Mam nadzieję, że już jesteście zatopieni w świątecznym nastroju, ubieracie choinki, nucicie kolędy, pieczecie pierniki… doskonale do tego wszystkiego będzie pasować gorąca czekolada z tahini i cynamonem . Pyszny napój z wyraźnie orzechowym posmakiem. Takie proste a takie pyszne. Świetnie pasuje do pierniczków.
U mnie końcówka roku jak zwykle na wariata i bardzo już czekam na przerwę świąteczną i odpoczynek. Mam słodkie plany nicnierobienia. Wam życzę Świąt jakie są Wam teraz potrzebne… i oby nowy rok przyniósł odmiany jedynie na lepsze!
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem
Składniki:
300 ml dowolnego mleka
4 kostki gorzkiej czekolady ( można zastąpić 1 łyżką kakao)
1 łyżeczka pasty tahini
szczypta cynamonu
opcjonalnie coś słodkiego np. syrop z agawy ( przy wersji z kakao może się przydać).
Wykonanie:
Mleko rozgrzać i jak zacznie się gotować to zestawić z ognia.
Dodać czekoladę (kakao), tahini i cynamon, mieszać, najlepiej trzepaczką, aż czekolada i tahini sie rozpuszczą, opcjonalnie dosłodzić.
Pić gorące.
Aga says
Super:)) Robiłam też z przyprawą piernikową i dodawałam gwiazdkę anyżu przy gotowaniu mleka, najlepiej owsianego. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że odpoczynek świąteczny się udał:))
cookingforemily says
Modyfikacje bardzo wskazane:) myslę też że kardamon by sie super sprawdził. A po odpoczynku świątecznym już śladu nie ma, milo bylo ale już zapomniałam:)
Majka says
Z pewnych względów nie mogłam spożywać tahini a miałam ochotę na tę czekoladę odkąd opublikowałaś na nią przepis. Już nadrobiłam. CUDO ❤
cookingforemily says
prawda? takie proste a takie pyszne a tahini cudownie podkręca smak:)