Bardzo lubię czerwiec, za ciepełko, za energię i za to, że wyjątkowo łatwo jest dobrze jeść w czerwcu. Kilka składników i pyszny obiad gotowy, tak jak lubię. Dziś przepis na taki czerwcowy prościuch – pieczone młode ziemniaczki i szparagi, do tego sos na bazie jogurtu i fety i na to pacnięte pesto z dostępnych pod ręką ziół. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Można jeść codziennie, nie nudzi się.
Ziemniaczki są najpierw lekko podgotowane, potem obsuszone i zgniecione, wytytłane w oliwie i dopiero potem upieczone, dzięki temu są miękkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Sos jest na bazie jogurtu i fety, ale można dodać śmietanę, ser biały, dla lubiących czosnek, ulubione zioła. Pesto można wykorzystać gotowe ze słoiczka, lub tak jak ja- na szybko zmiksować z ziół jakie były w lodówce i na parapecie – bazylia, pietruszka i koperek, do tego garść prażonych ziaren lub orzechów ( u mnie pestki słonecznika i dyni), trochę parmezanu, sok z cytryna i oliwa. Pesto wyszło więcej, więc zostanie do makaronu.
Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy
sos:
150 ml jogurtu greckiego
100 g fety
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie – 1 ząbek czosnku
dodatkowo kilka łyżeczek pesto gotowego albo domowego- u mnie domowe z bazylii, pietruszki i koperku zmiksowane z garścią prażonych pestek dyni i słonecznika, garścią startego parmezanu, sokiem z cytryny, solą i oliwą.
Wykonanie:
Zagotować wodę.
Ziemniaki oczyścić i zostawić w skórkach ( można wyciąć tylko ciemniejsze, brzydsze części), szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek.
Wrzucić ziemniaki do wody i gotować aż lekko zmiękną ( ok 10 minut) dorzucić szparagi na 5 minut, wyjąć, odsączyć na sitku a następnie przełożyć na ręcznik, żeby dokładnie obsuszyć.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, każdy ziemniak przygnieść czymś płaskim ( ja robiła to spodem kubka). Pomiędzy ziemniakami ułożyć szparagi, całość polać oliwą i posolić.
Piec 45-50 minut aż będą rumiane i chrupiące.
W tym czasie przygotować sos- rozdrobnić fetę, wymieszać z jogurtem, solą, przyprawami.
Podawać upieczone warzywa z białym sosem i pesto.
Dodaj komentarz