
Dziś pyszne, proste danie, które na pewno wejdzie do kanonu moich obiadów do 30 minut. Naleśnik warzywny – z marchewki, pora i cukinii, zalanych ciastem i posypanych czarnym sezamem. A do tego pyszny sos na bazie sosu sojowego z limonką, miodem i czosnkiem, oraz zioła – kolendra i dymka. Pyszny, inspirowany Koreą, zdrowy i aromatyczny obiad. Bardzo w moim guście. Oczywiście nie jest to coś co Emilka by wzięła do ust ale korzystałam w zeszły weekend z jej pobytu i babci i zrobiłam go sobie na obiad dwa razy pod rząd.

Możecie tu użyć też innych warzyw – świetnie sprawdzi się poszatkowana kapusta, a w sezonie szparagi.
Warzywny naleśnik z sezamem w sosie sojowo-czosnkowym z miodem i limonką
Składniki (na 1 naleśnik, porcja dla 2 osób) :
Naleśnik
2 marchewki
kawałek grubego pora ( ok 6 cm)
kawałek cukinii ( ok 6 cm)
2 łyżki oleju
1/2 szklanki mąki ( ja użyłam pszennej ale można użyć np ryżową)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
1 łyżka nasion czarnego sezamu
SOS:
1/4 szklanki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
sok z połowy limonki
1/2 łyżczki miodu albo syropu z agawy
1 posiekany ząbek czosnku
do posypania- dymka i kolendra
Wykonanie:
Marchewkę i pora posiekać w jak najcieńsze paseczki. Cukinię pozbawić nasion i posiekać na trochę grubsze paski.

Na patelni rozgrzać olej, dodać marchewkę i pora, smażyć ok 10 minut aż się zarumienią i lekko zmiękną, w połowie warzywa posolić, żeby lekko puściły sok. Następnie zgarnąć na bok warzywa, na środek wylać trochę świeżego oleju i dodać cukinię, smażyć kolejne 5 minut, lekko mieszając cukinię, potem wszystkie warzywa wymieszać, dobrze odskrobując z dna wszystkie przyczepione i chwilę jeszcze smażyć.
W misce wymieszać mąkę, wodę i jajko, posolić. Masą zalać warzywa na patelni i posypać czarnym sezamem, smażyć ok 5 minut, aż naleśnik się zarumieni, po czym przewrócić na drugą stronę ( ja to zrobiłam przekładając na dużą przykrywkę i potem znów na patelnię). W razie potrzeby patelnię lekko podlać olejem przed przewróceniem naleśnika.
W misce wymieszać wszystkie składniki sosu.
Naleśnik przełożyć na talerz, posypać ziołami, pokroić na ósemki. Polewać kawałki sosem na talerzu, ale można też maczać w sosie.

Zrobię dla siebie ale myślę, że znajdzie się i jeszcze ktoś chętny 😉
Z przyjemnością powtórzę, bo wyszło świetne 🥰 Następnym razem zrobię na mniejszej patelni, żeby lepiej się skleiło.
ja cos czuje bede czesto powtarzac, to takie super awaryjne danie, skladniki mam zwykle zawsze w domu, a jak nie to i tak mozna dowolnie modyfikowac i robi sie szybko;)
Genialny przepis 👌Azja na talerzu,. U nas z mąką ryżową. W pierwsze wersji brakowało mi jednak przypraw i ostrości, więc w drugiej odsłonie dodałam do mieszanki mącznej kurkumę i papryki: ostrą i słodką.