Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Indyk w roli głównej

Indyk w roli głównej

7 października 2020 by cookingforemily 3 komentarze

Jakiś czas temu zostałam zaproszona na warsztaty kulinarne przeprowadzone w ramach programu „Indyk z Europy, pod skrzydłami jakości”. Ucieszyłam się, bo o ile mięsa jemy niewiele, to tak się składa, że jak już jemy to chyba najczęściej właśnie indyka. Doceniam jego wartości odżywcze (mięso indycze jest źródłem  witaminy D ,B2 (udo indycząt bez skóry), B3, B6, B12,Potasu K, Fosforu P, Cynku Zn, jak też źródłem białka), niską zawartość tłuszczów nasyconych, delikatny smak (co przy gotowaniu dla dzieci ma bardzo duże znaczenie) oraz szybkość obróbki. Z mielonego indyka robię ulubione klopsiki Emilki, z udźca drugie ulubione danie- kotleciki w panierce, albo piekę w marynacie z sosu sojowego, oliwy, czosnku, miodu i octu balsamicznego, a na szyjkach i skrzydełkach robię wywary do zup. Zawsze jednak chętnie poznaję nowe przepisy i inspiracje, i tak było na tych warsztatach, gdzie oprócz mile spędzonego czasu i nowych kulinarnych znajomości (pozdrawiam rudą przy garach i white tablecloth) mogliśmy się zainspirować kulinarnymi pomysłami szefa kuchni Szymona Szlendaka.

W czasie warsztatów przygotowaliśmy dwa dania: makaron rigatoni w indyczym ragu bianco, oraz eskalopki indycze w sosie cytrynowym z kaszą bulgur w towarzystwie sałatki greckiej. I chociaż większość uczestników wskazała to pierwsze danie jako smaczniejsze to mi skradła serce druga propozycja.Oprócz delikatnego mięsa, bardzo smakował mi też cytrynowo-maślany sos i dodatek kaszy z warzywami. Lubię takie połączenia. I na to danie podaję Wam przepis poniżej.

ESKALOPKI INDYCZE W SOSIE CYTRYNOWYM Z KASZĄ BULGUR W STYLU GRECKIM

● 200 g fileta z indyka
● 60 g mąki pszennej
● 1 cytryna – skórka i sok
● 150 g kaszy bulgur
● 20 g marchwi
● 20 g selera naciowego
● 20 g cukinii
● 20 g cebuli czerwonej
● 1 gwiazdka anyżu
● 50 g masła (po 25 g do kaszy i eskalopek)
● 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
● oliwa z wytłoczyn z oliwek do smażenia
● do gotowania: wywar z szyi indyczej i włoszczyzny(ok. 800 ml)
● do smaku: sól, pieprz,świeże zioła (tymianek,szałwia)

  1. Przygotuj wywar z szyi indyczej i warzyw.
  2. Warzywa do kaszy (cebulę, marchew, seler naciowy, cukinię)
    pokrój w drobną kostkę, a następnie wszystkie (oprócz cukinii)
    podsmaż na patelni z odrobiną oliwy.
  3. Pod koniec smażenia dodaj 25 g masła, surową kaszę oraz
    dwukrotnie większą od kaszy ilość wywaru (w ostateczności można
    zastąpić go osoloną wodą). Naczynie przykryj i pozostaw na
    najmniejszym ogniu do wchłonięcia płynu przez kaszę.
  4. W międzyczasie pokrój fileta z indyka na cienkie plastry i lekko
    rozbij go tłuczkiem do mięsa.
  5. Przypraw mięso solą i pieprzem, następnie obtocz je w mące.
  6. Smaż mięso na mocno rozgrzanej patelni używając oliwy z
    wytłoczyn z oliwek. Gdy mięso będzie rumiane, dodaj sok i skórkę
    z cytryny, pozostałe 25 g masła oraz odrobinę wywaru. Przypraw
    całość solą, pieprzem i świeżymi ziołami: tymiankiem i szałwią.
    Gotuj do czasu zgęstnienia sosu, a następnie wyłącz ogień aby
    mięso wchłonęło aromaty.
  7. Gdy kasza będzie już miękka i wchłonie większość płynów, możesz
    dodać cukinię. Pamiętaj aby cukinia nie gotowała się zbyt długo i
    pozostała chrupiąca.
  8. Na sam koniec dopraw
  9. Do dania świetnie pasuje sałatka grecka

Related Posts

  • Wesołych Świąt!

  • Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami

    Jesień to taki czas, że człowieka prędzej czy później nachodzi ochota na ciasto z jabłkami.…

  • Spokojnych i smacznych Świąt Wam życzę!

Filed Under: Na obiad Tagged With: indyk

« Warzywny naleśnik z sezamem w sosie sojowo-czosnkowym z miodem i limonką
Makaronowa zapiekanka z 4 serami i pesto pod chlebową kruszonką »

Comments

  1. Majka says

    7 października 2020 at 22:13

    Mniam 🥰 Ile porcji z tego wyjdzie?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 października 2020 at 08:55

      My to robiłyśmy w zespołach po trzy osoby, więc porcja niby na 3, ale to juz bylo po makaronie, więc uznaj że to porcja na dwie osoby:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        11 października 2020 at 17:32

        Pyyychotka 🥰

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress