Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Jaglane łamańce z nasionami, orzechami i czekoladą

Jaglane łamańce z nasionami, orzechami i czekoladą

17 września 2020 by cookingforemily 4 komentarze

jaglane-batoniki_łamance

Wrzesień od kiedy twoje dziecko kończy 6-7 lat już nie wygląda tak samo jak wcześniej. Co roku trzeba przechodzić egzamin z logistyki i organizacji. Wszystko się w końcu układa ale początki bywają trudne. Wśród miliona kwestii do ogarnięcia jest też kwestia szkolnej lunchówki. Tu troszeczkę mogę Wam pomóc i pod tagiem  DO SZKOŁY znajdziecie sporo inspiracji. A dziś przepis na słodkie co nieco -jaglane łamańce, batoniki z surowej ale uaktywnionej kaszy jaglanej z orzechami i czekoladą. Słodycze ale zdrowe i świetnie smakujące więc wszyscy powinni być zadowoleni.

Jest to przepis z cyklu- dzień wcześniej… więc weźcie to pod uwagę, żeby kaszę namoczyć kilka godzin wcześniej a najlepiej na noc.

Jaglane łamańce z nasionami, orzechami i czekoladą

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

1/2 szklanki miodu

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka rozpuszczalnej, drobnej kawy ( można pominąć ale dodaje fajnego smaczku)

spora szczypta soli

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1/2 szklanki migdałów

1/2 szklanki nasion (słonecznik, dynia, chia)

2 tabliczki gorzkiej czekolady

sól w płatkach (np maldon) do posypania po wierzchu

Wykonanie:

Kaszę zalać wodą i zostawić na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc. Następnie odsączyć na sitku, przełożyć mokrą kaszę na ścierkę i rozprowadzić na cienką warstwę- zostawić do wyschnięcia na ok godziny, kasza musi wyschnąć bo inaczej nie będzie chrupiąca.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

W garnku rozgrzać miód, olej, dodać kawę i sól.

W misce wymieszać orzechy, nasiona i kaszę, zalać mieszanką miodu z olejem, wymieszać. Wylać masę na blachę z papierem, rozprowadzić, żeby powstała cienka warstwa.

Piec ok 25 minut aż się całość zarumieni. Odstawić do ostygnięcia.

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej albo mikrofali, rozprowadzić (najlepiej za pomocą pędzelka kuchennego) po wierzchu masy z kaszy i orzechów, posypać płatkami soli i całkowicie wystudzić. Następnie połamać na kawałki, przełożyć do pudełka. Przechowywać najlepiej w lodówce- chociaż jak nie jest za ciepło to nie jest to koniecznie.

Related Posts

  • Czekoladowo- bananowa owsianka z chrupiącymi nasionami i orzechami

    Owsianka zimą to dla mnie podstawa. Dzień staram się zacząć szklanką ciepłej wody z cytryną…

  • Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

    Bardzo lubię odwrócone ciasta - przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy…

  • Krem orzechowy z nasionami chia

    No i w końcu mamy maj jaki lubię! Ciepło, słonecznie, pachnąco. Od razu jakoś lepiej.…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: batoniki, do szkoły, kasza jaglana, migdały, nerkowce, zdrowe słodycze

« Pomidory zapiekane pod ciasteczkami z cheddarem
Warzywny naleśnik z sezamem w sosie sojowo-czosnkowym z miodem i limonką »

Comments

  1. Majka says

    17 września 2020 at 23:05

    Cudo 😍 Czy ten miód dało by się na coś zamienić? (Syrop z agawy?) Jak dla mnie mógłby ten miód być, ale dla jednej osoby muszę improwizować.
    Też jestem zwolennikiem zdrowych domowych słodkości. Sklepowych moje dzieci nie znajdą w śniadaniówkach 😉
    Chętnie jedzą też wszelkie owsianki, jaglanki itp. Ostatnio zrobiłam im chia na mleku kokosowym ze smażonymi śliwkami. Wymarzone śniadanko do szkoły. Ja oczywiście też kocham ❤ Gdy dziecko zjada taką słodycz czy deser to zawsze osobisty sukces rodzica 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 września 2020 at 20:28

      możesz spróbować syrop z agaway albo klonowy, ale nie mam pewności czy tak samo się zachowa po upieczeniu i czy tak samo sklei jak miód.

      Odpowiedz
  2. Monika says

    22 września 2020 at 07:34

    Wygląda smacznie, ale czy miód podgrzany w piekarniku nie traci swoich właściwości? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 września 2020 at 20:30

      Jeżeli jesz miód dal jego prozdrowotnych właściwości to najlepiej jeść go na surowo. Tu jednak używam go dla nadania słodkości i sklejenia calosci

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress