Styczeń minął, jeszcze luty i potem już można oczekiwać wiosny. Te początki roku są zawsze dla mnie najdłuższe.. Nie jestem wielbicielem zimy, w tej kwestii podzielam podejście niedźwiedzi i co rok żałuję, że nie mogę tego czasu po prostu przespać. W zastępstwie zapadam się w książki. I jem:)
Moje dzisiejsze danie to coś między zapiekanką, fritattą i quichem. W środku mieszanka jajek, parmezanu i śmietany, podsmażony z czosnkiem i kiełbaską jarmuż i do tego delikatna ricotta. Lekkie i jednocześnie sycące.
Zapiekanka z jarmużem i ricottą
Składniki:
1 łyżka oliwy
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
150 g kiełbasy
200 g posiekanego jarmużu
5 jajek
150 ml śmietany 18%
1 łyżka posiekanej bazylii
70 g startego parmezanu
200 g ricotty
sól i pierz do smaku
kawałek masła
Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać kiełbasę i czosnek, podsmażyć ok 1 minuty i dodać jarmuż, smażyć aż liście zmiękną.
W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty parmezan, bazylię, dobrze posolić i popieprzyć, przełożyć jarmuż i wymieszać.
Za pomocą łyżki przekładać ricottę do mieszanki i delikatnie zmieszać ( ricotta ma pozostać w kawałkach, nie może się zmieszać dokładnie z masą).
Formę do zapiekania wysmarować masłem i przelać masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Majka says
Jaką śmietanę dodałaś? Zapowiada się pysznie 😋
cookingforemily says
kwaśna, 18%
Majka says
Wspaniałe 🥰 Szybko się przygotowuje, świetnie smakuje.