Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Nocna owsianka z malinami i masłem orzechowym

Nocna owsianka z malinami i masłem orzechowym

4 sierpnia 2021 by cookingforemily 3 komentarze

nocna-owsianka-z-malinami-maslo-orzechowe

Lubię nocne owsianki, wymagają minimalnego nakładu pracy i rano otwierasz lodówkę i masz w ręku zdrowe śniadanie. Jednak jest z nimi jeden problem – są na zimno, a u nas, jak wiadomo, więcej jest zimnych niż ciepłych miesięcy i przez większość roku mój organizm domaga się czegoś ciepłego na śniadanie. Więc nocne owsianki jem na śniadanie latem, a zimą sprawdzają się u mnie jako 2 śniadanie do pracy. Można je zrobić w słoikach i brać gdziekolwiek chcecie.

Dziś nocna owsianka z chia i siemieniem lnianym, z dodatkiem świeżych, rozgniecionych malin i masła orzechowego. Bardzo udane połączenie smaków. Jak Wam posmakuje to proponuję też sprawdzić to połączenie w  owsianych batonach.

nocna-owsianka-z-malinami-maslo-orzechowe

Nocna owsianka z malinami i masłem orzechowym

Składniki (na 3 porcje):

1 szklanka mleka

1 mały jogurt naturalny

1 szklanka płatków owsianych

2 łyżeczki miodu albo syropu z agawy (albo cukru brązowego)

1 łyżka nasion chia

1 łyżka siemienia lnianego

1 szklanka malin + kilka do przybrania

6 łyżeczek masła orzechowego

Wykonanie:

W misce wymieszać mleko, jogurt i łyżeczkę miodu, dodać płatki owsiane nasiona chia i siemię lniane i wymieszać. Wstawieć do lodówki na minimu 3 godziny, albo na noc.

Przed podaniem rozgnieść maliny z jedną łyżeczką miodu.

Układać w misce/słoiku owsiankę, na to maliny na to 2 łyżeczki masła orzechowego i ponownie trochę owsianki.

Tak przygotowane słoiki można trzymać w lodówce do 2 dni.

Related Posts

  • Owsianka z bananami i masłem orzechowym z dodatkiem syropu daktylowego

    We wtorek pisałam Wam już o owsiance mojej siostry - z masłem orzechowym i syropem…

  • Owsiane batony z malinami i masłem orzechowym

    Owsiane batony z malinami z dodatkiem masła orzechowego, nasion chia i pestek dyni, wiórków kokosowych…

  • Kwadraty z masłem orzechowym i daktylami

    "Jestem trochę niegrzeczna, ale bardzo ładna" powiedziała ostatnio Emilka do siebie, przeglądając się w lustrze.…

Filed Under: Na śniadanie, Przekąska

« Sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami
Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem »

Comments

  1. Majka says

    6 sierpnia 2021 at 21:27

    Właśnie szykujemy bazę, ale nie napisałaś Doroto ile płatków owsianych. Improwizujemy 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 sierpnia 2021 at 05:58

      gapa ze mnie, 1 szklanka:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        9 sierpnia 2021 at 11:35

        W żadnym razie 😉 To jest tak wspaniałe, że robiłam 2 dni pod rząd i będę powtarzać. Nie tylko ja jestem zachwycona 🥰

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress