeczek bardzo zbliżone do ciasta drożdżowego 🙂

    P.S. Nie widzę ostatnio możliwości oceny przepisu gwiazdkami.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 czerwca 2020 at 19:44

      cos mi sie wiget do dodawania przepisów popsuł, więc wpisuje przepisy jako tekst – i wtedy nie ma opcji oceny:(

      Odpowiedz
  3. Paulina Milczarek says

    28 czerwca 2020 at 22:02

    Boskie!!!

    Odpowiedz
  4. Jagoda says

    13 lipca 2020 at 22:19

    Moje dzieci bardzo je lubią 🙂 odkąd znalazłam Twój przepis musiałam je już 3 razy przygotować. Za każdym razem wyszły przepyszne i szybko zniknęły z talerza. Rzadko zdarza się tak, że coś smakuje całej mojej rodzinie, więc dodatkowo jestem zadowolona. Na pewno wypróbuję inne przepisy 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 lipca 2020 at 21:24

      bardzo się cieszę i zapraszam do wypróbowania innych przepisów 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress