Zapiekanka, makaron, cztery sery… to chyba brzmi Wam jak poważny comfort food. I rzeczywiście tak jest:) zapiekanki mają w sobie coś kojącego i magicznie otulającego a jak zapiekacie makaron z serami i do tego pod pyszną warstwą chrupiącej kruszonki z chleba to musi to być strzał w dziesiątkę. Danie z cyklu ciężkich i kalorycznych ale przyda się Wam w tym nieprzyjemnym przejściu w poważną jesień.
Makaronowa zapiekanka z 4 serami i pesto pod chlebową kruszonką
Składniki:
500 g drobnego makaronu (muszelki, kolanka etc.)
2 szklanki mleka
250 g kanapkowego białego serka ( u mnie Twój smak)
150 g startego sera cheddar
100 g sera mozzarella
150 g sera brie albo camambert
4 łyżki pesto
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła
sól, pieprz
ok 3 kromiki chleba
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
garść listków bazylii
3-4 pomidory
Wykonanie:
Makaron ugotować na pół-twardo. Przełożyć do miski i wymieszać z pesto
W garnku zagrzać mleko, dodać serek śmietanowy i pozostałe sery starte i masło. Mieszać aż sery się rozpuszczą, posolić i popieprzyć do smaku, dodać sok z cytryny i drobno posiekany ząbek czosnku.
Mieszanką zalać makaron i przełożyć całość do formy do zapiekania. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki pomidory, polać 1 łyżką oliwy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.
W mikserze zmiksować kromki chleba z posiekanym drugim ząbkiem czosnku, garścią bazylii, dwiema łyżkami oliwy i odrobiną soli.
Wyjąć formę z piekarnika, posypać chlebem, i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.
Majka says
Co tu dużo pisać – jest mega pyyyszne 😍 Chrupiąca chlebowa kruszonka jest tu kropką nad „i” 👍
cookingforemily says
o taaak:)
Dominika says
jakie pesto zostalo uzyte tutaj? czerwone czy zielone?
cookingforemily says
zielone
Patrycja Reszko says
Bardzo ciekawy przepis, chętnie skorzystam