Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią

Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią

12 listopada 2020 by cookingforemily 3 komentarze

paluchy z parmezanem i bazylia

Nie było mnie tu jakiś czas bo ostatnio nie mam głowy do gotowania i chyba do niczego właściwie. Dużo negatywnych emocji, smutek, złość i mało pozytywnych perspektyw. Już nawet jedzenie smacznych rzeczy niewiele pomaga. Wrzucam tu przepis na drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią, które upiekłam jakiś czas temu na przekąskę pod filmowe seanse. Można je chrupać same, albo maczać w sosie czosnkowym albo hummusie.

paluchy z parmezanem i bazylia
paluchy z parmezanem i bazylia

Paluchy z parmezanem i bazylią

Składniki:

7 g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

100 ml lekko ciepłej wody

50 g parmezanu

1 łyżeczka suszonej bazylii

700 g mąki

1 łyżeczka soli

60 ml oliwy

sól gruboziarnista albo maldon do posypania po wierzchu

Drożdże rozpuścić w cieplej wodzie z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

W misce zmieszać mąkę z solą, bazylią i parmezanem. Dodać drożdże i oliwę, wymieszać składniki a następnie wyrobić ręką gładkie ciasto ( ok 10 minut), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na pół, rozwałkować nadając formę prostokąta, na grubość palca, następnie pokroić w paski. Paskom nadać rolująć bardziej okrągły kształt.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy), posmarować lekko wierzch wodą i posypać solą.

Piec w temperaturze ok 200 stopni przez ok 20-25 minut aż będą rumiane.

paluchy z parmezanem i bazylia

Related Posts

  • Jaglane krakersy z parmezanem

    Bardzo lubię takie sytuacje jak kulinarne eksperymenty, co do których nie mam za dużych oczekiwań…

  • Wesołych Świąt!

  • Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem

    Pod choinkę w tym roku dostałam najnowszą książkę Ottholenghiego pt. "Prosto". Podczas pierwszego jej przeglądania,…

Filed Under: Do szkoły, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: drożdżowe, paluchy, przekąska

« Makaronowa zapiekanka z 4 serami i pesto pod chlebową kruszonką
Pieczone pierożki z dynią i soczewicą »

Comments

  1. Aga says

    13 listopada 2020 at 08:40

    Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję:)) Syn uwielbia takie przekąseczki do chrupania😄 Emocje u mnie podobne:(( Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 listopada 2020 at 22:22

      Oby się szybko poprawiło!

      Odpowiedz
  2. Majka says

    13 listopada 2020 at 13:43

    Też z chęcią pochrupię na poprawę humoru 👍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress