Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Pasta z bakłażana i papryki z ciecierzycą

Pasta z bakłażana i papryki z ciecierzycą

23 lipca 2020 by cookingforemily 1 Comment

Pasta z bakłażana i papryki z ciecierzycą

Składniki:

1 bakłażan

1 papryka

1 marchewka

1 główka czosnku

2 łyżki oliwy

puszka ciecierzycy

1/3 szklanki orzechów włoskich

ok 7-10 suszonych pomidorów

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju z pomidorów suszonych

opcjonalnie trochę ostrości ( ja dałam trochę pasty sambal oelek ale można dodać dowolną pastę/sos z chilli)

garść bazylii

Bakłażana pokroić na grube plastry, posolić z obu stron i odstawić na ok 2o minut, następnie wytrzeć z wody i pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia, marchewkę obrać dodać do bakłażana, polać oliwą, posolić i wymieszać.

Z papryki odkroić czubek z łodyżką, wyjąć ze środka pestki i białe części, ułożyć w blasze przekrojoną częścią do dołu.

Główkę czosnku przekroić w poprzek na połowę i ułożyć na dni formy, przekrojonymi stronami do dołu.

Warzywa piec ok 35 minut, w 190 stopniach, mieszając w połowie, paprykę też obrócić ze dwa razy, żeby się rózno upiekła.

Po wyjęciu z piekarnika przełożyć paprykę do torby foliowej albo zamykanego plastikowego pudełka, odstawić warzywa do przestygnięcia.

Z papryki zdjąć skórkę.

Orzechy przełożyć do melaksera, zmiksować, dodać resztę składników, czosnek wycisnąć z łupinek. Wszystko dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Z podanych składników wychodzi sporo pasty, można część zamrozić.

Inspiracja: Lauren Caris Cooks

Related Posts

  • Zupa z pieczonej papryki i pomidorów z ciecierzycą i fetą

    Zbyt  nagle  przyszły  te chłody i deszcze. Od początku  tygodnia jestem w szoku. Nie wiem…

  • Pasta z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem

    Ta pasta z białej fasoli to u mnie efekt uboczny innych dań z fasolą. Z…

  • 3 przepisy na wiosenne sałatki

    Ostatni wpis o  sałatkach na wynos w słoiku cieszył się dużym powodzeniem więc postanowiłam zrobić…

Pages: 1 2

Filed Under: Bezglutenowe, Na kanapkę, Wegetariańskie Tagged With: bakłażan, bazylia, ciecierzyca, papryka, pasta kanapkowa, suszone pomidory, wegańskie, wegetariańskie

« Kotlety z kaszy jaglanej z warzywami
Placki z halloumi i pomidorową sałatką »

Comments

  1. Majka says

    30 lipca 2020 at 16:49

    Jakie to pyyyszne ❤

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress