Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Warzywny naleśnik z sezamem w sosie sojowo-czosnkowym z miodem i limonką

Warzywny naleśnik z sezamem w sosie sojowo-czosnkowym z miodem i limonką

29 września 2020 by cookingforemily 4 komentarze

Dziś pyszne, proste danie, które na pewno wejdzie do kanonu moich obiadów do 30 minut. Naleśnik warzywny – z marchewki, pora i cukinii, zalanych ciastem i posypanych czarnym sezamem. A do tego pyszny sos na bazie sosu sojowego z limonką, miodem i czosnkiem, oraz zioła – kolendra i dymka. Pyszny, inspirowany Koreą, zdrowy i aromatyczny obiad. Bardzo w moim guście. Oczywiście nie jest to coś co Emilka by wzięła do ust ale korzystałam w zeszły weekend z jej pobytu i babci i zrobiłam go sobie na obiad dwa razy pod rząd.

Możecie tu użyć też innych warzyw – świetnie sprawdzi się poszatkowana kapusta, a w sezonie szparagi.

Warzywny naleśnik z sezamem w sosie sojowo-czosnkowym z miodem i limonką

Składniki (na 1 naleśnik, porcja dla 2 osób) :

Naleśnik

2 marchewki

kawałek grubego pora ( ok 6 cm)

kawałek cukinii ( ok 6 cm)

2 łyżki oleju

1/2 szklanki mąki ( ja użyłam pszennej ale można użyć np ryżową)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki wody

1 jajko

sól

1 łyżka nasion czarnego sezamu

SOS:

1/4 szklanki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

sok z połowy limonki

1/2 łyżczki miodu albo syropu z agawy

1 posiekany ząbek czosnku

do posypania- dymka i kolendra

Wykonanie:

Marchewkę i pora posiekać w jak najcieńsze paseczki. Cukinię pozbawić nasion i posiekać na trochę grubsze paski.

Na patelni rozgrzać olej, dodać marchewkę i pora, smażyć ok 10 minut aż się zarumienią i lekko zmiękną, w połowie warzywa posolić, żeby lekko puściły sok. Następnie zgarnąć na bok warzywa, na środek wylać trochę świeżego oleju i dodać cukinię, smażyć kolejne 5 minut, lekko mieszając cukinię, potem wszystkie warzywa wymieszać, dobrze odskrobując z dna wszystkie przyczepione i chwilę jeszcze smażyć.

W misce wymieszać mąkę, wodę i jajko, posolić. Masą zalać warzywa na patelni i posypać czarnym sezamem, smażyć ok 5 minut, aż naleśnik się zarumieni, po czym przewrócić na drugą stronę ( ja to zrobiłam przekładając na dużą przykrywkę i potem znów na patelnię). W razie potrzeby patelnię lekko podlać olejem przed przewróceniem naleśnika.

W misce wymieszać wszystkie składniki sosu.

Naleśnik przełożyć na talerz, posypać ziołami, pokroić na ósemki. Polewać kawałki sosem na talerzu, ale można też maczać w sosie.

warzywny-nalesnik-z-sosem

Related Posts

  • Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie

    Nowy Rok witam daniem idealnym na zimę i kojarzącym się z "zimnym" krajem czyli Szwecją.…

  • Gnocchi w sosie szpinakowo-śmietanowym

    Raczej nie ma ryzyka, że dziecko nie polubi tego dania, gnocchi vel kopytka czyli kluseczki…

  • Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym

    Zabawa w przemycanie warzyw trwa u nas w najlepsze. Taki na przykład makaron do tej…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: cebula dymka, cukinia, kolendra, marchewka, naleśnik, por, sezam

« Jaglane łamańce z nasionami, orzechami i czekoladą
Indyk w roli głównej »

Comments

  1. Majka says

    29 września 2020 at 16:59

    Zrobię dla siebie ale myślę, że znajdzie się i jeszcze ktoś chętny 😉

    Odpowiedz
    • Majka says

      1 października 2020 at 10:57

      Z przyjemnością powtórzę, bo wyszło świetne 🥰 Następnym razem zrobię na mniejszej patelni, żeby lepiej się skleiło.

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        2 października 2020 at 11:58

        ja cos czuje bede czesto powtarzac, to takie super awaryjne danie, skladniki mam zwykle zawsze w domu, a jak nie to i tak mozna dowolnie modyfikowac i robi sie szybko;)

        Odpowiedz
  2. nieprzerwanemarzenia says

    30 kwietnia 2021 at 15:29

    Genialny przepis 👌Azja na talerzu,. U nas z mąką ryżową. W pierwsze wersji brakowało mi jednak przypraw i ostrości, więc w drugiej odsłonie dodałam do mieszanki mącznej kurkumę i papryki: ostrą i słodką.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress