Dziś przepis na placki z cukinii i świeżej kukurydzy z dodatkiem zielonego sosu na bazie avocado, natki pietruszki z dodatkiem tahini i soku z cytryny. Prosty, sezonowy obiad. Placki też można spakować dziecku do szkoły bo są też smaczne na zimno, a sos wykorzystać do innych dań – do sałatek, do maczania warzyw.
O szkole wspominam rzecz jasne nie bez przyczyny – wszak dziś 1 września. My już po szybkiej inauguracji, bez specjalnych chęci i zapału, powoli dochodzi do nas, że koniec wakacji i zaczyna się ta gorsza część roku. Mam nadzieję, że u Was większa ekscytacja z powrotu do palcówek. I przypominam, że pod tagiem DO SZKOŁY znajdziecie wiele inspiracji na szkolne lunchówki.
Placki z cukinii i kukurydzy z zielonym sosem
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 kukurydze
2 średnie cukinie ( ok 250 g)
4 łyżki posiekanych ziół- koperek, szczypiorek
opcjonalnie: ok 60 g pokruszonej fety
olej do smażenia
SOS:
1/2 avocado
2 łyżki tahini
2 pęczki natki pietruszki ( ok 1/2 szklanki po posiekaniu)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki wody
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na sitku na 20 minut, odciskać co jakiś czas z wody.
Zmiksować składniki sosu ( jak sos będzie za gęsty dodać więcej wody) i wstawić do lodówki.
Odkroić nasiona z kukurydzy.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą, dodać jajka i mleko, wymieszać na jednolitą masę. Dodać odciśniętą z wody cukinię, kukurydzę, zioła, ser i zmieszać.
Smażyć na tłuszczu z obu stron na rumiano ( ok 3-4 minuty z każdej strony) a następnie odsączyć na ręczniku papierowym, podawać z sosem.
Można też podać z sadzonym jajkiem albo jajkiem w koszulce.
Delektujemy says
Placki rewelacja, robiłam już wcześniej podobne, ale w moim przepisie nie było kukurydzy:)
Majka says
Świetne połączenie 😋 Smak sosu przełamuje słodki smak kukurydzy. Mam ochotę je jutro powtórzyć 🙂
cookingforemily says
❤
Merrs says
Bardzo pyszne, dziś będę robić drugi raz 😀
Iwona K says
Dorisie – zrobiłyśmy je z Olą jakiś czas temu. Są przepyszne 😍.
cookingforemily says
dziękuję❤ uściski dla Was!