Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Bakłażan w panierce zapiekany w sosie pomidorowym

Bakłażan w panierce zapiekany w sosie pomidorowym

21 marca 2021 by cookingforemily 1 Comment

bakłażan-w-panierce-w-sosie-pomidorowym

Bakłażan pieczony w chrupiącej panierce z parmezanu i tartej bułki z ziołami a następnie zapieczony w sosie pomidorowym z żółtym serem na wierzchu. Do tego kawałek dobrego chleba, lampka czerwonego wina, i nic więcej nie trzeba. Obiad jak z włoskich wakacji, namiastka podróżowania w tych ciężkich czasach.

bakłażan-w-panierce-w-sosie-pomidorowym

W oryginale opanierowane plastry bakłażana się smaży w oliwie, ja jednak żeby było trochę lżej upiekłam je w piekarniku, lekko tylko oliwą skraplając. Ale jak lubicie po bandzie, możecie usmażyć.

bakłażan-w-panierce-w-sosie-pomidorowym

Bakłażan w panierce zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki:

2 bakłażany

1 jajko

1 łyżeczka oregano

70 g startego parmezanu

2/4 szklanki bułki tartej

500 ml sosu pomidorowego (można użyć sosu pomidorowego z tego przepisu)

100 g startego żółtego sera (np twardej mozzarelli)

oliwa

Bakłażana pokroić w grubsze plastry, posypać solą i odstawić na 20 minut. Następnie wytrzeć dokładnie z wody za pomocą ręcznika papierowego.

W misce wymieszać jajko z 2 łyżkami wody.

Na głębokim talerzu wymieszać bułkę, parmezan i oregano.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, posmarować oliwą, piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Ser żółty zetrzeć

Bakłażana maczać w jajku a następnie w mieszance i kłaść na blasze.

Po wierzchu skropić oliwą każdy plaster.

Piec ok 25 minut aż się upieką i zarumienią. Wyjąć z piekarnika

Na dno formy do zapiekania wylać 2-3 łyżki sosu, wyłożyć połowę plastrów bakłażana, na to wylać połowę sosu, posypać żółtym serem.

bakłażan-w-panierce-w-sosie-pomidorowym

Na to ponownie warstwa bakłażana, sosu i sera.

Wstawić do piekarnika, piec ok 25 minut w 180 stopniach.

Related Posts

  • Klopsiki w sosie pomidorowym na polencie

    Klopsiki mają w sobie coś takiego domowego i kojącego.. dla mnie to takie proste, codzienne…

  • Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

    Nie powiem, żebym przepadała za jarmużem. Powiem raczej, że ciągle szukam na niego najlepszego sposobu.…

  • Klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

    klopsiki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i parmezanem

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bakłażan, mozzarella, parmezan, sos pomidorowy, wegetariańskie, zapiekanka

« Pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem
Bananowo-orzechowe kulki w czekoladzie »

Comments

  1. Majka says

    10 kwietnia 2021 at 19:46

    Idealny wegetariański obiadek dla dwóch osób 🥰 Pysznie było.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress