Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa pieczarkowa z twarogowymi kluskami

Zupa pieczarkowa z twarogowymi kluskami

23 stycznia 2021 by cookingforemily Leave a Comment

zupa-pieczarkowa-z-kluseczkami

Styczeń to czas prostego, rozgrzewającego, domowego gotowania. Po wszelkich mniej lub bardziej wystawnych grudniowych posiłkach zawsze mam czas na zwykłe, domowe posiłki. Zupy się tu super sprawdzają, są proste i pokrzepiające. Poza tym można ugotować cały gar na kilka dni, albo gorącą zawekować w słoiki na potem ( co robię właściwie zawsze).

Dziś mało estetyczna ale bardzo pyszna zupa pieczarkowo-porowa z kluseczkami na bazie twarogu. Dzięki dodatkowi suszonych borowików jest bardzo aromatyczna a dodatek klusek sprawia że całość jest bardziej sycąca. Trzymajcie się ciepło.

zupa-pieczarkowa-z-kluseczkami

Zupa pieczarkowa z twarogowymi kluskami

Składniki:

ZUPA:

garść suszonych borowików

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

400 g pieczarek

2 średnie pory (jasne części, zielone warto zachować do gotowania rosołu czy wywaru)

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/4 szklanki białego wina albo innego alkoholu (np cydr się sprawdzi) – można pominąć

2 litry wywaru warzywnego (można użyć koncentratów wywaru ze słoiczka z dobrym składem)

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

sól, pieprz

KLUSKI:

100 g twarogu półtłustego

80 g miękkiego masła

1 szklanka mąki

2 jajka

2/3 łyżeczki soli

ok 30 g tartego parmezanu

2 łyżeczki siekanej natki

Borowiki zalać gorącą wodą, zostawić na minimum 30 minut ( najlepiej zalać wodą poprzedniego dnia i zostawić na noc). Odsączyć, wodę zachować, borowiki posiekać.

Pora pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać, pieczarki pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, usmażyć pieczarki na rumiano aż cała woda z nich wyparuje, podczas smażenia posolić, przełożyć do garnka.

Borowiki odsączyć z wody, drobno posiekać, wodę zachować.

Na patelnię dodać pozostałe masło i oliwię, dodać cebulę i pora, dusić ok 10 minut, dodać czosnek, posiekane borowiki, posolić i dusić kolejne 5-10 minut. Na koniec dodać alkohol, smażyć aż trochę wyparuje, przełożyć do pieczarek.

Zalać wywarem i wodą z grzybów, gotować 30 minut. W tym czasie przygotować kluski.

Dodać do miski mąkę, sól – przemieszać, dodać masło i twaróg- rozgnieść widelcem z mąką i dobrze wymieszać, dodać jajka i parmezan i wymieszać dobrze całość na jednolitą masę, dodać natkę na koniec, zmieszać.

Zagotować wodę, posolić – za pomocą dwóch łyżek formować kluski i wrzucać na gotującą wodę. Gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię , wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na talerz.

Z zupy odlać trochę wywaru, wymieszać ze śmietaną, wlać z powrotem do zupy, doprawić solą i obficie pieprzem.

Podawać z kluseczkami, najlepiej smakują podsmażone wcześniej na maśle.

zupa-pieczarkowa-z-kluseczkami

Related Posts

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki

    Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą…

  • Zupa marchewkowa

      Kmin i kolendrę pokochałam po wakacjach w Maroko, to było jakieś 10 lat temu.…

Filed Under: Zupy Tagged With: pieczarki, por, twaróg, zupa

« Makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią
Zapiekanka z jarmużem i ricottą »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress