Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami

Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami

15 lipca 2020 by cookingforemily 6 komentarzy

kotlety-z-kaszy-jaglanej

Chyba już wiecie, że mam lekkiego fioła na punkcie wegetariańskich kotlecików, coraz próbuje nowych wersji i te najlepsze lądują na blogu. Dziś kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem, marchewką i cebulką i dodatkiem przyprawy curry. Do nich mój ulubiony dodatek – tzatziki. Warto zrobić na zapas masę i zamrozić – ja tak często robię. Potem wystarczy po rozmrożeniu uformować kotlety i usmażyć – obiad w 15 minut.

A tu dla przypomnienia inne kotlety z kaszy jaglanej- z ciecierzycą, cukinią i sosem tahini

Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

1 cebula

2 marchewki

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

100 g szpinaku baby

1 łyżeczka przyprawy curry

1 jajko

pół pęczka koperku

sól, pieprz do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

olej do smażeni

tzatziki do podania

Kaszę podprażyć w suchym garnku aż zacznie wydzielać zapach, zalać wodą, przepłukać i wodę z płukania odlać i kaszę zalać 2 szklankami wody. Posolić i gotować do miękkości, odstawić. Kasza nie może być sypka, też nie może mieć dużo wody.

Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę obrać i starkować.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć i dodać marchewką, zmniejszyć ogień i dusić marchewką ok 10 minut na wolnym ogniu, posolić i na koniec dodać curry, wymieszać, całość przełożyć do kaszy.

Na patelnię wylać 1 łyżkę oleju, dodać szpinak i smażyć chwilę aż zmięknie i straci na objętości, odcisnąć dobrze szpinak, posiekać i dodać do reszty składników.

Do masy dodać jajko, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny, całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę ( można na noc).

Z masy formować nie duże kotleciki i smażyć z obu stron na oleju.

Podawać z tzatziki.

Related Posts

  • Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce

    Placki (kotlety) z kaszy quinoa już wcześniej gościły na blogu w wersji z fetą i szpinakiem, dziś…

  • Naleśniki z kaszy jaglanej i gryczanej. Bez nabiału, glutenu i jajek.

    Autorka bloga (My new roots), z którego zaczerpnęłam pomysł na te naleśniki nazwała je rewolucyjnymi.…

  • Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka

    Jak Wasze dzieci stoją z kaszą gryczaną? U nas okazało się, że Emilka bardzo ją…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: curry, kasza jaglana, kotlety, marchewka, szpinak, wegetariańskie

« Smoothie z mrożonych truskawek i arbuza
Pasta z bakłażana i papryki z ciecierzycą »

Comments

  1. Świetlana says

    23 lipca 2020 at 14:06

    Dobra alternatywa dla kotletów z mięsa.

    Odpowiedz
  2. JMC says

    22 sierpnia 2020 at 12:37

    Lubię wykorzystywać kaszę jaglaną w kuchni. Ma neutralny smak i można ją łączyć z różnymi produktami. Takich kotlecików jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają bardzo apetycznie. W moim domu goszczą zarówno dania mięsne jak i bezmięsne, więc takie kotleciki powinny smakować mojej rodzinie. Na pewno wypróbuję przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. Delektujemy says

    12 października 2020 at 15:39

    Skusiłam się i cóż mogę napisać… REWELACJA:D Zwiększyłam tylko ilość szpinaku, w stosunku do reszty składników, bo w moim domu wszyscy go uwielbiają. Super pomysł i super smaczne kotlety, polecam!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 października 2020 at 20:48

      dziekuje:)

      Odpowiedz
  4. Merrs says

    1 grudnia 2020 at 13:14

    Pyszne, polecam 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 grudnia 2020 at 21:43

      dziękuję:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress