Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zapiekanka z jarmużem i ricottą

Zapiekanka z jarmużem i ricottą

6 lutego 2021 by cookingforemily 3 komentarze

zapiekanka-z-jarmuzem-i-ricotta

Styczeń minął, jeszcze luty i potem już można oczekiwać wiosny. Te początki roku są zawsze dla mnie najdłuższe.. Nie jestem wielbicielem zimy, w tej kwestii podzielam podejście niedźwiedzi i co rok żałuję, że nie mogę tego czasu po prostu przespać. W zastępstwie zapadam się w książki. I jem:)

Moje dzisiejsze danie to coś między zapiekanką, fritattą i quichem. W środku mieszanka jajek, parmezanu i śmietany, podsmażony z czosnkiem i kiełbaską jarmuż i do tego delikatna ricotta. Lekkie i jednocześnie sycące.

zapiekanka-z-jarmuzem-i-ricotta

Zapiekanka z jarmużem i ricottą

Składniki:

1 łyżka oliwy

3 ząbki czosnku

1/2 cebuli

150 g kiełbasy

200 g posiekanego jarmużu

5 jajek

150 ml śmietany 18%

1 łyżka posiekanej bazylii

70 g startego parmezanu

200 g ricotty

sól i pierz do smaku

kawałek masła

Wykonanie:

Cebulę i czosnek posiekać, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać kiełbasę i czosnek, podsmażyć ok 1 minuty i dodać jarmuż, smażyć aż liście zmiękną.

W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty parmezan, bazylię, dobrze posolić i popieprzyć, przełożyć jarmuż i wymieszać.

Za pomocą łyżki przekładać ricottę do mieszanki i delikatnie zmieszać ( ricotta ma pozostać w kawałkach, nie może się zmieszać dokładnie z masą).

Formę do zapiekania wysmarować masłem i przelać masę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.

zapiekanka-z-jarmuzem-i-ricotta

Related Posts

  • Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

    Nie powiem, żebym przepadała za jarmużem. Powiem raczej, że ciągle szukam na niego najlepszego sposobu.…

  • Domowa ricotta

    Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że robienie serów w domu jest takie proste i…

  • Dwukolorowa zapiekanka pasterska

    Zapiekanka pasterska to klasyczne angielskie danie, w oryginale z jagnięciną i pod warstwą ziemniaczanego pure.…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, jarmuż, kiełbasa, parmezan, ricotta, zapiekanka

« Zupa pieczarkowa z twarogowymi kluskami
Pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem »

Comments

  1. Majka says

    7 lutego 2021 at 15:16

    Jaką śmietanę dodałaś? Zapowiada się pysznie 😋

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 lutego 2021 at 15:23

      kwaśna, 18%

      Odpowiedz
  2. Majka says

    10 lutego 2021 at 14:51

    Wspaniałe 🥰 Szybko się przygotowuje, świetnie smakuje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress