Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Bez kategorii / Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto

Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto

15 czerwca 2021 by cookingforemily Leave a Comment

pieczone szparagi z ziemniakami

Bardzo lubię czerwiec, za ciepełko, za energię i za to, że wyjątkowo łatwo jest dobrze jeść w czerwcu. Kilka składników i pyszny obiad gotowy, tak jak lubię. Dziś przepis na taki czerwcowy prościuch – pieczone młode ziemniaczki i szparagi, do tego sos na bazie jogurtu i fety i na to pacnięte pesto z dostępnych pod ręką ziół. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Można jeść codziennie, nie nudzi się.

pieczone szparagi z ziemniakami

Ziemniaczki są najpierw lekko podgotowane, potem obsuszone i zgniecione, wytytłane w oliwie i dopiero potem upieczone, dzięki temu są miękkie wewnątrz, z chrupiącą skórką. Sos jest na bazie jogurtu i fety, ale można dodać śmietanę, ser biały, dla lubiących czosnek, ulubione zioła. Pesto można wykorzystać gotowe ze słoiczka, lub tak jak ja- na szybko zmiksować z ziół jakie były w lodówce i na parapecie – bazylia, pietruszka i koperek, do tego garść prażonych ziaren lub orzechów ( u mnie pestki słonecznika i dyni), trochę parmezanu, sok z cytryna i oliwa. Pesto wyszło więcej, więc zostanie do makaronu.

Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków

1 pęczek szparagów

2 łyżki oliwy

sos:

150 ml jogurtu greckiego

100 g fety

1 łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz do smaku

opcjonalnie – 1 ząbek czosnku

dodatkowo kilka łyżeczek pesto gotowego albo domowego- u mnie domowe z bazylii, pietruszki i koperku zmiksowane z garścią prażonych pestek dyni i słonecznika, garścią startego parmezanu, sokiem z cytryny, solą i oliwą.

Wykonanie:

Zagotować wodę.

Ziemniaki oczyścić i zostawić w skórkach ( można wyciąć tylko ciemniejsze, brzydsze części), szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek.

Wrzucić ziemniaki do wody i gotować aż lekko zmiękną ( ok 10 minut) dorzucić szparagi na 5 minut, wyjąć, odsączyć na sitku a następnie przełożyć na ręcznik, żeby dokładnie obsuszyć.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, każdy ziemniak przygnieść czymś płaskim ( ja robiła to spodem kubka). Pomiędzy ziemniakami ułożyć szparagi, całość polać oliwą i posolić.

Piec 45-50 minut aż będą rumiane i chrupiące.

W tym czasie przygotować sos- rozdrobnić fetę, wymieszać z jogurtem, solą, przyprawami.

Podawać upieczone warzywa z białym sosem i pesto.

pieczone szparagi z ziemniakami

Related Posts

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Pieczony kurczak ze szparagami, ziemniakami i rzodkiewkami

    Szukałam ostatnio inspiracji szparagowej i  znalazłam ją w newsletterze z "Bon appetit", gdzie między różnymi…

Filed Under: Bez kategorii, Bezglutenowe, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, feta, pesto, szparagi, wegetariańskie, ziemniaki

« Makaron w pesto z kalafiora romanesco
Ciastka z truskawkami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress