Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kurczak z nerkowcami i groszkiem

Kurczak z nerkowcami i groszkiem

24 listopada 2021 by cookingforemily 4 komentarze

kurczak-z-nerkowcami-groszek

Szybki, prosty i zachwycający – kurczak z nerkowcami i groszkiem cukrowym w lepkim, słodki-ostrym sosie inspirowanym kuchnią tajską.

Nie ukrywam, że najmocniejszą stroną tego dania są nerkowce, upieczone z dodatkiem miodu, ostrej papryki i kurkumy, słodko-ostre, chrupiące i uzależniające, ciężko się powstrzymać, żeby nie zjeść je jeszcze ciepłych prosto z piekarnika.

Drugi najważniejszy składnik tego dania to sos- mieszanka sosu sojowego i rybnego z dodatkiem ketchupu, ostrej pasty chilli, czosnku , imbiru i miodu. Lepki, słodko-ostry, aromatyczny. A do tego kurczak i groszek ptysiowy, ale to aktorzy drugoplanowi -kurczaka można wymienić na jakieś inne mięso – np indyka czy polędwiczkę wieprzową, a groszek zastąpić innym warzywem – fasolką szparagową, brokułami lub papryką. Do podania ryż albo makaron ryżowy.

Danie szybkie (powinniście się zmieścić w 30 minutach), proste a pyszne i efektowne. Satysfakcja gwarantowana.

kurczak-z-nerkowcami-groszek

Jak nie zdecydujecie się na wypróbowanie całego przepisu to polecam chociaż upiec nerkowce- pracy z tym niewiele a będziecie mieć pyszną, szybką przekąskę.

kurczak-z-nerkowcami-groszek

Kurczak z nerkowcami i groszkiem

Szybki, prosty i zachwycający – kurczak z nerkowcami i groszkiem cukrowym w lepkim, słodko-ostrym sosie inspirowanym kuchnią tajską. Podany z ryżem
5 from 2 votes
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins

Ingredients
  

Pieczone nerkowce

  • 2/3 szklanki nerkowców
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Sos

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1-2 łyżeczki ostrej pasty chilli w zależności od preferencji ostrości
  • 2 łyżki ketchupu

pozostałe

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • 350 g groszku cukrowego można zastąpić papryką, brokułami albo fasolką szparagową
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • 2 cm kawałek imbiru starty

do podania

  • szczypiorek
  • ryż

Instructions
 

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać miód i przyprawy, wymieszać, dodać nerkowce i dobrze obtoczyć.
    Wyłożyć nerkowce na blachę do pieczenia i piec ok 5 minut. Przełożyć na deskę, posypać solą, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  • Nastawić ryż do gotowania, zgodnie z instrukcją
  • Kurczaka pokroić na kawałki, posypać pieprzem i mąką, wymieszać.
    Składniki sosu wymieszać
    Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, posmażyć ok 5 minut aż lekko zbrązowieje, dodać imbir, czosnek i groszek smażyć kolejne 3 minuty.
    Całość zalać sosem, chwilę podsmażyć ok 5 minut aż całość ładnie się oblepi i zgęstnieje.
  • Podawać kurczaka z ryżem, posypane nerkowcami i szczypiorkiem

Notes

Inspiracja- blog Halvbaked Harvest
kurczak-z-nerkowcami-groszek

Related Posts

  • Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami

    Dziś mam dla Was prawdziwy hit. Ten kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami jest przepyszny. Piszę…

  • Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem

    Dziś przedstawiam Wam nowe, jak dla mnie ekscytujące oblicze kaszy jaglanej - oto waniliowy serek…

  • Zimne smoothie bananowe z nerkowcami i malinami

    Jak znosicie upały? Ja je lubię, chociaż pewnie łatwo mi mówić jak większość dnia teraz…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, groszek, kuchnia tajska, kurczak, nerkowce, ryż, w 30 minut

« Jesienna pizza z figami i serem kozim
3 pomysły na świąteczne przystawki »

Comments

  1. Karina says

    26 listopada 2021 at 15:37

    5 stars
    no ślinka cieknie…

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 listopada 2021 at 19:28

      robić, nie cieknąć 🙂

      Odpowiedz
  2. Majka says

    29 listopada 2021 at 17:20

    5 stars
    Zabrakło mi ketchupu, więc sos wyszedł dosyć słony, ale danie oryginalne i warte uwagi. Nerkowce grają tu pierwsze skrzypce 😋
    P.S. W początkowym opisie piszesz o groszku ptysiowym 😉

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 listopada 2021 at 19:29

      dzięki za uwagę, poprawiłam ( gapa:)
      a ketchup pewnie można było zastąpić jakimś sosem pomidorowym albo lekko rozwodnionym koncentratem

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress