Kulki na bazie orzechów migdałowych i włoskich, z dodatkiem rozgniecionego banana, masła orzechowego i miodu, obtoczone w gorzkiej czekoladzie, posypane solą. Tyle smaków zamkniętych w małej kuleczce, tworzy jedną, doskonałą całość. Konsystencja ( i smak) lekko przypomina marcepan, sól dodaje lekkiego twista. Są lekko uzależniające.
Nie lubię tej pory roku, tego przejścia z przedwiośnia w wiosnę, zawsze już jadę na oparach energii. A w tym roku ten czas się rozciąga jakoś, miesza zimę z wiosną, nie może się zdecydować, daje w kość. Takie kuleczki się przydają na poprawę nastroju i zastrzyk energii, podjadam sobie co jakiś czas i jakoś ciągnę.
Bananowo-orzechowe kulki w czekoladzie
Składniki:
150 g migdalow
100 g orzechów włoskich
1 dojrzały banan
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki miodu
1 czekolada gorzka
płatki soli (ja użyłam Maldon)
Wykonanie:
Migdały rozdrobnić w robocie kuchennym, orzechy włoskie drobno posiekać, banana rozgnieść. Dodać do robota kuchennego wraz z masłem orzechowym i miodem, zmiksować na masę.
Masa powinna być gęsta i lepka – przełożyć ją do pojemnika i schłodzić w lodówce ( będzie łatwiej robić kulki), minimum godzinę ale najlepiej zostawić na noc.
Lekko zmoczyć ręce i z masy formować kulki.
Czekoladę połamać na kawałki, umieścić w metalowej misce, na garnku z gotującą się wodą, rozpuścić czekoladę.
Kulki maczać w czekoladzie i układać na tacy/desce wyłożonej papierem do pieczania, posypać każdą lekko solą i odstawić do lodówki.
Jak się czekolada zetnie to przełożyć do pojemnika i trzymać potem w lodówce.
Aga says
Ja mam identyko z tym przejściem pory roku, początkiem wiosny! Obecnie ziąb od poniedziałku a tu jeszcze zapowaidają na południu gdzie mieszkam kilka takich dni🤯🤪Także kulki będą jutro robione 😉
cookingforemily says
trzeba się jakoś ratować:) 🙂
Majka says
Doskonała przekąska ❤ Trudno się oprzeć, po prostu wciąga na całego. Muszę kupić dużo orzechów 😉
cookingforemily says
uzależniające są te kuleczki:)
beata says
masło orzechowe te klasyczne czy coś w stylu nutelli?bo ludzie różnie nazywają
cookingforemily says
zdecydowanie klasyczne maslo orzechowe, nie używamy nutelli
Natalia says
Ale to pysznie wygląda 😍 Chyba zrobię na majówkę 🙂