Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Gorąca czekolada z tahini i cynamonem

Gorąca czekolada z tahini i cynamonem

20 grudnia 2020 by cookingforemily 4 komentarze

goraca-czekolada-z-tahini

Mam nadzieję, że już jesteście zatopieni w świątecznym nastroju, ubieracie choinki, nucicie kolędy, pieczecie pierniki… doskonale do tego wszystkiego będzie pasować gorąca czekolada z tahini i cynamonem . Pyszny napój z wyraźnie orzechowym posmakiem. Takie proste a takie pyszne. Świetnie pasuje do pierniczków.

U mnie końcówka roku jak zwykle na wariata i bardzo już czekam na przerwę świąteczną i odpoczynek. Mam słodkie plany nicnierobienia. Wam życzę Świąt jakie są Wam teraz potrzebne… i oby nowy rok przyniósł odmiany jedynie na lepsze!

goraca-czekolada-z-tahini

Gorąca czekolada z tahini i cynamonem

Składniki:

300 ml dowolnego mleka

4 kostki gorzkiej czekolady ( można zastąpić 1 łyżką kakao)

1 łyżeczka pasty tahini

szczypta cynamonu

opcjonalnie coś słodkiego np. syrop z agawy ( przy wersji z kakao może się przydać).

Wykonanie:

Mleko rozgrzać i jak zacznie się gotować to zestawić z ognia.

Dodać czekoladę (kakao), tahini i cynamon, mieszać, najlepiej trzepaczką, aż czekolada i tahini sie rozpuszczą, opcjonalnie dosłodzić.

Pić gorące.

Related Posts

  • Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini

    To moje pierwsze wegańskie ciasto. Robiłam już wegańskie placki, naleśniki i mnóstwo wegańskich słodyczy bez…

  • Wesołych Świąt!

  • Odwrócone ciasto z gruszkami, czekoladą i orzechami zamiast mąki

    Bardzo lubię odwrócone ciasta - przypominają mi kalejdoskop, którym lubiłam się bawić w dzieciństwie, kiedy…

Filed Under: Do picia Tagged With: czekolada, kakao, napój, tahini

« Pieczone pierożki z dynią i soczewicą
Najpopularniejsze przepisy w 2020 roku »

Comments

  1. Aga says

    10 stycznia 2021 at 12:24

    Super:)) Robiłam też z przyprawą piernikową i dodawałam gwiazdkę anyżu przy gotowaniu mleka, najlepiej owsianego. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że odpoczynek świąteczny się udał:))

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 stycznia 2021 at 21:03

      Modyfikacje bardzo wskazane:) myslę też że kardamon by sie super sprawdził. A po odpoczynku świątecznym już śladu nie ma, milo bylo ale już zapomniałam:)

      Odpowiedz
  2. Majka says

    14 stycznia 2021 at 10:23

    Z pewnych względów nie mogłam spożywać tahini a miałam ochotę na tę czekoladę odkąd opublikowałaś na nią przepis. Już nadrobiłam. CUDO ❤

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 stycznia 2021 at 20:44

      prawda? takie proste a takie pyszne a tahini cudownie podkręca smak:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress