Jedzenie z kategorii: ideale na lato i upały- sałatka na zimno z makaronem soba, z dodatkiem różnych ziół – kolendra, mięta, bazylia, szczypiorek oraz pestek i nasion – słonecznik, dynia, sezam czarnuszka. Do tego boski sos z dodatkiem imbiru, czosnku, miodu, oleju sezamowego i octu ryżowego. Wymagająca 20 minut czasu, świeżo przygotowana, lub schłodzona z lodówki będzie doskonałym obiadem na upały. Teraz co prawda trochę upały odpuściły ale mam nadzieję jeszcze wrócą, wszak po to jest lato, żeby było gorąco. Zioła nasiona i pestki podane w przepisie są tu kombinacją umowną, możecie wrzucić co macie i lubicie.
A tu przypominam inny przepis na sałatkę z makaronem soba, z mango i bakłażanem , która jest moim klasykiem, jedną z ulubionych sałatek.
Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami
300 g makaronu soba
2 łyżki oliwy
1 szklanka posiekanych ziół- kolendra, dymka, mięta, bazylia
1 szklanka pestek- słonecznik idynia
4 łyżki nasion – biały lub czarny sezam, czarnuszka
sos:
2 cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju/oliwy
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
Makaron soba ugotować, przelać wodą, odsączyć, przełożyć do miski, przelać 2 łyżkami oliwy, wymieszać i ostudzić ( najlepiej trzymać w lodówce).
Zioła posiekać, pestki dyni i słonecznika lekko podprażyć i ostudzić.
Czosnek posiekać, imbir zetrzeć – wymieszać z pozostałymi składnikami sosu w słoiku.
Dodać zioła i pestki do makarony, zalać sosem i wymieszać wszystko.
Najlepiej smakuje schłodzone z lodówki ale można też jeść od razu.
Inspiracja: Hetty McKinnon „Neigbourhood”
Dodaj komentarz