To ciasto z kategorii jakie lubię najbardziej – prosto, bez udziwnień i pełne smaku. Mocno pomarańczowe ciasto na bazie kaszy kukurydzianej, z dodatkiem palonego masła. Można posypać cukrem pudrem ale wtedy osłabia to jego piękny słoneczny kolor- który o takiej porze roku dobrze robi na psychikę. Spieczona kasza i masło na wierzchu tworzą pyszną, chrupiącą powierzchnię. Na umilenie oczekiwania na wiosnę.
Bardzo lubię takie ciast na bazie kasz, na blogu znajdziecie kilka z kaszą jaglaną, a z kaszą kukurydzianą też już się jedno trafiło, pyszne jesienne ciasto z winogronami .
Pomarańczowe ciasto z kaszki kukurydzianej z palonym masłem
Składniki:
180 g masła
skórka z 2 pomarańczy (najlepiej użyć ekologiczne, a w razie braku dobrze wyparzyć i wyszorować zwyczajne pomarańcze)
3 jajka
150 g cukru
120 ml mleka
3 łyżki oliwy
150 g mąki
110 g kaszki kukurydzianej
1 i 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
opcjonalnie- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Formę do pieczenia z wyjmowanym bokiem (20-24 cm) natłuścić albo wyłożyć papierem.
Masło rozpuścić w rondelku i gotować na wolnym ogniu aż lekko zbrązowieje i nabierze orzechowego zapachu, zostawić do przestygnięcia.
W jednej misce zmieszać cukier ze skórką, dodać jajka z mlekiem i oliwą, zmiksować. W drugiej misce zmieszać kaszkę, mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Dodać suche składniki do mokrych, razem z przestudzonym masłem i całość zmiksować.
Przelać ciasto do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy środek suchy.
Można posypać cukrem pudrem.
Przepis ze strony theguardian.com
Ania Indygo says
Fajny przepis. Przy okazji zrobię, od siebie chyba dodam jeszcze curd pomarańczowy. Myślę, że te smaki będą się dobrze łączyć 🙂
cookingforemily says
będzie pysznie!
Delektujemy says
Nie liczyłam, że będzie aż tak dobre:D Świetny przepis!