Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Bananowo-orzechowe kulki w czekoladzie

Bananowo-orzechowe kulki w czekoladzie

14 kwietnia 2021 by cookingforemily 7 komentarzy

bananowe-orzechowe-kulki-w-czkoladzie

Kulki na bazie orzechów migdałowych i włoskich, z dodatkiem rozgniecionego banana, masła orzechowego i miodu, obtoczone w gorzkiej czekoladzie, posypane solą. Tyle smaków zamkniętych w małej kuleczce, tworzy jedną, doskonałą całość. Konsystencja ( i smak) lekko przypomina marcepan, sól dodaje lekkiego twista. Są lekko uzależniające.

Nie lubię tej pory roku, tego przejścia z przedwiośnia w wiosnę, zawsze już jadę na oparach energii. A w tym roku ten czas się rozciąga jakoś, miesza zimę z wiosną, nie może się zdecydować, daje w kość. Takie kuleczki się przydają na poprawę nastroju i zastrzyk energii, podjadam sobie co jakiś czas i jakoś ciągnę.

bananowe-orzechowe-kulki-w-czkoladzie

Bananowo-orzechowe kulki w czekoladzie

Składniki:

150 g migdalow

100 g orzechów włoskich

1 dojrzały banan

4 łyżki masła orzechowego

2 łyżeczki miodu

1 czekolada gorzka

płatki soli (ja użyłam Maldon)

Wykonanie:

Migdały rozdrobnić w robocie kuchennym, orzechy włoskie drobno posiekać, banana rozgnieść. Dodać do robota kuchennego wraz z masłem orzechowym i miodem, zmiksować na masę.

Masa powinna być gęsta i lepka – przełożyć ją do pojemnika i schłodzić w lodówce ( będzie łatwiej robić kulki), minimum godzinę ale najlepiej zostawić na noc.

Lekko zmoczyć ręce i z masy formować kulki.

Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w metalowej misce, na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić czekoladę.

Kulki maczać w czekoladzie i układać na tacy/desce wyłożonej papierem do pieczania, posypać każdą lekko solą i odstawić do lodówki.

Jak się czekolada zetnie to przełożyć do pojemnika i trzymać potem w lodówce.

bananowe-orzechowe-kulki-w-czkoladzie

Related Posts

  • Batoniki z kaszą jaglaną (ekspandowaną) w czekoladzie

    Słodycze to u nas cały czas ciężki temat. Czasem czuję się jak jakiś oszalały ideowiec,…

  • Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami

    "Jestem trochę niegrzeczna, ale bardzo ładna" powiedziała ostatnio Emilka do siebie, przeglądając się w lustrze.…

  • Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki

    Dziś mam dla was zdrowy deser, który ładnie zapakowany może też być prezentem - kuleczki…

Filed Under: Bezglutenowe, Desery, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, czekolada, masło orzechowe, migdały, orzechy włoskie, zdrowe słodycze

« Bakłażan w panierce zapiekany w sosie pomidorowym
Makaron w pesto z kalafiora romanesco »

Comments

  1. Aga says

    16 kwietnia 2021 at 23:44

    Ja mam identyko z tym przejściem pory roku, początkiem wiosny! Obecnie ziąb od poniedziałku a tu jeszcze zapowaidają na południu gdzie mieszkam kilka takich dni🤯🤪Także kulki będą jutro robione 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 kwietnia 2021 at 20:01

      trzeba się jakoś ratować:) 🙂

      Odpowiedz
  2. Majka says

    18 kwietnia 2021 at 20:52

    Doskonała przekąska ❤ Trudno się oprzeć, po prostu wciąga na całego. Muszę kupić dużo orzechów 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 kwietnia 2021 at 20:00

      uzależniające są te kuleczki:)

      Odpowiedz
  3. beata says

    23 kwietnia 2021 at 18:30

    masło orzechowe te klasyczne czy coś w stylu nutelli?bo ludzie różnie nazywają

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 kwietnia 2021 at 10:47

      zdecydowanie klasyczne maslo orzechowe, nie używamy nutelli

      Odpowiedz
  4. Natalia says

    29 kwietnia 2021 at 12:09

    Ale to pysznie wygląda 😍 Chyba zrobię na majówkę 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress