Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami

Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami

26 lipca 2021 by cookingforemily Leave a Comment

makaron-soba-z-ziolami-i-pestkami

Jedzenie z kategorii: ideale na lato i upały- sałatka na zimno z makaronem soba, z dodatkiem różnych ziół – kolendra, mięta, bazylia, szczypiorek oraz pestek i nasion – słonecznik, dynia, sezam czarnuszka. Do tego boski sos z dodatkiem imbiru, czosnku, miodu, oleju sezamowego i octu ryżowego. Wymagająca 20 minut czasu, świeżo przygotowana, lub schłodzona z lodówki będzie doskonałym obiadem na upały. Teraz co prawda trochę upały odpuściły ale mam nadzieję jeszcze wrócą, wszak po to jest lato, żeby było gorąco. Zioła nasiona i pestki podane w przepisie są tu kombinacją umowną, możecie wrzucić co macie i lubicie.

A tu przypominam inny przepis na  sałatkę z makaronem soba, z mango i bakłażanem , która jest moim klasykiem, jedną z ulubionych sałatek.

makaron-soba-z-ziolami-i-pestkami

Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami

300 g makaronu soba

2 łyżki oliwy

1 szklanka posiekanych ziół- kolendra, dymka, mięta, bazylia

1 szklanka pestek- słonecznik idynia

4 łyżki nasion – biały lub czarny sezam, czarnuszka

sos:

2 cm kawałek imbiru

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka miodu

2 łyżki oleju/oliwy

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka oleju sezamowego

1/2 łyżeczki soli

Makaron soba ugotować, przelać wodą, odsączyć, przełożyć do miski, przelać 2 łyżkami oliwy, wymieszać i ostudzić ( najlepiej trzymać w lodówce).

Zioła posiekać, pestki dyni i słonecznika lekko podprażyć i ostudzić.

Czosnek posiekać, imbir zetrzeć – wymieszać z pozostałymi składnikami sosu w słoiku.

Dodać zioła i pestki do makarony, zalać sosem i wymieszać wszystko.

Najlepiej smakuje schłodzone z lodówki ale można też jeść od razu.

Inspiracja: Hetty McKinnon „Neigbourhood”

Related Posts

  • Sałatka z makaronem soba, bakłażanem i mango

    Sałatka z makaronem soba, smażonym bakłażanem, mango i cebulą w kwaśno-słodkim sosie z czosnkiem

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

Filed Under: Bezglutenowe, Sałatki, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, dymka, kolendra, mięta, pestki dyni, pestki słonecznika, soba, w 30 minut, wegańskie, wegetariańskie

« Ciastka z truskawkami
Nocna owsianka z malinami i masłem orzechowym »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress