Pasta z bakłażana i papryki z ciecierzycą
Składniki:
1 bakłażan
1 papryka
1 marchewka
1 główka czosnku
2 łyżki oliwy
puszka ciecierzycy
1/3 szklanki orzechów włoskich
ok 7-10 suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
opcjonalnie trochę ostrości ( ja dałam trochę pasty sambal oelek ale można dodać dowolną pastę/sos z chilli)
garść bazylii
Bakłażana pokroić na grube plastry, posolić z obu stron i odstawić na ok 2o minut, następnie wytrzeć z wody i pokroić w kostkę, przełożyć do żaroodpornego naczynia, marchewkę obrać dodać do bakłażana, polać oliwą, posolić i wymieszać.
Z papryki odkroić czubek z łodyżką, wyjąć ze środka pestki i białe części, ułożyć w blasze przekrojoną częścią do dołu.
Główkę czosnku przekroić w poprzek na połowę i ułożyć na dni formy, przekrojonymi stronami do dołu.
Warzywa piec ok 35 minut, w 190 stopniach, mieszając w połowie, paprykę też obrócić ze dwa razy, żeby się rózno upiekła.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć paprykę do torby foliowej albo zamykanego plastikowego pudełka, odstawić warzywa do przestygnięcia.
Z papryki zdjąć skórkę.
Orzechy przełożyć do melaksera, zmiksować, dodać resztę składników, czosnek wycisnąć z łupinek. Wszystko dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Z podanych składników wychodzi sporo pasty, można część zamrozić.
Inspiracja: Lauren Caris Cooks
Majka says
Jakie to pyyyszne ❤