Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem

Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem

1 września 2021 by cookingforemily 6 komentarzy

placki-z-cukinii-i-kukurydzy-z-zielonym-sosem

Dziś przepis na placki z cukinii i świeżej kukurydzy z dodatkiem zielonego sosu na bazie avocado, natki pietruszki z dodatkiem tahini i soku z cytryny. Prosty, sezonowy obiad. Placki też można spakować dziecku do szkoły bo są też smaczne na zimno, a sos wykorzystać do innych dań – do sałatek, do maczania warzyw.

O szkole wspominam rzecz jasne nie bez przyczyny – wszak dziś 1 września. My już po szybkiej inauguracji, bez specjalnych chęci i zapału, powoli dochodzi do nas, że koniec wakacji i zaczyna się ta gorsza część roku. Mam nadzieję, że u Was większa ekscytacja z powrotu do palcówek. I przypominam, że pod tagiem  DO SZKOŁY znajdziecie wiele inspiracji na szkolne lunchówki.

placki-z-cukinii-i-kukurydzy-z-zielonym-sosem

Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem

Składniki:

1 szklanka mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 łyżeczki soli

2 jajka

1/2 szklanki mleka

2 kukurydze

2 średnie cukinie ( ok 250 g)

4 łyżki posiekanych ziół- koperek, szczypiorek

opcjonalnie: ok 60 g pokruszonej fety

olej do smażenia

SOS:

1/2 avocado

2 łyżki tahini

2 pęczki natki pietruszki ( ok 1/2 szklanki po posiekaniu)

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki soku z cytryny

2-3 łyżki wody

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na sitku na 20 minut, odciskać co jakiś czas z wody.

Zmiksować składniki sosu ( jak sos będzie za gęsty dodać więcej wody) i wstawić do lodówki.

Odkroić nasiona z kukurydzy.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą, dodać jajka i mleko, wymieszać na jednolitą masę. Dodać odciśniętą z wody cukinię, kukurydzę, zioła, ser i zmieszać.

Smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano ( ok 3-4 minuty z każdej strony) a następnie odsączyć na ręczniku papierowym, podawać z sosem.

Można też podać z sadzonym jajkiem albo jajkiem w koszulce.

placki-z-cukinii-i-kukurydzy-z-zielonym-sosem

Related Posts

  • Panierowane frytki z cukinii z sosem z karmelizowanej cebuli

    Dziś cukinia w nietypowej odsłonie - jako panierowane w parmezanie i bułce frytki, pieczone w…

  • Lazania z cukinii z pomidorowo-mięsnym sosem

    Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość cukinii bo mam dla Was prawdziwy HIT -…

  • Placki z kukurydzy i ricotty z dodatkiem avocado i boczku

    Zima nie odpuszcza toteż jest wymówka dla cięższych dań. Same placki z ricotty i kukurydzy…

Filed Under: Do szkoły, Na obiad Tagged With: avocado, cukinia, do szkoły, koperek, kukurydza, placki, tahini

« Nocna owsianka z malinami i masłem orzechowym
Pomarańczowe ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą »

Comments

  1. Delektujemy says

    6 września 2021 at 16:13

    Placki rewelacja, robiłam już wcześniej podobne, ale w moim przepisie nie było kukurydzy:)

    Odpowiedz
  2. Majka says

    6 września 2021 at 20:18

    Świetne połączenie 😋 Smak sosu przełamuje słodki smak kukurydzy. Mam ochotę je jutro powtórzyć 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 września 2021 at 19:51

      ❤

      Odpowiedz
  3. Merrs says

    8 września 2021 at 08:16

    Bardzo pyszne, dziś będę robić drugi raz 😀

    Odpowiedz
  4. Iwona K says

    16 września 2021 at 22:44

    Dorisie – zrobiłyśmy je z Olą jakiś czas temu. Są przepyszne 😍.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 września 2021 at 11:44

      dziękuję❤ uściski dla Was!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress