Szybki, prosty i zachwycający – kurczak z nerkowcami i groszkiem cukrowym w lepkim, słodki-ostrym sosie inspirowanym kuchnią tajską.
Nie ukrywam, że najmocniejszą stroną tego dania są nerkowce, upieczone z dodatkiem miodu, ostrej papryki i kurkumy, słodko-ostre, chrupiące i uzależniające, ciężko się powstrzymać, żeby nie zjeść je jeszcze ciepłych prosto z piekarnika.
Drugi najważniejszy składnik tego dania to sos- mieszanka sosu sojowego i rybnego z dodatkiem ketchupu, ostrej pasty chilli, czosnku , imbiru i miodu. Lepki, słodko-ostry, aromatyczny. A do tego kurczak i groszek ptysiowy, ale to aktorzy drugoplanowi -kurczaka można wymienić na jakieś inne mięso – np indyka czy polędwiczkę wieprzową, a groszek zastąpić innym warzywem – fasolką szparagową, brokułami lub papryką. Do podania ryż albo makaron ryżowy.
Danie szybkie (powinniście się zmieścić w 30 minutach), proste a pyszne i efektowne. Satysfakcja gwarantowana.
Jak nie zdecydujecie się na wypróbowanie całego przepisu to polecam chociaż upiec nerkowce- pracy z tym niewiele a będziecie mieć pyszną, szybką przekąskę.
Kurczak z nerkowcami i groszkiem
Ingredients
Pieczone nerkowce
- 2/3 szklanki nerkowców
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Sos
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 3 łyżki miodu
- 1-2 łyżeczki ostrej pasty chilli w zależności od preferencji ostrości
- 2 łyżki ketchupu
pozostałe
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- 350 g groszku cukrowego można zastąpić papryką, brokułami albo fasolką szparagową
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 2 cm kawałek imbiru starty
do podania
- szczypiorek
- ryż
Instructions
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać miód i przyprawy, wymieszać, dodać nerkowce i dobrze obtoczyć.Wyłożyć nerkowce na blachę do pieczenia i piec ok 5 minut. Przełożyć na deskę, posypać solą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
- Nastawić ryż do gotowania, zgodnie z instrukcją
- Kurczaka pokroić na kawałki, posypać pieprzem i mąką, wymieszać.Składniki sosu wymieszaćNa patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, posmażyć ok 5 minut aż lekko zbrązowieje, dodać imbir, czosnek i groszek smażyć kolejne 3 minuty.Całość zalać sosem, chwilę podsmażyć ok 5 minut aż całość ładnie się oblepi i zgęstnieje.
- Podawać kurczaka z ryżem, posypane nerkowcami i szczypiorkiem
Karina says
no ślinka cieknie…
cookingforemily says
robić, nie cieknąć 🙂
Majka says
Zabrakło mi ketchupu, więc sos wyszedł dosyć słony, ale danie oryginalne i warte uwagi. Nerkowce grają tu pierwsze skrzypce 😋
P.S. W początkowym opisie piszesz o groszku ptysiowym 😉
cookingforemily says
dzięki za uwagę, poprawiłam ( gapa:)
a ketchup pewnie można było zastąpić jakimś sosem pomidorowym albo lekko rozwodnionym koncentratem