Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaronowa zapiekanka z 4 serami i pesto pod chlebową kruszonką

Makaronowa zapiekanka z 4 serami i pesto pod chlebową kruszonką

15 października 2020 by cookingforemily 5 komentarzy

makaronowa-zapiekanka-z-4-serami-i-pesto

Zapiekanka, makaron, cztery sery… to chyba brzmi Wam jak poważny comfort food. I rzeczywiście tak jest:) zapiekanki mają w sobie coś kojącego i magicznie otulającego a jak zapiekacie makaron z serami i do tego pod pyszną warstwą chrupiącej kruszonki z chleba to musi to być strzał w dziesiątkę. Danie z cyklu ciężkich i kalorycznych ale przyda się Wam w tym nieprzyjemnym przejściu w poważną jesień.

makaronowa-zapiekanka-z-4-serami-i-pesto

Makaronowa zapiekanka z 4 serami i pesto pod chlebową kruszonką

Składniki:

500 g drobnego makaronu (muszelki, kolanka etc.)

2 szklanki mleka

250 g kanapkowego białego serka ( u mnie Twój smak)

150 g startego sera cheddar

100 g sera mozzarella

150 g sera brie albo camambert

4 łyżki pesto

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki masła

sól, pieprz

ok 3 kromiki chleba

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

garść listków bazylii

3-4 pomidory

Wykonanie:

Makaron ugotować na pół-twardo. Przełożyć do miski i wymieszać z pesto

W garnku zagrzać mleko, dodać serek śmietanowy i pozostałe sery starte i masło. Mieszać aż sery się rozpuszczą, posolić i popieprzyć do smaku, dodać sok z cytryny i drobno posiekany ząbek czosnku.

Mieszanką zalać makaron i przełożyć całość do formy do zapiekania. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki pomidory, polać 1 łyżką oliwy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.

W mikserze zmiksować kromki chleba z posiekanym drugim ząbkiem czosnku, garścią bazylii, dwiema łyżkami oliwy i odrobiną soli.

Wyjąć formę z piekarnika, posypać chlebem, i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.

makaronowa-zapiekanka-z-4-serami-i-pesto

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami

    Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami (parmezanem i cheddarem) pod chlebową kruszonką

  • Muffinki z truskawkami i twarogiem pod kruszonką

    Delikatne muffinki z truskawkami i twarogiem pod migdałową kruszonką

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: makaron, pesto, pomidory, ser pleśniowy, ser żółty, wegetariańskie, zapiekanka

« Indyk w roli głównej
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią »

Comments

  1. Majka says

    28 października 2020 at 14:16

    Co tu dużo pisać – jest mega pyyyszne 😍 Chrupiąca chlebowa kruszonka jest tu kropką nad „i” 👍

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 października 2020 at 18:01

      o taaak:)

      Odpowiedz
  2. Dominika says

    3 marca 2021 at 08:24

    jakie pesto zostalo uzyte tutaj? czerwone czy zielone?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 marca 2021 at 19:24

      zielone

      Odpowiedz
  3. Patrycja Reszko says

    31 marca 2022 at 19:53

    Bardzo ciekawy przepis, chętnie skorzystam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress