Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Pieczone pierożki z dynią i soczewicą

Pieczone pierożki z dynią i soczewicą

19 listopada 2020 by cookingforemily 2 komentarze

pieczone-pierozki-z-dynia-i-soczewica

Jesień więc obowiązkowy przepis z wykorzystaniem dyni. Pieczone pierożki z ciasta z dodatkiem kurkumy o pięknym słonecznym kolorze a w środku nadzienie z pieczonej dyni, podsmażonej cebulki i soczewicy, przyprawione cynamonem, posypane czarnuszką. Najlepsze do maczania w jogurcie, ale też do łatwego spakowania na wynos. Szkoły i prace teraz zdalne, ale chociaż spacery nam jeszcze zostały, więc można zabrać.

pieczone-pierozki-z-dynia-i-soczewica

Pieczone pierożki z dynią i soczewicą

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka soli

60 ml oliwy z oliwek

1 żółtko

Nadzienie:

800 g dyni (hokkaido albo piżmowa)

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka startego imbiru

łyżeczka cynamonu

400 g ugotowanej soczewicy ( lub z puszki)

do posmarowania: 1 żółtko, 1 łyżka mleka

do posypania: 1 łyżka czarnuszki

do podania sos jogurtowy- jogurt grecki ok 250 ml wymieszany z 1 łyżką oliwy i 1 łyżeczką soku z cytryny, oraz solą

Wykonanie:

Mąkę wymieszać w misce z solą i kurkumą, dodać oliwę i żółtko, oraz 125 ml zimnej wody, wymieszać widelcem a następnie ręką wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 16 kawałków, przykryć ścierką i odstawić na godzinę.

Dynię pokroić w kostkę, polać oliwą, posolić, rozłożyć na blasze i piec w 190 stopniach przez ok 30 minut aż będzie miękka.

Soczewicę odsączyć dobrze z wody i obsuszyć na ręczniku papierowym.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć ok 5 minut, dodać czosnek i imbir i smażyć kolejne 3 minuty, dodać soczewicę, dobrze wymieszać i całość doprawić solą pieprzem i cynamonem, dodać dynię i delikatnie wymieszać.

Farsz ostudzić.

Każdy z kawałków ciasta rozwałkować w okrągły placek o średnicy ok 10 cm, nałożyć czubatą łyżkę farszu, złożyć na pół, posmarować krawędzie wodą i skleić a następnie brzegi przygnieść widelcem tworząc wzorek. Układać na blasze wyłożonej papierem.

Po zrobieniu wszystkich pierożków, wymieszać żółtko z mlekiem, za pomocą pędzelka posmarować każdy pierożek z wierzchu, i posypać czarnuszką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec pierożki ok 25-30 minut.

Podawać z sosem jogurtowym posypanym papryką albo sumakiem.

pieczone-pierozki-z-dynia-i-soczewica
pieczone-pierozki-z-dynia-i-soczewica

Przepis, po modyfickacjach, z książki „Najlepsze dania Billa”, Billa Grengera

Related Posts

  • Wesołych Świąt!

  • Sernikobrownie z dynią i śliwkami

    No to dyniowy przepis na drugą nóżkę, tym razem w postaci ciasta a konkretnie w…

  • Owsianka z dynią i śliwkami

    To taki czas w ciągu roku kiedy dynia ciągle u nas ląduje w piekarniku, piekę…

Filed Under: Do szkoły, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: do szkoły, dynia, pierożki, przekąska, soczewica

« Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem »

Comments

  1. Majka says

    20 listopada 2020 at 11:21

    Cudowne 🥰 Piękny kolorek. Dynia rządzi, u mnie dziś chleb dyniowy. Trzeba szybko robić pierożki.

    Odpowiedz
  2. Majka says

    3 grudnia 2020 at 10:10

    Rewelacja ❤ Zjadłam jako dodatek do zupy, teraz czas na wersję z sosem 😋

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress