Zupa z pieczarkami, jarmużem, kiełbasą i ziemniakami, zaprawiona świetną, posypana parmezanem – syta, rozgrzewająca, pełna smacznych kąsków. Zimą takie zupy najlepiej sprawdzają się u mnie najlepiej na obiad. Na okrągło gotuję zupy, jem, wekuję w słoiki, rozdaję przyjaciołom. Styczeń, luty to zdecydowanie czas zup.
W zupie mieszają się włoskie i polskie inspiracje. Wierzch posypałam parmezanem, a do środka wkroiłam polską, białą kiełbasę – możecie jednak użyć tu każdej innej kiełbasy, ale raczej stawiajcie bardziej na te miękkie niż bardzo wysuszone. W wersji wegetariańskiej można ją oczywiście pominąć, też będzie pysznie. Jarmuż możecie zastąpić kapustą włoską lub szpinakiem.
Z innych, doskonałych na zimę zup polecam też zupę gulaszową z kluseczkami, zupę ryżową z kurczakiem, lub indyjską zupę z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem
Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą
Ingredients
- 200 g miękkiej kiełbasy użyłam białej ale można też wędzonej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 150 g jarmużu
- 3-4 ziemniaki
- 100 ml kwaśniej śmietany 18%
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeżeli nie chcecie ostrości można zastąpić słodką
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Instructions
- Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie się gotowała zupa.
- Cebulę i czosnek posiekać, marchewk zetrzeć na tarce, seler pokroić w kosteczkę.
- Przesmażoną kiełbasę wyjąć łyżką i odłożyć na talerz. Do garnka dodać masło, cebulę, marchew i seler naciowy, smażyć mieszając ok 10 minut.
- W tym czasie pokroić pieczarki w plasterki. Do garnka dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek wyparuje woda i zaczną się rumienić. Dodać ok 1/2 łyżeczki soli.
- Jarmuż pozbawić twardych łodyżek, posiekać, dodać do garnka i chwilę przesmażyć. Przełożyć też kiełbasę.
- Zupę zalać 2 litrami wody. Gotować ok 15 minut.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną.
- Śmietanę wymieszać z oregano i papryką, dodać kilka łyżek gorącego płynu z zupy, wymieszać i przelać do zupy, chwilę gotować i zgasić ogień.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Majka says
Jak dobrze, że rano zajrzałam do Ciebie 😊 Zrobiłam zupkę i jestem zachwycona 🥰 Dodatek parmezanu to strzał w 10-tkę.