Styczeń to czas prostego, rozgrzewającego, domowego gotowania. Po wszelkich mniej lub bardziej wystawnych grudniowych posiłkach zawsze mam czas na zwykłe, domowe posiłki. Zupy się tu super sprawdzają, są proste i pokrzepiające. Poza tym można ugotować cały gar na kilka dni, albo gorącą zawekować w słoiki na potem ( co robię właściwie zawsze).
Dziś mało estetyczna ale bardzo pyszna zupa pieczarkowo-porowa z kluseczkami na bazie twarogu. Dzięki dodatkowi suszonych borowików jest bardzo aromatyczna a dodatek klusek sprawia że całość jest bardziej sycąca. Trzymajcie się ciepło.
Zupa pieczarkowa z twarogowymi kluskami
Składniki:
ZUPA:
garść suszonych borowików
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
400 g pieczarek
2 średnie pory (jasne części, zielone warto zachować do gotowania rosołu czy wywaru)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina albo innego alkoholu (np cydr się sprawdzi) – można pominąć
2 litry wywaru warzywnego (można użyć koncentratów wywaru ze słoiczka z dobrym składem)
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz
KLUSKI:
100 g twarogu półtłustego
80 g miękkiego masła
1 szklanka mąki
2 jajka
2/3 łyżeczki soli
ok 30 g tartego parmezanu
2 łyżeczki siekanej natki
Borowiki zalać gorącą wodą, zostawić na minimum 30 minut ( najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia i zostawić na noc). Odsączyć, wodę zachować, borowiki posiekać.
Pora pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać, pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, usmażyć pieczarki na rumiano aż cała woda z nich wyparuje, podczas smażenia posolić, przełożyć do garnka.
Borowiki odsączyć z wody, drobno posiekać, wodę zachować.
Na patelnię dodać pozostałe masło i oliwię, dodać cebulę i pora, dusić ok 10 minut, dodać czosnek, posiekane borowiki, posolić i dusić kolejne 5-10 minut. Na koniec dodać alkohol, smażyć aż trochę wyparuje, przełożyć do pieczarek.
Zalać wywarem i wodą z grzybów, gotować 30 minut. W tym czasie przygotować kluski.
Dodać do miski mąkę, sól – przemieszać, dodać masło i twaróg- rozgnieść widelcem z mąką i dobrze wymieszać, dodać jajka i parmezan i wymieszać dobrze całość na jednolitą masę, dodać natkę na koniec, zmieszać.
Zagotować wodę, posolić – za pomocą dwóch łyżek formować kluski i wrzucać na gotującą wodę. Gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię , wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na talerz.
Z zupy odlać trochę wywaru, wymieszać ze śmietaną, wlać z powrotem do zupy, doprawić solą i obficie pieprzem.
Podawać z kluseczkami, najlepiej smakują podsmażone wcześniej na maśle.
Dodaj komentarz