Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą

Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą

31 stycznia 2022 by cookingforemily 1 Comment

zupa-pieczarki-jarmuż-kiełbasa

Zupa z pieczarkami, jarmużem, kiełbasą i ziemniakami, zaprawiona świetną, posypana parmezanem – syta, rozgrzewająca, pełna smacznych kąsków. Zimą takie zupy najlepiej sprawdzają się u mnie najlepiej na obiad. Na okrągło gotuję zupy, jem, wekuję w słoiki, rozdaję przyjaciołom. Styczeń, luty to zdecydowanie czas zup.

W zupie mieszają się włoskie i polskie inspiracje. Wierzch posypałam parmezanem, a do środka wkroiłam polską, białą kiełbasę – możecie jednak użyć tu każdej innej kiełbasy, ale raczej stawiajcie bardziej na te miękkie niż bardzo wysuszone. W wersji wegetariańskiej można ją oczywiście pominąć, też będzie pysznie. Jarmuż możecie zastąpić kapustą włoską lub szpinakiem.

Z innych, doskonałych na zimę zup polecam też zupę gulaszową z kluseczkami, zupę ryżową z kurczakiem, lub indyjską zupę z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem

zupa-pieczarki-jarmuż-kiełbasa
zupa-pieczarki-jarmuż-kiełbasa

Zupa z pieczarkami, jarmużem i kiełbasą

Zupa z pieczarkami, jarmużem, kiełbasą i ziemniakami, zaprawiona świetną, posypana parmezanem – syta, rozgrzewająca, pełna smacznych kąsków.
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe

Ingredients
  

  • 200 g miękkiej kiełbasy użyłam białej ale można też wędzonej
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 150 g jarmużu
  • 3-4 ziemniaki
  • 100 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki jeżeli nie chcecie ostrości można zastąpić słodką
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie się gotowała zupa.
  • Cebulę i czosnek posiekać, marchewk zetrzeć na tarce, seler pokroić w kosteczkę.
  • Przesmażoną kiełbasę wyjąć łyżką i odłożyć na talerz. Do garnka dodać masło, cebulę, marchew i seler naciowy, smażyć mieszając ok 10 minut.
  • W tym czasie pokroić pieczarki w plasterki. Do garnka dodać czosnek, chwilę przesmażyć i dodać pieczarki, smażyć aż z pieczarek wyparuje woda i zaczną się rumienić. Dodać ok 1/2 łyżeczki soli.
  • Jarmuż pozbawić twardych łodyżek, posiekać, dodać do garnka i chwilę przesmażyć. Przełożyć też kiełbasę.
  • Zupę zalać 2 litrami wody. Gotować ok 15 minut.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną.
  • Śmietanę wymieszać z oregano i papryką, dodać kilka łyżek gorącego płynu z zupy, wymieszać i przelać do zupy, chwilę gotować i zgasić ogień.
  • Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Related Posts

  • Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą z kluseczkami

    Nie poddaję się z jarmużem i ciągle próbuję go w różnych odsłonach. I bardzo dobrze…

  • Zupa z klopsikami, kaszą jęczmienną i pieczarkami

    Powiedz mi jakie zupy lubisz a powiem Ci kim jesteś. Moja mama gotowała klasyczne zupy…

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

Filed Under: Zupy Tagged With: jarmuż, kiełbasa, pieczarki, ziemniaki, zupa

« 3 pomysły na świąteczne przystawki
Muffinki z pomarańczą »

Comments

  1. Majka says

    1 lutego 2022 at 21:27

    5 stars
    Jak dobrze, że rano zajrzałam do Ciebie 😊 Zrobiłam zupkę i jestem zachwycona 🥰 Dodatek parmezanu to strzał w 10-tkę.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress