Jesień więc obowiązkowy przepis z wykorzystaniem dyni. Pieczone pierożki z ciasta z dodatkiem kurkumy o pięknym słonecznym kolorze a w środku nadzienie z pieczonej dyni, podsmażonej cebulki i soczewicy, przyprawione cynamonem, posypane czarnuszką. Najlepsze do maczania w jogurcie, ale też do łatwego spakowania na wynos. Szkoły i prace teraz zdalne, ale chociaż spacery nam jeszcze zostały, więc można zabrać.
Pieczone pierożki z dynią i soczewicą
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
60 ml oliwy z oliwek
1 żółtko
Nadzienie:
800 g dyni (hokkaido albo piżmowa)
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
łyżeczka cynamonu
400 g ugotowanej soczewicy ( lub z puszki)
do posmarowania: 1 żółtko, 1 łyżka mleka
do posypania: 1 łyżka czarnuszki
do podania sos jogurtowy- jogurt grecki ok 250 ml wymieszany z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką soku z cytryny, oraz solą
Wykonanie:
Mąkę wymieszać w misce z solą i kurkumą, dodać oliwę i żółtko, oraz 125 ml zimnej wody, wymieszać widelcem a następnie ręką wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 16 kawałków, przykryć ścierką i odstawić na godzinę.
Dynię pokroić w kostkę, polać oliwą, posolić, rozłożyć na blasze i piec w 190 stopniach przez ok 30 minut aż będzie miękka.
Soczewicę odsączyć dobrze z wody i obsuszyć na ręczniku papierowym.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i imbir i smażyć kolejne 3 minuty, dodać soczewicę, dobrze wymieszać i całość doprawić solą pieprzem i cynamonem, dodać dynię i delikatnie wymieszać.
Farsz ostudzić.
Każdy z kawałków ciasta rozwałkować w okrągły placek o średnicy ok 10 cm, nałożyć czubatą łyżkę farszu, złożyć na pół, posmarować krawędzie wodą i skleić a następnie brzegi przygnieść widelcem tworząc wzorek. Układać na blasze wyłożonej papierem.
Po zrobieniu wszystkich pierożków, wymieszać żółtko z mlekiem, za pomocą pędzelka posmarować każdy pierożek z wierzchu, i posypać czarnuszką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec pierożki ok 25-30 minut.
Podawać z sosem jogurtowym posypanym papryką albo sumakiem.
Przepis, po modyfickacjach, z książki „Najlepsze dania Billa”, Billa Grengera
Majka says
Cudowne 🥰 Piękny kolorek. Dynia rządzi, u mnie dziś chleb dyniowy. Trzeba szybko robić pierożki.
Majka says
Rewelacja ❤ Zjadłam jako dodatek do zupy, teraz czas na wersję z sosem 😋