Lubię nocne owsianki, wymagają minimalnego nakładu pracy i rano otwierasz lodówkę i masz w ręku zdrowe śniadanie. Jednak jest z nimi jeden problem – są na zimno, a u nas, jak wiadomo, więcej jest zimnych niż ciepłych miesięcy i przez większość roku mój organizm domaga się czegoś ciepłego na śniadanie. Więc nocne owsianki jem na śniadanie latem, a zimą sprawdzają się u mnie jako 2 śniadanie do pracy. Można je zrobić w słoikach i brać gdziekolwiek chcecie.
Dziś nocna owsianka z chia i siemieniem lnianym, z dodatkiem świeżych, rozgniecionych malin i masła orzechowego. Bardzo udane połączenie smaków. Jak Wam posmakuje to proponuję też sprawdzić to połączenie w owsianych batonach.
Nocna owsianka z malinami i masłem orzechowym
Składniki (na 3 porcje):
1 szklanka mleka
1 mały jogurt naturalny
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki miodu albo syropu z agawy (albo cukru brązowego)
1 łyżka nasion chia
1 łyżka siemienia lnianego
1 szklanka malin + kilka do przybrania
6 łyżeczek masła orzechowego
Wykonanie:
W misce wymieszać mleko, jogurt i łyżeczkę miodu, dodać płatki owsiane nasiona chia i siemię lniane i wymieszać. Wstawieć do lodówki na minimu 3 godziny, albo na noc.
Przed podaniem rozgnieść maliny z jedną łyżeczką miodu.
Układać w misce/słoiku owsiankę, na to maliny na to 2 łyżeczki masła orzechowego i ponownie trochę owsianki.
Tak przygotowane słoiki można trzymać w lodówce do 2 dni.
Majka says
Właśnie szykujemy bazę, ale nie napisałaś Doroto ile płatków owsianych. Improwizujemy 😉
cookingforemily says
gapa ze mnie, 1 szklanka:)
Majka says
W żadnym razie 😉 To jest tak wspaniałe, że robiłam 2 dni pod rząd i będę powtarzać. Nie tylko ja jestem zachwycona 🥰